Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Aby se vám dobře žilo: Jak světové strany ovlivňují vaše bydlení

Správné bydlení je pro kvalitu života, zdraví a pohodu stejně důležité jako zdravá výživa, správný životní styl nebo oblékání.
26. července 2013 | 09:17

Všude slyšíme rady, že postel máme umístit proti dveřím, nebo že vzdálenost sedací soupravy od televize rovná se trojnásobku televizní úhlopříčky. Jak je to ale s denním světlem? Jaká je nejlepší orientace domu, bytu či jednotlivých pokojů vzhledem ke světovým stranám?

Správná orientace daného objektu vůči světovým stranám, resp. vůči sluníčku ovlivňuje jeho celkovou atmosféru a dá se říci, že i rodinnou pohodu. Udělejte si tedy ve světových stranách a jejich vlivu na bydlení jasno.

VÝCHOD

Tip (nejen) do ložnice. Vyzkoušejte levný a jednoduchý tip. Skombinujte v patchworku čtverce textilií a připevněte je na rámy nebo panely.
Autor: Archiv firem
Ložnice
Světová strana pro ložnici je jasně daná. Je to východ. Ráno se vám se slunečními paprsky bude lépe vstávat, přes den už do pokoje sluníčko nepaří, což oceníte v noci. Nebudete totiž uléhat do rozpálené postele. Ideální je navíc stav, kdy je ložnice orientovaná např. do zahrady, nebo alespoň do klidnější části sídliště. Čerstvý vzduch a klid, to je to pravé pro kvalitní spánek. „Minimální rozměr ložnice pro jednu osobu je 8m2, pro 2 osoby 12m2. Doporučené rozměry jsou 12m2 a 17m2,“ říká Lada Kuncová ze společnosti Geosan Development. Co se týče rozmístění nábytku v ložnici, postel by kvůli bezpečnosti měla být dál od okna.

Uprostřed kuchyně vznikl pracovní ostrůvek s jídelním stolem
Autor: Umíme udělat domov.cz
Kuchyně
Orientace kuchyně je malinko složitější. Základem je, aby venkovní světlo mířilo na pracovní desku z levé strany, nebo zpříma. Nejvýhodnější je mít v kuchyni dvě okna, s orientací na dvě různé světové strany, a to především kvůli častému větrání. Ne každému se však poštěstí mít prostornou kuchyň se dvěma okny. Obecně lze ale říci, že by tento prostor měl být orientován na východ až severovýchod. Západní strana by znamenala sluníčko, tedy i přílišné teplo po celý den. A kdo by se chtěl dobrovolně dusit ve vlastní šťávě.

ZÁPAD

Chytrý dům se postará o všechno, umí i přizpůsobit osvětlení v okamžiku, když si pustíte televizi
Autor: iNels
Obývací pokoj
Obývák si můžete namalovat třeba na žluto, ale pokud vyberete špatnou světovou stranu, sluníčko se v něm po celý den neobjeví a veselé či alespoň příjemné posezení je prostě pryč. Protože v obývacím pokoji trávíte se svojí rodinou nejvíce času, měl by být prosvětlený celý den. To vám zaručí orientace na jihozápad. Sluníčko tak zajde až ve večerních hodinách. Nejen že bude pokoj vypadat prostornější, ušetříte také za umělé osvětlení. Sedět byste měli zády nebo bokem k oknu – aby vás sluneční paprsky neozařovaly při čtení nebo sledování televize. Lada Kuncová navíc dodává: „Obývací pokoj a kuchyňský kout by měly být v krátké vzdálenosti od vstupu do bytu. Nikomu z nás se přeci nechce nosit těžké tašky s nákupem přes celý byt.“

SEVER

Pokud vás na stanování štve nedostatek hygieny, clamping je přesně pro vás. Takovou koupelnu možná nemáte ani doma.
Autor: Tandara Sydney
Sociální zařízení
Pokud jste měli to štěstí a máte okno i v koupelně, orientována by měla být na sever nebo na západ. V koupelně trávíte nejméně času, proto vlastně ani nevadí, že její umístění nemůžete mnohdy ovlivnit. Pokud se tedy zrovna nechystáte na stavbu nového domu, či celkovou rekonstrukci staršího bytu. Nejvíce světla potřebuje umyvadlo a zrcadlo. Okno by nemělo být klasické průhledné, a to kvůli dostatečnému soukromí.

JIH

Nebojte se v dětském pokoji experimentovat. Mentolová barva pokoj oživí.
Autor: Profimedia.cz
Dětský pokoj
Dětský pokoj je zřejmě nejvíce multifunkční místností v bytě či domě. V obýváku sice celá rodina tráví nejvíce času, pokojíček však slouží nejen k zábavě, ale také k učení a spaní. Jih i jihovýchod zajistí tomuto pokoji dostatek světla po celý den. Postel však zkuste schovat do rohu, kam sluneční paprsky přímo nedosáhnou. Nejvíce světla si zaslouží pracovní stůl, kde dítě píše domácí úkoly, nebo si maluje.

„Každý z nás má ohledně orientace na světové strany jiné požadavky. V dnešní hektické době, kdy doma trávíme spíše odpoledne než celý den, si většina zájemců vybírá byty s okny na západ, aby si co nejvíce užili odpoledního slunce. Pro lidi, kteří tráví v bytě většinu svého dne, se doporučuje orientace oken na sever nebo na jih,“ dodává Lada Kuncová.

Autor: připravila: lena
Video se připravuje ...