Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Osázejte si balkon: Zahradu můžete mít i v paneláku!

Udělejte si z balkonu či terasy zelenou oázu, kde načerpáte energii.
21. dubna 2013 | 07:00

Mrzí vás, že nemáte dům a zahradu? Ale i vaše okenní truhlíky, balkony nebo terasy mohou být samý květ. Stačí si jen správně vybrat rostliny a postarat se o ně.

Na slunce i do stínu

Tak jako všechny zahrady nejsou na slunnou stranu, jsou i balkony ve stínu. Ale to nevadí, protože i pro taková místa se najdou rostliny. Jen si musíte dát pozor. Než se pro nějakou květinu nadchnete, raději si předem zjistěte, jaké podmínky jí svědčí. Světlomilné sice ve stínu neuhynou, ale budou mít malé květy a moc radosti neuděljí.

Osázejte si truhlíky
Autor: Shutterstock.com
Jenom zdravé sazenice

Někdo si sice zkusí rostlinky doma vypěstovat ze semínek. Ale to je pracné a trvá to trochu moc dlouho. A tak se raději rovnou vydejte k profesionálům. V zahradnictví nebo hobbymarketu jsou sazenice rostlin ve vícemístných kontejnerech a vy dopředu víte, jakou budou mít barvu.

Listy zdravé květiny by měly být sytě zelené, bez skvrn a okousaných listů. Dobře se podívejte, jestli si s nimi domu nedonesete škůdce. Ideální je, když mají rostliny rovnoměrně rozvětvené a s nasazenými poupaty. Dírkami v plastu zkontrolujte, jestli je zdravý a dostatečně vyvinutý kořenový systém.

Jaký substrát

Zemina pro balkonovky by měla být vzdušná a bez plevelů. Nejjednodušší je koupit již připravený substrát v pytli. Bude mít nejen odpovídající složení, ale i hnojivo na první týdny. Ale i tak můžete do substrátu hned při sázení přidat dlouhodobě se uvolňující hnojivo, jako jsou například stále oblíbenější fosfátová skla.

Výběr balkonovek je nepřeberný. Jak je zprávně zkombinovat?
Autor: Profimedia.cz
Chytrý truhlík zalije za vás

Krásně rozkvetlý balkon nebo terasa si žádá své. Když rostliny zapomenete zalít, lehce o ně přijdete. A co teprve, když se vydáte na týdenní dovolenou. Ledaže zkusíte samozavlažovací truhlík. Je to dvoudílný výlisek z plastu, ve kterém voda pomocí knotu ze skelného nebo polypropylénového pletiva nepřetržitě stoupá ze spodní do horní nádoby. Množství vody v substrátu regulujete výškou hladiny vody ve spodní nádobě a počtem knotů. Čím je jich víc, tím více zavlažujete.

Jaké květiny se kam hodí

Fuchsie - image
Autor: archiv

Pro slunná místa:
pelargonie, muškáty, petúnie, surfínie, popínavý jahodník či gazánie

Pro stinná místa:
begonie, fuchsie, lobelka či balzamína

Náš tip
Světlo potřebují všechny květy, proto se při osazování truhlíku dávají dopředu, tedy blíž ke slunci, nižší druhy.

Autor: toma
Video se připravuje ...