Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nedejte šanci zlodějům ani myším! Zabezpečte správně svou chalupu na zimu

Poradíme vám, jak správně zazimovat vaši milovanou chalupu.
19. října 2013 | 10:00

Už je na chatě nebo chalupě moc zima, proto jí dáte na pár měsíců vale? To se o ni musíte pořádně postarat. Jinak by si v nich mohli udělat "party" zloději, bezdomovci nebo hlodavci.

Všechna voda musí pryč

Jen uklidit zahradu a zabalit choulostivé rostliny nestačí. Pokud do rekreačního objektu vede voda, musíte ji nejprve ze všech rozvodů vypustit. Nezapomeňte na hadice, boljler, nádrže topení i toalety.

Co hrozí? Voda zmrzne a pak praskne potrubí. Když se to stane ve zdi, čeká vás nepříjemná a drahá oprava.  Kdo má vodu z vodovodního rozvodu přes vodoměr, musí ho před mrazem ochránit také.

Myším vyhlaste válku

Velkým nebezpečím je pro opuštěné objekty nájezd vyhladovělých hlodavců. Nejprve projděte stavení a zkuste najít všechny možné přístupové cesty. Kde to jde, zamázněte je maltou nebo montážní pěnou. Ze spíže i skříněk odvezte veškeré potraviny. Myším se moc líbí například také v peřinách nebo oblečení. Kam s nimi, když je nechcete stěhovat domů? Zkuste je zavěsit ke stropu.

...
Autor: Shutterstock

Další možností je ultrazvukový odpuzovač hlodavců. Vydává přelaďované, nepravidelně dlouhé ultrazvukové vlny s různě dlouhými přestávkami. Pořídíte ho od pěti set korun. A pak jsou tu tradiční pastičky, do kterých můžete dát otrávené návnady. Ale to je spíše řešení pro silnější nátury.

Čisté okapy

Před definitivním odjezdem zkontrolujte střechu, jestli vám dovnitř nezatéká nebo není porušená konstrukce. Ta by to pod tíhou mokrého a těžkého sněhu nemusela vydržet. A když budete nahoře, nezapomeňte na komín a okapy. Na komín se vyplatí dát mřížku, aby se vám tudy do stavení nenastěhovala třeba kuna. Okapy plné spadaného listí nebudou odtékat. Raději je vyčistěte, jinak hrozí, že voda v nich zmrzne a poškodí je.

Cennosti pod dozorem

Máte rádi na chatičce komfort s televizí, muzikou, krásnými a drahými maličkostmi? Tak je pěkně zabalte a odvezte domů.  Pro zloděje by to bylo velké lákadlo. A když jim někde u domu necháte zapomenutou motyku nebo trubku tak akorát do ruky, nebudou muset ani moc dlouho přemýšlet, jak se dostat dovnitř.

...
Autor: Shutterstock
Všechno na zámek

Okna i dveře pořádně zavřete. Když nemáte okenice nebo mříže, vyplatí se uvažovat o bezpečnostní fóĺii, která zabrání rozbití skla. Do karet vám hraje fakt, že lupič bude pořádně překvapený, protože narazil na překážku, kterou nečekal.

Kromě toho drží sklo stále pohromadě, takže ho nemusíte hned měnit. Můžete investovat víc? Pak se dají pořídit pohybová čidla, kamerové systémy nebo automatický telefonní hlásič. Ten po obdržení signálu o narušení objektu informuje předem zvolené telefonní číslo.

Angažujte sousedy

Nemáte na chatě elektřinu, takže všechny popsané vymoženosti vás míjí? Tak si alespoň udělejte během zimy pár výletů a objekt zkontrolujte. Takové stopy ve sněhu dokážou od návštěvy leckoho odradit. Můžete to třeba dělat se sousedy nastřídačku.  Když je v okolí někdo, kdo tu bydlí celoročně, máte vyhráno. Zkuste ho poprosit, ať vám na chatu občas mrkne, Když se mu nebude něco zdát, jednoduše zavolá.

Autor: toma
Video se připravuje ...