Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokonale čistá koupelna? Zvládnete to v 7 krocích

  • Koupelna
    2. dubna 2014 | 14:50

    Trávíme v ní spoustu času. Zbavujeme tady své tělo i pleť nečistot, relaxujeme ve vaně plné horké vody. Paradoxně ale právě tady na nás číhá nejvíc bakterií. Pokud chcete, aby vaše koupelna stále zářila čistotou a neohrožovala vás a vaše blízké na zdraví, inspirujte se našimi tipy.

  • Sprcha

    sprcha
    Autor: Shutterstock.com
    Jak na to:

    Vezměte to od shora. Nalijte dostatečné množství bílého octa do plastového sáčku, abyste do něj mohli ponořit celou sprchu, převažte ho provázkem a nechte ocet působit přes noc. Ráno ho odstraňte a sprchovou hlavici opláchněte.

    Sprchový závěs sundejte a i s plastovými kroužky ho vložte do pračky spolu s několika staršími ručníky. Vyperte ho s běžným pracím prostředkem. Závěs tak zbavíte nepěkných mýdlových usazenin i plísní a bude zase vypadat jako nový.

    Dveře od sprchového koutu vyčistěte pastou připravenou z šálku jedlé sody a několika kapek destilované bílého octa. Nechte ji asi hodinu působit a pak setřete hadříkem. Opláchněte a vyleštěte do sucha utěrkou (suchou) z mikrovlákna.

    S vanou nebudete mít moc práce. Čistíme ji totiž poměrně často. Pro extra lesk ji ale můžete až po odtok naplnit horkou vodou, až se vana ohřeje, tak ji vypusťte, naneste některý z čističů a nechte ho 15 minut působit.

    Proč to dělat:
    Kromě nevzhledného vodního kamene a mýdlových usazenin může zanedbaná sprchová hlavice skrývat Mycobacterium avium, patogen spojený s plicním onemocněním. Po zapnutí vody tak můžete poslat milióny bakterií přímo do vašich plic.

    Osvědčené postupy:
    Otřete po sprchování zkondenzovanou vodu ze všech povrchů. Pokud máte v koupelně okno, nechte ho po sprchování alespoň hodinu otevřené, abyste snížili vlhkost v místnosti.

  • Spáry mezi dlaždičkami

    Spáry
    Autor: Shutterstock.com
    Jak na to:
    Na pomoc si vezměte třeba starý zubní kartáček a na spáry s ním naneste například Savo nebo některý z dalších přípravků s bělicími účinky. Pozor, pokud je použijete neředěné, nenechávejte je působit příliš dlouho působit. Čištěnou plochu pak dobře opláchněte. Ujistěte se, že je místnost dobře odvětrávaná.

    S čištěním spár pomůže třeba i "kašička", kterou si vyrobíte z kypřicího prášku, jedlé sody nebo drcené křídy a vody.

    Proč to dělat: Obzvlášť bílé spárovací hmoty mají tendenci časem šednout. Pokud máte navíc obklady vyspárované cementem, ten je porézní a velmi náchylný k růstu bakterií.

  • Obklady, stěny, strop

    Obklady
    Autor: Shutterstock.com
    Jak na to:
    Obklady, dlaždice, stěny a strop postříkejte univerzálním čisticím prostředkem a asi na 5 minut pusťte ve sprše horkou vodu, aby se v koupelně vytvořila pára. Pak vodu vypněte, zavřete dveře a nechte čistící prostředek po dobu 20 minut působit. Pak všechny povrchy otřete čistým hadříkem. Chcete-li dosáhnout na strop, použijte čistý, suchý mop z mikrovlákna. Dlažbu otřete až poté, co dokončíte všechnu špinavou práci.

    Proč to dělat:
    Saponáty spolu s nečistotami a kožními buňkami zanechávají na všem v koupelně mikroskopický film.

    Osvědčené postupy: 
    Chcete-li minimalizovat zaschlé vodní skvrny na keramických obkladech, naneste na ně jednou za rok vrstvu vosku na leštění aut. Voda vytvoří kapičky, které doslova sjedou dolů. Stěny bez obkladů a stropy přetřete barvou odolnou proti plísním.

  • Toaleta

    Toaleta
    Autor: Shutterstock.com
    Jak na to:
    Začněte tím, že nasypete šálek jedlé sody do mísy. Nechte ho několik minut působit a pak záchod kartáčem nebo štětkou vydrbejte. Stále v něm vidíte nepěkné skvrny?

    Proč to dělat:
    Protože splachovací záchod, při pohledu ve zpomaleném filmu, připomíná vodní fontánu. Bakterie jako je E. coli a salmonela tak při spláchnutí vyletí do vzduchu a usadí se na prkýnku, rukojeti splachovadla i na všech jiných površích.

    Osvědčené postupy: 
    Vždy před splachováním sklopte prkýnko a pusťte ventilátor, který vysaje všechny bakterie ještě před tím, než se mohou usadit. Pokud jste si až doteď odkládali zubní kartáček nebo kontaktní čočky na poličku vedle toalety, je čas na změnu.

  • Umyvadlo

    Tomuto znamení vládne královská modrá
    Autor: krasnydomov.cz
    Jak na to:
    Umyvadlo vyleštěte hadříkem namočeným do bílého octa nebo jedlé sody a teplou vodou dobře opláchněte. Na baterii použijte jednorázové dezinfekční ubrousky, které výrazně snižují přítomnost bakterií. Hadříkem totiž jen přesunete bakterie z jednoho místa do druhého.

    Proč to dělat:
    Koupelnové umyvadlo to na plné čáře vyhrává v počtu přítomných mikroorganismů. Trumfne i záchodové prkýnko. Vědci odhalili, že je na něm tolik bakterií, jako byste si na něj ještě odkládali syrové maso.

    Osvědčené postupy:
    Potřete odkládací misku na mýdlo dětským olejem, nebude se vám doslova "rozpouštět" před očima.

  • Ručníky

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky
    Autor: Shutterstock.com

    Jak na to:
    Při praní ručníků použijte dezinfekční program, samozřejmě pokud ho vaše pračka má. Pokud ne, vyvařte je. Použité ručníky nahraďte čistými každé tři až čtyři dny.

    Proč to dělat:
    Protože je používá víc lidí a poměrně často, zadržují vlhkost. Jsou tak tím nejlepším prostředím pro rozmnožování bakterií.

    Osvědčené postupy:
    Nenechávejte mokré ručníky viset na háčku, rozložte je radši na sušák, kde kolem nich může vzduch cirkulovat. Při úklidu nezapomeňte vydezinfikovat i držáky na ručníky, které také sbírají bakterie. A vyhněte se tomu, abyste mokré ručníky věšeli v blízkosti WC.

  • Odvětrávání

    Ventilátor
    Autor: Shutterstock.com
    Jak na to:
    Před jakoukoliv manipulací s ventilátor nejdříve nezapomeňte "shodit" jistič. Potom opatrně sejměte kryt a ponořte ho do teplé vody se saponátem. Pomocí hubice s kartáčkem vnitřek ventilátoru vysajte, zbytek otřete vlhkým hadříkem. Prach z motoru a jiných zákoutí odstraňte čistým štětcem a znovu vysajte nečistoty. Když je vše úplně suché, nasaďte kryt zpět.

    Proč to dělat:
    I když ventilátor účinně pomáhá bojovat s plísněmi, odsává vzduch plný bakterií, které pak zůstávají na lopatkách větráku i na jeho krytu.

    Osvědčené postupy:
    Pořiďte si k ventilátoru časový spínač (pro kutily je to snadná práce), který vám po 30 minutách sám ventilátor vypne.

Klíčová slova:  praktická žena, úklid, koupelna
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...