Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 rad, jak zachránit zkaženou vodu v rodinném bazénu

V horkých dnech se voda zkazí lehce. Stačí odjet na dovolenou nebo nechat přes týden bazén u chalupy a po návratu může být voda úplně zakalená.
18. července 2012 | 14:47

Objevila se vám zakalená nebo zelená voda v bazénu na zahradě? Pak je třeba rychle zakročit a my vám poradíme jak.

Zakalená voda v bazénu? Upravte pH

V horkých dnech se voda zkazí lehce. Stačí odjet na dovolenou nebo nechat přes týden bazén u chalupy a po návratu může být voda úplně zakalená. Ani v takovém případě se bazén nevypouští, ale nastupuje odborná péče. Nejprve je třeba upravit hodnotu pH. S tím pomůže přípravek flokulant čili vločkovač, který kal srazí do chuchvalců. Ty se pak dají snadno vysát bazénovým vysavačem. O zbytek se postará filtrační jednotka, která by měla vodu filtrovat, dokud zase není jasná.

Zelenou hladinu pročistí chlór

Stejně účinně se dá zakročit, i když voda zezelená. Ani v tomto případě se nevypouští a opět je nejprve třeba upravit pH. Do zelené vody je nejlepší přidat rychle účinkující chlórový přípravek, kterému se často říká šokový. Ten zajistí nejen dezinfekci vody, ale i likvidaci přemnožených řas. Pak je potřeba naplno pustit filtrační jednotku a s koupáním vyčkat, dokud voda zase není průzračná.

Jak se postarat o bazén, než vyrazíte na dovolenou

* Překontrolujte pH a obsah chlóru ve vodě a upravte je na požadovanou hodnotu.
* Aplikujte preventivně přípravek proti řasám.
* O stálý přísun dezinfekčního prostředku se postará plovoucí dávkovač s chlorovými tabletami.
* Před nečistotami bazén chraňte plachtou.
* Písková filtrace by i po dobu vaší nepřítomnosti měla celý obsah bazénu alespoň jednou za 24 hodin přefiltrovat. O pomoc požádejte někoho z rodiny, nebo spolehlivého souseda, který by se obden zašel podívat, zda filtrace běží, jak má.

Filtrace do bazénu musí být kvalitní

Jak se vůbec mohlo stát, že se vám voda zkazila? Často jste na vině vy, protože jste při pravidelné péči na něco zapomněli. Druhou možností je nevhodně zvolená filtrace. Pro každý rodinný bazén potřebujete podle objemu filtrační jednotku s odpovídajícím výkonem. To je taková, která dokáže v teplých letních dnech přefiltrovat celý objem bazénu dvakrát denně.

Bazénovou chemii jen s atestem

Znehodnocení vody by měla účinně zabránit i správná bazénová chemie, která by měla mít veškeré předepsané certifikáty a zdravotní i hygienické atesty. Většina výrobců na našem trhu nabízí své bazénové přípravky v ucelených řadách, kdy na sebe jednotlivé přípravky navazují a vzájemně se doplňují. Proto je lepší držet se jedné značky a ve snaze třeba ušetřit zbytečně nekombinovat různé.

Bazénový vysavač čistí dno i stěny

Výtečným pomocníkem je při čištění vody bazénový vysavač. Dokonale vyluxuje veškeré nečistoty ze dna a současně pomocí kartáčků vyčistí i vnitřní povrch od usazenin. Na sběr mechanických nečistot se hodí hladinové a dnové síťky, nejlépe na teleskopické tyči. Snadno dosáhnou prakticky na každé místo po celém bazénu.

Autor: toma, Klena
Video se připravuje ...