Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

6 největších chyb, které děláme při žehlení

  • Neničte si zbytečně své oblíbené kousky, ani samotnou žehličku.
    26. ledna 2014 | 10:00

    Žehlení je hračka, pokud víte, jak na to. Neničte si zbytečně své oblíbené kousky, ani samotnou žehličku. Vyvarujte se chyb, které dělá většina z nás. S našimi tipy si žehlení nejen usnadníte, ale také ho zrychlíte.

  • Máte špatně nastavenou výšku

    xx
    Autor: Foto scom
    Maličkostí, která vám však může zpříjemnit celý proces žehlení, je nastavení správné výšky žehlicího prkna. Rozhodně byste se u něj neměla ohýbat. Po chvíli by vás mohly bolet záda či hlava. Pořiďte si proto takové, jehož rozsah výškového přestavení bude vyhovovat výšce vaší postavy. Pamatujte si, že kvalitní žehlicí prkno vám může ušetřit spoustu času i sil!

    A nezapomeňte, že žehlit byste měla vždy na světle, nejlépe u okna.

  • Žehlíte starou žehličkou

    Připadáte si unavená a slabá? Možná za to může štítná žláza.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ
    Naprosto zásadní je i žehlící plocha na žehličce. Její kvalita má totiž vliv na dobrou klouzavost během žehlení. Žehlící plocha musí být odolná proti poškození. Výrobci využívají různé materiály. Hliníkový, teflonový či nerezový povrch plochy se může poškodit, když jím zavadíte o zip nebo knoflík. Proto jsou nevhodné na pohled velmi přitažlivé, blýskavé nerezové plochy. Obyčejný nerez je po hliníku, jeden z nejméně odolných povrchů. Nezapomínejte, že čím více je žehlící plocha poškrábána, tím rychleji se napaluje a klesá její kluznost.

  • Žehlíte látky, které jsou příliš suché

    Neničte si zbytečně své oblíbené kousky, ani samotnou žehličku.
    Autor: Shutterstock.com
    Každou látku snadněji vyžehlíte, když je mírně vlhká. Neodkládejte proto žehlení na "potom" a vrhněte se do něj dokud oblečení ještě není úplně proschlé. Žehlení suchého prádla je mnohem namáhavější a energeticky náročnější. Pokud si přece jen potřebujete přežehlit třeba nějaký ten kousek ze skříně, navlhčete ho vodou ze spreje z rozprašovačem. Pozor na napařování. Při neopatrné manipulaci s párou si můžete na látce vytvořit nechtěné záhyby, kterých se jen těžko budete zbavovat.

    Náš tip: Existují i speciální spreje, které vám žehlení ulehčí a navíc oblečení nádherně provoní.

  • Jemné prádlo žehlíte na konec


    Žehlení může být hračka
    Autor: Shutterstock.com
    Žehlení bude snazší, když se napřed pustíte do jemných tkanin, při nižším nastavení teploty. Až pak přejděte k bavlně a lnu. Pokud je oděv vyroben ze směsi, vyberte nastavení pro jemnější tkaniny. To vám pomůže zachovat si oblečení stále jako nové.

    A pamatujte si, že některé věci se nežehlí vůbec. Například spodní prádlo, ponožky a froté ručníky. Ty totiž ztrácejí působením tepla nasákavost a kvalitu.

  • Pozor na tvrdou vodu


    Žehlení je hračka, když víte, jak na něj.
    Autor: Shutterstock.com
    Domácí spotřebiče jsou často ohroženy vodním kamenem. I když většina dnešních dražších žehliček si z vodou z vodovodu díky odvápňovacím systémům poradí, u některých levnějších napařovacích žehliček je třeba používat jen vodu destilovanou. "Ucpaná" žehlička totiž nebude správně fungovat a místo průběžného napařování vám sem tam na oděv "prskne" špinavou vodu, která vám na oblečení udělá nepěkné fleky.

    Pokud ale víte, že žijete v oblasti, kde máte velmi tvrdou vodou, používejte i do kvalitních žehliček směs s destilovanou vodou v poměru jedna ku jedné.

  • Žehlící plochu žehličky nečistíte

    Žehlete systematicky.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Můžete si vybrat sebedražší žehličku, ale když o ni nebudete pečovat, "pomstí" se vám. Před každým žehlením proto zkontrolujte, zda je žehlicí plocha čistá. Pokud na ní objevíte napáleniny, je třeba je odstranit. Ideální je zapnout žehličku, na prkno si natáhnout drsnou látku a přejíždět po ní. Pokud to nepomůže, zvolte speciální čisticí pastu nebo tyčinku, tuba nás přijde zhruba na tři sta korun a samozřejmě vydrží na mnoho použití.

Klíčová slova:  žehlení, domácnost, praktická žena
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...