Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se zbavit skvrn od potu? Pomůže aspirin, sůl i ocet

  • Zkuste si na pomoc proti skvrnám vzít to, co máte v kuchyni.
    12. června 2014 | 06:00

    Nehezké zažloutlé mapy v podpaží najdeme v tomhle parném počasí na spoustě našich světlých triček, halenek a košil. V pračce se ale obvykle nevyperou. Přesto tyhle "zničené" kousky vyhazovat nemusíte. Máme pro vás pár osvědčených triků našich babiček, jak se skvrn zbavit.

  • Aspirin

    Pokud bolest hlavy často léčíte aspirinem, ani netušíte, že se preventivně chráníte před rakovinou.
    Autor: profimedia.cz
    Předtím, než se vzdáte veškerých nadějí na odstranění té ošklivé žluté skvrny z vaší oblíbené bílé košile, zkuste tohle: Rozmačkejte dva aspiriny a prášek smíchejte s 1/2 šálkem studené vody.
    Znečištěnou část oděvu namočte do roztoku alespoň na dvě až tři hodiny.
  • Citron

    Voda s citronem
    Autor: Shutterstock.com
    Vyhněte se vysokým účtům za čistírnu! Nevzhledné skvrny v podpaží z halenky jednoduše odstraníte, když ji vyperete v roztoku připraveného smícháním stejného dílu citrónové šťávy a teplé vody.
  • Sapon na nádobí

    skvrny od potu
    Autor: Shutterstock.com
    Bojujete s "tvrdohlavou" skvrnou, ale ta se prostě nechce změnit ze žluté na bílou? Smíchejte jeden díl tekutého mýdla se dvěma díly peroxidem vodíku, směs nalijte na skvrnu, důkladně vetřete a pak nechte asi hodinu působit.
  • Sůl

    sůl
    Autor: Shutterstock.com
    Dalším tajemnou ingrediencí z vaší kuchyně, která vám pomůže zbavit se těch tvrdohlavý žlutých skvrn na košilích, je obyčejná sůl. Nechte rozpustit 4 polévkové lžíce soli v 1 litru teplé vody. Roztokem pak třeba houbičkou oděv potírejte, dokud skvrna nezmizí.
  • Ocet

    Zkuste si na pomoc proti skvrnám vzít to, co máte v kuchyni.
    Autor: Shutterstock.com
    Chcete vidět, jak ty ošklivé skvrny zmizí z vašeho oděvu téměř jako mávnutím kouzelného proutku? Stačí nalít trochu octa přímo na skvrnu a vetřít ho do tkaniny ještě před tím, než tričko nebo košili vložíte do pračky.
  • Jedlá soda


    jedlá soda
    Autor: Shutterstock.com
    Díky pastě vyrobené ze 4 lžic jedlé sody a 1/4 šálku teplé vody můžete zatočit s celou řadou skvrn. Včetně těch od potu. Stačí pastu vetřít do skvrny těsně před praním. Při opravdu tmavých skvrnách nechte naneste pastu asi dvě hodiny před praním a nechte ji působit. Pokud potřebujete vyčistit ušmudlaný límec, vetřete do něj před praním pastu a kápněte trochu octa.
  • Zkřehčovač masa


    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com
    Natřete to těžko odstranitelným skvrnám od potu.
    Předtím, než dáte potem potřísněné tričko do pračky, navlhčete skvrny a posypejte je nějakým zkřehčovačem na maso ze své spíže. Pak už stačí jen vyprat jako obvykle.
  • Čpavek

    Přinášíme tipy, jak rychle a snadno odstranit ty nejhorší skvrny na prádle.
    Autor: Profimedia.cz
    Doslova vygumovat skvrny od potu, ale i krve a moči na oblečení, můžete vetřením roztoku připraveného z jednoho dílu amoniaku a jednoho dílu studené vody ještě před praním.
  • Studená voda

    ...
    Autor: profimedia.cz
    K potlačení skvrn od potu hned v zárodku, vymáchejte náchylné oblečení pod studenou vodou ještě před praním. Pokud vaše oblečení už vykazuje známky žloutnutí, rozhodně nepoužívejte během pracího cyklu horkou vodu, ta totiž skvrny zafixuje.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...