Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nádherné orchideje: Víte, jak je pěstovat?

6. dubna 2013 | 11:00

Víte, bez čeho se jen těžko obejdete? Jsou aristokratické krásky zvané orchideje. Komplikované péče se bát nemusíte. V samozavlažovacím truhlíku si ji můžete dopřát i u sebe doma.

Tyto rostliny jsou nám známé již několik tisíc let. Zprvu se využívaly v léčitelství a teprve později jako okrasné rostliny. V Evropě se „rozrostly“ až mnohem později díky prvním objevitelským plavbám, v našich domácnostech se pak natrvalo usadily před pár lety.

Stovky orchideí opět vykvetou na výstavě v pražské botanické zahradě v Troji
Autor: Botanická zahrada Praha-Troja
Která je ta pravá
Orchidejí je bezpočet druhů, ale základní dělení je na takzvané epifyty a terestrity. Mezi epifity se řadí téměř všechny teplomilné druhy, které žijí přichyceny na daném podkladu nad zemí, nejčastěji na kmenech stromů. Terestrity, tedy orchideje pozemní, můžeme najít v teplých i chladných oblastech. Doma se oba tyto typy pěstují v květináčích či závěsných truhlících. V klasických celoročně vytápěných bytech se pak bude nejlépe dařit především druhům Phalaenopsis, Vanda, Paphiopedila či Dendrobium. K tomu, aby prospívaly, potřebují tři základní věci – teplo, slunce a vodu.

Orchideje i pro začátečníky
Nejjednodušší cestou, jak si pořídit tyto šlechtičny mezi květinami, je vysadit již velkou rostlinu se zdravými kořeny do samozavlažovacího truhlíku. Kvetou pomalu a nevyžadují mnoho živin. Vhodný je odlehčený substrát. Zákalem mohou být například smrkové hobliny. Výhodnou je, že přírodního dřevo není kontaminováno půdními bakteriemi. Další možností je pěnový polystyrén, který dobře udržuje vzdušnost zeminy, působí tepelně-izolačně a hlavně se nemění.

Rostlina si bere vodu sama
Proč právě samozavlažovací truhlík? Obecně potřebují orchideje vody dostatek, ale nadměrné přelévání je zahubí. „Samozavlažovací květináče zaručí dostatečný příjem vody, který si rostlina může sama korigovat. Zavlažování pomocí knotů zároveň zaručí vzdušnost substrátu, z kterého se zbytečně nevyplavují potřebné živiny,“ radí Lenka Novotná ze společnosti Plastia vyrábějící různé druhy samozavlažovacích květináčů.

Bílá orchidej ve váze, info o ceně na blomus-shop.cz
Autor: Archiv firem
Kolik tepla
Správné určení teploty při pěstování záleží na konkrétním druhu. Většina druhů pěstovaných v domácnosti se řadí k teplomilným rostlinám, u nichž by teplota ani v noci neměla klesnout pod 20 stupňů Celsia. V létě pak běžně snesou i 30 stupňů a více. Méně časté jsou temperované orchideje, u kterých je optimum 16 až 20 stupňů, či chladné orchideje, kde se rozmezí pohybuje mezi 8 a 15 stupni. Některé druhy těchto květin nepotřebují celý rok konstantní teplotní podmínky. Prospívá jim střídání ročních období, jiným zase teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.

Místo u okna
Aby dobře prospívaly, je třeba jim dát optimální dávku světla. Nejlépe se jim bude dařit u okna na vhodném světlém místě, kam nedopadá přímé polední slunce. Ale pozor! Na rozdíl od běžných pokojovek se s nimi nemá otáčet. Mají zůstat ke světlu obráceny stále stejnou stranou.

Orchidej je exotická květina
Autor: Profimedia.cz
Občas je dobré rostliny odstínit. Silné a dužnaté listy snesou více slunečních paprsků než ty měkké, velké a jemné. K popálení nejčastěji dochází poté, co si rostliny zvyknou na zimní dny s nízkou sluneční aktivitou a sluneční paprsky probouzejícího se jara jsou pro ně pak extrémně ostré. V tomto období je dobré věnovat rostlinám větší pozornost také proto, že se začínají probouzet k životu první výhonky a zakládá se na kvetení. V létě je můžete takzvaně letnit, tedy umístit venku, například u jižní zdi pod stříškou. Rostliny se tak otuží, zesílí a později lépe kvetou.

Autor: toma
Video se připravuje ...