Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Perfektní úklid za tři dny

Nebojte se jarního úklidu, pusťte se do něj s našimi tipy
13. dubna 2013 | 10:00

Jaro je tu a stejně tak, jako po dlouhé zimě potřebuje vaše tělo trochu probrat, žádá si to i váš byt. Vytáhněte tedy do jarního úklidu a ode dneška za tři dny mějte perfektně naklizeno.

1. Den

Sepište si seznam úkolů

Nejlépe se vám podaří vypulírovat byt, když si předem stanovíte všechny úkoly, které chcete splnit.  Seřaďte si úklid chronologicky za sebou tak, aby se vám dobře pracovalo a nemusela jste si například pošlapat vytřenou podlahu jen proto, že jste zapomněla umýt okna.

Přinášíme tipy, jak rychle a snadno odstranit ty nejhorší skvrny na prádle.
Autor: Profimedia.cz
Začněte uvnitř

Nejprve proberte a ukliďte věci uvnitř skříní, šatny a polic. Je na čase uklidit zimní kousky oblečení a boty, co nepotřebujete a neměla jste několik let na sobě, dejte stranou a později můžete s kamarádkami uspořádat výměnný večírek. Na něm se zbavíte starého oblečení a získáte nové kousky garderoby úplně zadarmo. Než oblečení uložíte, nechte jej vyčistit a pak je uložte do vakuových pytlů, které nezaberou příliš místa.

Ukliďte si ložnici

Než začnete s úklidem, hoďte do pračky všechny peřiny, deky a polštáře a pokud to jde, vyperte i obaly na matrace. Zbavíte se tak roztočů, kteří se živí odumřelými buňkami kůže, kterými je během noci dosytnosti zásobujete. Nezapomeňte vyprat také záclony a závěsy, které jsou lapačem prachu a vyluxujte matrace a postel pod nimi.

2. Den

Vytáhněte do boje s prachem

Vezměte útokem všechny skříně, police a místa, kde se hromadí prach. Nezapomeňte při jarním úklidu ani na místa, nad kterými jindy mávnete rukou, protože na ně není vidět. Postupujte od nejvyšších míst po ta nejnižší, aby se prach neměl kam usazovat. Nejlépe setřete šedivou vrstvu za pomoci lehce navlhčené švédské utěrky.

úklid
Autor: Profimedia.cz
Vypulírujte spotřebiče

Vezměte útokem lednici, myčku, pračku i troubu, ať se blýskají. Lednici odmrazte a pak důkladně vytřete roztokem sava nebo octovou vodou, které zničí bakterie, které se ve vlhkém prostředí množí. Pokud i pak cítíte z ledničky zápach, zkuste do ní v mističce umístit na plátky nakrájený citrón. Pračku zbavte zatuchlého odéru tím, že pečlivě vymyjete nádržku na prací prášek, do bubnu pračky nalijete roztok sava nebo prostředek k tomu určený, vhoďte kousek čisté látky a pračku zapněte na krátký program. Vyčistit byste také měli filtr.

Nablýskaná okna

Je čas pustit se do mytí oken. Začněte okenními rámy a parapety a pozornost věnujte i okenní klice. K omývání používejte pečlivě vyždímanou utěrku z mikrovlákna, kterou namáčejte v teplé vodě s malým množstvím saponátu. Pak se můžete pustit do samotných skel. Na ně se vrhněte s vyždímanou houbou nebo hadrem z mikrovlákna, kterým omyjte celou jejich plochu. Pak si vezměte na pomoc stěrku. Přebytečnou vodu, která se nashromáždí na spodním rámu setřete navlhčenou utěrkou. Krouživými pohyby pak čistou utěrkou z mikrovlákna vykouzlete oslnivý lesk.

3. Den

Koupelna a WC pod dohledem

Nemilosrdně odtud vyhoďte všechny staré mycí i kosmetické přípravky a holicí strojky. Vyprázdněte koupelnové skříňky a důkladně je omyjte uvnitř i z venku. Postupujte od shora dolů a od zdi ke dveřím a nezapomeňte s úklidem ani na stropní osvětlení. Pro mytí vany, sprchového koutu nebo umyvadel vybírejte tekuté čističe, které vytvářejí pěnu a jsou určeny speciálně na koupelnu.  Nevynechejte spáry, které často napadá plíseň a kohoutky vyčistěte přípravkem proti rzi a vodnímu kameni. Při mytí toalety si na ruce natáhněte rukavice, přeci jen, bakterie jsou tu mnohem více přítomné, než v jiných částech bytu.

Předvánoční úklid
Autor: profimedia.cz
Čistá podlaha

Teď přichází na řadu podlaha.  Důkladně vyluxujte všechny povrchy a pak se pusťte do vytírání. Jednou z častých chyb při této domácí práci je používání příliš mokrého mopu. Velké množství vody není zárukou lepšího vyčištění a navíc není úplně dobré pro vaši podlahu.  Stejně tak neplatí, že čím více čistícího prostředku, tím lépe.

Dolaďte a odpočívejte

Po takovém maratonu je potřeba ještě doladit detaily v podobě květin, které zvednou náladu a rozproudí opravdovou jarní atmosféru. Pak už si můžete jen sednout se šálkem kávy a kochat se svým precizně vygruntovaným bytem.

Video se připravuje ...