Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chcete vymalovat? Poradíme vám, jaké zvolit odstíny!

5. května 2013 | 07:00

Výběr barvy v bytě nebo domě není jen tak. Každá totiž působí jinak a je velmi důležité vybrat jejich správnou kombinaci!

Do obytných prostorů bychom měly vybírat teplé barvy, jako jsou třeba odstíny žluté, červené nebo oranžové. Dodávají energii, pocit radosti a štěs tí. Studené - modrá či šedá - uklidňují, prot o patří třeba do ložnice nebo koupelny.

Měla byste vybrat dvě základní barvy a pak pracovat s jejich odstíny. Uvědomte si, kolik je v jaké místnosti světla, a podle toho zvolte sytost nebo výraznost jednotlivých kombinací. Kde je ho dost, můžete použít sytější barvy. V tmavých místnostech dejte přednost spíše světlým.

Vymalujte si byt
Autor: Shutterstock.com
Červená

Vyvolává aktivní energii. Někdy ale působí až rušivě, proto se nehodí pro ložnici nebo kuchyň. Ale do obývacího pokoje nebo na balkon je ideální.

Žlutá

Je veselá a dává pocit vnitřní harmonie. Pozor ale na kombinaci se zelenou, protože pak má sklon působit nostalgicky. Spíše ji rozzařte červenou nebo modrou. Můžete jí vymalovat jakýkoli pokoj. Pozitivně působí hlavně odstín sytě pískové.

Vymalujte si byt
Autor: Shutterstock.com
Zelená

Uklidňuje, a dokonce snižuje napětí. Říká se, že je barvou jistoty a rovnováhy. Skvěle se hodí do pracovny či dětského pokoje.

Modrá

Používá se často v ložnicích, protože navozuje příjemnou atmosféru pro relaxaci a spánek. Zkuste ji zkombinovat s teplejšími odstíny. Dobře se třeba hodí k přirozené barvě dřeva. Také je vhodným pozadím pro světlý nábytek.

malování pokoje už pro vás nemusí být noční můrou! Poradíme vám, jak to zvládnete s přehledem!
Autor: Profimedia.cz
Bílá

Působí trochu monotónně - a tím pádem unavuje. Neměla by být jedinou barvou na velkých plochách, je lepší ji zkombinovat s jinými výraznými odstíny. Hodí se do kuchyně nebo koupelny, protože opticky rozšiřuje prostor.

Černá

Jak ji využít v bytě? Působí designově s výraznými teplými barvami, ale nikdy ji nepoužívejte na velkých plochách. Ztratí pak svou vzdušnost a může působit až velmi depresivním dojmem.

I fádní betonové zdi mohou zářit barvami. Poradíme, co jaké jsou pro panelák nejlepší.
Autor: AkzoNobel

Autor: dad
Video se připravuje ...