Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokonalé spodní prádlo? Rady, jak ho správně vyprat

  • Starejte se o své spodní prádlo tak, aby vydrželo co nejdéle jako nové.
    6. února 2014 | 06:45

    Utratila jste majlant za luxusní podprsenku, korzet nebo kalhotky? Zamilovala jste se do jemného saténu, výrazné barvy nebo něžných krajek? Pak se vám bude hodit několik praktických rad, jak se o něj správně starat, aby vydrželo co nejdéle jako nové.

  • Perte ho v ruce

    Starejte se o své spodní prádlo tak, aby vydrželo co nejdéle jako nové.
    Autor: Shutterstock.com
    Jde o nejdůležitější krok, abyste se při nošení prádla cítila stále dobře. Při nevhodném zacházení vás brzy začnou tlačit kostice a rozčilovat vytahané gumičky. Chcete co nejdéle uchovat „nenošený“ vzhled svého prádla? Pak vsaďte na praní v ruce. Bílé a barevné vždycky samozřejmě zvlášť. Použít můžete jemné jádrové mýdlo nebo šampon na vlasy.
  • V pračce vždy v sáčku


    Ve spodním prádle vyniknou dokonalé křivky.
    Autor: facebook
    Pořiďte si látkový uzavíratelný pytlíček (koupíte v galanterii nebo prodejnách se spodním prádlem), který využijete při praní v automatické pračce. Použijte vždy ten nejšetrnější program a prádlo perte maximálně na 30°C. Tím, že bude odděleno od ostatního prádla, zabráníte v průběhu praní deformacím a možnému poškození, například vysunutí kostice z podprsenky. Pozor! Podprsenky s kosticí nikdy neždímejte, přebytečnou vodu jen zlehka vymačkejte.
  • Aviváž, ano nebo ne?


    Spodní prádlo by mělo být krásné, ale i praktické.
    Autor: archiv NewYorker
    Při praní jemného prádla se nedoporučuje používat aviváže ani bělidla. Proč? Poškozují totiž vlákna z elastanu a zhoršují jejich pružnost. Po bělidlu také ztrácejí barvy svou sytost a ty světlé rychle šednou. Řiďte se symboly od výrobců, které najdete na cedulkách u každého kousku prádla.
  • Zapomeňte na sušičku!


    Luxusní spodní kalhotky
    Autor: profimedia.cz
    Spodní prádlo z jemných (a drahých) materiálů nikdy nesušte venku na přímém slunci, na radiátoru ani v bubnových elektrických sušičkách a nežehlete. Lehce byste tak poškodila například tvar košíčků podprsenek a výztuže v korzetech nebo roztrhla pavučinkovou krajku. Vysoké teploty můžou poškodit lemy nebo prádlo srazit.

Autor: sim
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...