Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

6 potravin, které do ledničky nepatří! Chlad jim škodí

/
  • Bez lednice bychom se v dnešní době obešli jen těžko. Přesto jsou potraviny, kterým nízké teploty škodí.
    Bez lednice bychom se v dnešní době obešli jen těžko. Přesto jsou potraviny, kterým nízké teploty škodí. (Shutterstock)
    25. června 2015 ● 06:00

    Všichni chceme, aby potraviny, které si domů z obchodu přineseme, vydržely déle čerstvé a zachovaly si svou chuť, vůni i vitaminy. Lednice ale není vždy tou nejlepší volbou. Víte, co do ní rozhodně nepatří, ale přesto to tam v mnoha případech dáváme? Budete překvapeni!

  • 1.

    Rajská jablíčka

    Rajská jablíčka
    Autor: profimedia.cz

    I když je většina z nás automaticky dává do chladničky, měla by se skladovat mimo ni. Pokud je totiž budete uchovávat v lednici, mohou se stát mdlými a moučnými. Lepším řešením jsou sklep, chladná spíž, nebo pokud nemáte doma příliš teplo, například i kuchyňská linka.

  • 2.

    Banány

    banány
    Autor: profimedia.cz

    Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechejte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.

  • 3.

    Brambory

    Brambory
    Autor: Shutterstock.com

    Nízké teploty rozkládají škrob v bramborách a ty začínají sládnout. Skladovat byste je měli nejlépe na suchém, tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě. Předejdete tak hnilobě a jejich dřívějšímu vyklíčení. V případě, že se tak stane, v naklíčených bramborách a okolí oček vzniká jedovatá látka solanin. Na výhonky je proto třeba si dát pozor a pečlivě je před použitím vykrájet.

  • 4.

    Cibule

    cibule
    Autor: Shutterstock.com

    Ani cibuli chlad nesvědčí. V lednici snadno zplesniví a změkne. Ideální je suché a tmavé místo s nižší než pokojovou teplotou. Cibuli nevystavujte přímému slunečnímu záření, a jakmile ji načnete, umístěte ji v uzavřeném sáčku do přihrádky na zeleninu.

  • 5.

    Česnek

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vynikající chuti a vůně česneku dosáhnete pouze skladováním v chladné, suché a větrané nádobě. Jakmile načnete paličku, spotřebujte všechny stroužky do deseti dnů.

  • 6.

    Okurky

    Koupili jste kontaminované okurky? Ozvěte se nám do redakce
    Autor: profimedia.cz

    Tahle vodnatá zelenina ztrácí v ledničce chuť a aroma. Navíc se hodně rychle kazí.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

isabela.krasna: Děkuji za článek. Mám také nějaké tipy a to konkrétně na skladovací dózy: https://www.varenihrou.cz/skladovani/dozy/. Jsou tam dózy i na rozdělanou cibuli nebo česnek. Myslím si, že se takové vychytávky mohou hodit .

(24. 03. 2018 10:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy