Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Krok za krokem: Přesaďte pokojové květiny právě teď

Video se připravuje ...
Jak přesazovat pokojové rostliny
VIDEO: CNN
7. března 2014 | 06:00

Vypadají vaše oblíbené rostliny poněkud "unaveně"? Ztrácejí listy, svěží barvu a jsou jim vidět kořeny? Pak je nejvyšší čas je přesadit. Právě teď je na to ta nejvhodnější doba.

Právě v březnu se rostliny probouzejí ze "zimního spánku" a začínají intenzivně růst. Jenže ty, které jste už dlouho nepřesadili, nemají v půdě dostatek živin a tak strádají. Téměř nerostou a nedostatečně kvetou.

Kdy je přesadit

Pokud si nejste jisti, zda vaše pokojové květiny přesadit potřebují, zkontrolujte stav zeminy v květináči. Když je už celá doslova "prolezlá" kořínky, které jsou vidět i na povrchu, a jsou na ní zbytky vodního kamene, pak je skutečně nejvyšší čas.

Po přesazení rostliny přiměřeně zalijte.
Autor: Profimedia.cz
Na substrátu záleží

Pro zdraví a dobrou kondici rostliny je důležitý výběr substrátu, který zásobuje rostlinu živinami a vodou. V zahradnictvích, květinářstvích i hobbymarketech lze velice snadno sehnat nejrůznější typy substrátů vhodné pro přesazování. Při výběru se vždy řiďte typem rostliny. Většině pokojových květin stačí univerzální substrát pro pokojové rostliny a občasné přihnojování.

Pozor! Pokojové květiny nikdy nepřesazujte do zahradní zeminy. Ta není pro pěstování pokojovek vůbec vhodná. Navíc si spolu s ní do bytu můžete přinést i různé roztoče a hmyz.

Přesaďte je!
Autor: Shutterstock.com
Nový květináč není jen na ozdobu

Při přesazování rostlinu nikdy nevracejte zpět do původního květináče. Vždy jim pořiďte nový, o pár centimetrů vetší (těm větším asi o 3 až 4 cm, malým stačí jen o 1 až 2 cm), než byl ten starý. Nesnažte se ale být velkorysí a s velikostí to nepřehánějte, květiny to neocení. Naopak! Když budou mít hodně volného prostoru, porostou jim hlavně kořeny, ale do kvetení se jím moc chtít nebude. Zohledněte ale i typ rostliny. Některé druhy mají rády mělčí nádoby, jiné zase potřebují hluboké květináče. Vždy si ale ověřte, že má květináč odtokový otvor. V opačném případě by vám totiž rostlina brzy zašla.

Přesaďte je!
Autor: Shutterstock.com
Jak na to

Na dno květináče jako drenáž umístěte keramzit nebo keramické střepy, které ze zeminy odstraní přebytečnou vlhkost. Zasypte je trochou písku či hlíny a připravte si rostlinu, kterou chcete přesadit. Opatrně ji vyjměte z původního květináče. Dejte pozor, ať nepoškodíte kořeny. Odstraňte pouze vrchní vrstvu zeminy, a jsou-li kořeny příliš nahuštěné, opatrně je po obvodu celého balu a u jeho dolní části uvolněte. Lehce z nich oklepejte starou zeminu a odstraňte uhnilé kořínky a poškozené části. Rostlinu pak vložte do nového květináče a zasypejte připraveným novým substrátem. Jemně ho stlačte a rostlinu pak přiměřeně zalijte.

Hýčkejte je

Čerstvě přesazeným rostlinám je třeba věnovat větší péči. Pravidelně je zalévejte a ochraňte je před přímým sluncem. Pozor také na průvan a velké výkyvy teplot. Nespěchejte ani na hnojení, s ním začněte až asi po pěti týdnech.

Video se připravuje ...