Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak správně větrat aneb Zbavte se vlhkosti jednou provždy!

Stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.
18. června 2012 | 10:27

Plesnivé rohy, zamlžená okna! Známe je všichni. Přitom zásady správné výměny vzduchu v místnosti nejsou složité.

Podle průzkumů trávíme v interiérech devadesát procent času. Více než polovinu z toho doma. Nemělo by nám být tedy jedno, jaký vzduch při tom dýcháme. Když pereme, vaříme nebo doma sušíme prádlo, dostává se do vzduchu vlhkost, která může velmi negativně ovlivnit zdraví.

Spořte s rozumem

Je zajímavé, že čím je v bytě nižší teplota, tím je vlhkost vyšší. Na frak tak dostávají poučky, že máte vytápět na méně stupňů a omezit větrání, abyste ušetřili. Co ušetříte na energiích, to se může negativně odrazit na vzniku plísní v bytě.

Nevětráte = jste unavení

Proč je dobrá kvalita vzduchu důležitá? Pomáhá k lepší koncentraci na práci. Když je v místnosti špatný vzduch, jsou lidé v ní unavení, podráždění a jejich výkonnost prudce klesá. Podobně vydýchané místnosti všichni známe ze škol nebo úřadů. Ale spousta lidí si takové prostředí vytváří i doma. Přitom stačí dodržovat jednoduchá pravidla pro výměnu vzduchu v místnosti a v bytě bude pohoda.

Zásady správného větrání

1. Větrejte třikrát denně
Obzvlášť důležitá je tato zásada v koupelně, kuchyni a ložnici, kde je vlhkost nejvyšší.

2. Zavírejte dveře do koupelny
Vlhkost se nebude šířit do ostatních místností. Když se vysprchujete, otřete stěny a podlahu a otevřete okno nebo pusťte ventilaci.

3. Krátce, ale často
Lepší než dlouho otevřené okno, je větrat v pokoji častěji a na krátkou dobu.

4. Nesušte prádlo v bytě
Pokud máte možnost, snažte se nesušit prádlo v bytě. Mnohem lepší je ho rozvěsit na balkon, případně do sušárny. Když už prádlo doma pověsíte, mělo by to být u otevřeného okna.

5. Nábytek od zdí
Pokud vám to dispozice bytu umožní, snažte se nestavět nábytek přímo k obvodovým zdem. Zbytečně by se vám za ním srážela vlhkost. Když už to nejde jinak, nechtě mezi zdí a nábytkem větší mezeru.

6. Vařte s poklicemi
Hrnce a pánve při vaření přiklápějte. Nejenže se vám pokrmy budou připravovat rychleji, ale navíc i ušetříte energii a do vzduchu unikne méně vlhkosti.

Autor: toma, Klena
Video se připravuje ...