Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Umíte správně prát?

praní
26. května 2013 | 06:00

Vytáhli jste z pračky všechno prádlo obarvené narůžovo a ručníky připomínají spíš struhadlo? Někde bude asi chyba. Vyzkoušejte naše rady a uvidíte, že prát se dá lehce a bez zbytečných ztrát.

Je nutné dodržovat základní zásady – před praním roztřídit prádlo podle teploty praní a jeho barev, vybrat správné prací přípravky a odpovídající program na domácí pračce.

Třídíme textil

Před praním musíte vědět, jaké prádlo budete prát a jak moc je zašpiněné. Hromadu špinavého prádla roztřiďte na bílé, barevné a černé (tmavé) kousky. Všímejte si také textilních materiálů, zatímco čistou bavlnu můžete prát například na 80 °C, speciální funkční sportovní oblečení nebo vlna se perou při mnohem nižších teplotách, mnohdy i samostatně. Pokud si nejste jisti, vždy se řiďte piktogramy na štítcích. Nikdy také nedávejte k sobě hodně a málo nasákavé věci, voda se totiž nasaje do silnějších tkanin a špatně nasákavé textilie se nevyperou. Vždy dodržuje množství kilogramů textilu do pračky, při plnění byste měli ponechat mezeru mezi prádlem a bubnem alespoň na šířku dlaně. Jemnější kousky textilu perte raději samostatně.

praní
Autor: Shutterstock.com
Prášek nebo gel?

Nemáte jasno, který prací přípravek si koupit? Na běžné, středně až silně znečištěné prádlo (bavlna, směsové tkaniny) se hodí univerzální prací prostředky. Kvalitnější přípravky obsahují kromě běžných složek navíc tenzidy (odstraňují mastné skvrny) změkčovače vody nebo enzymy, které si poradí se zbytky jídla. Doma byste měli mít univerzální přípravek na bílé a stálobarevné prádlo s optickými zjasňovači nebo bělícími látkami a prostředky na barevné prádlo se složkami na ochranu barev.

Na méně umazané šaty je lepší použít tekuté prací přípravky, které se nalijí do speciálního dávkovače a přidají přímo k prádlu, nebo speciální kapsle z rychle rozpustného materiálu, uvnitř kterých je dávka tekutého gelu. Pokud zvolíte kapsle, vkládejte je vždy do pračky první a teprve pak na ně dejte prádlo. Až se začne napouštět voda, obal se rozpustí a gel se rychleji dostane ke tkaninám.

Na vlněné nebo sportovní oděvy ze speciálně upravených látek používejte vždy speciální tekuté přípravky, jinak by vlna mohla zplstnatět a sportovní materiály ztratit své vlastnosti.

praní
Autor: Shutterstock.com
Nezapomeňte na aviváž

Pokud se vám zdá zbytečné utrácet za aviváž, není to pravda. Prádlo vyprané v cyklu s aviváží je mnohem měkčí, míň zmuchlané a lépe se vám bude žehlit. Pokud ho dobře pověsíte a pak složíte, nemusíte některé kousky žehlit vůbec.
Na závěr jedna rada: pokud jste nedodrželi některý postup nebo dávkování a máte například bílé prádlo šedivé, anebo jste nepoužívali aviváž a vaše ručníky jsou drsné, už to nezměníte. Myslete na to tedy včas při praní nových věcí.

Autor: oli
Video se připravuje ...