Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

3 největší strašáci ve vaší domácnosti. Kde číhají mikrobi?

Abyste se zbavili mikrobů, není třeba drhnout podlahy do vyčerpání sil, ale zato často
1. července 2012 | 22:35

Věděli jste, že žádná z místností ve vašem bytě nebo domě není bez mikrobů? Je to tak! Bakterie, plísně a roztoči se ukrývají v kuchyni, koupelně i ložnici.

Neměli byste proto podcenit ani jednu jedinou kliku, madlo zásuvky nebo zástrčku. Blesk vám přináší návod, jak nebezpečné nepřátele najít a zneškodnit.

Obývací pokoj
Nepřístupná místa v obývacím pokoji jsou doslova rájem bakterií, speciálně když hned vedle máte místnost, kde se vaří. Koberce a čalouněný nábytek byste proto měli důkladně vysávat a občas také přejet mokrým hadrem. Dávejte si pozor i na to, co na sobě přinese váš domácí mazlíček zvenku.

Ložnice
Jako drobné částečky prachu vypadají miliony mrtvých kožních buněk, které každou noc zanecháváme v ložním prádle tím, jak se o něj kůže obrušuje. Jednou týdně proto peřiny venku vytřepejte a chvíli nechte větrat. Prát by se mělo ložní prádlo alespoň jednou do měsíce. Nejlepší ochranou je však protialergenní povlak na postel a polštáře.

Kuchyň: Centrum zárodků bakterií
Kuchyňský dřez je bez pochyb to nejvíce zaneřáděné místo v domě. Ačkoli to tak nevypadá, je hlavním centrem mikrobů. Odtok byste měli čistit alespoň jednou týdně drsným kartáčem a čisticím prostředkem na nádobí. Kuchyňskou linku, prkénka, lednici, jídelní stůl čistěte pravidelně abrazivním čisticím prostředkem. Utěrky perte každý týden a houbičku na mytí nádobí po týdnu rovnou vyhazujte. Sama je totiž nosičem milionu bakterií.

Koupelna
Mimo už známá místa, jakými jsou záchodová mísa a kachlíčky na podlaze, která jsou oblíbeným domovem bakterií, je třeba čistit také všechna ostatní vlhká místa v koupelně – kartáčky, dno vany nebo sprchového koutu. Tady se nemusíte bát ani silných dezinfekčních čisticích prostředků. Žínky, houby a pemzy obměňujte. Také ručníky samozřejmě hostí škodlivé mikroby, a proto je jednou za čtyři dny vyměňte.

Úklidová místnost
Pračka poskytuje útočiště mikrobům, jakými jsou E. coli. Příležitostně proto zapněte prázdnou pračku k pročištění na krátký program a dejte do ní mix bělidla a vody v poměru 1 ku 20.

Jak správně uklidit

Použijte antiseptické utěrky nebo namydlenou žínku na vyčištění všech předmětů, kterých se dennodenně dotýkáte. Nezapomínejte na kliky, telefon, počítačovou klávesnici, vypínače, zásuvky, vodovodní kohoutky, madla skříní, ovladač na televizi. A hlavní rada – často si umývejte ruce!

Tři největší strašáci ve vaší domácnosti:

1. Bakterie

Bakterie Escherichia coli (E. coli) se objevují tam, kde byly znečištěné potraviny nebo voda. Mohou proniknout do sliznice tlustého střeva, kde se rychle množí, ničí buňky, a způsobují tak vředy. Některé druhy způsobují také záněty močového měchýře.

Ve vaší kuchyni ale mohou číhat i mnohé jiné bakterie jako Salmonela (vejce, maso, zmrzlina atd.) nebo Kampylobakter (kuřecí maso, mléko, voda), které způsobují těžké průjmy a nevolnost. Nezapomínejte proto preventivně čistit lednici.

2. Plísně

Jsou to houbovité útvary, kterým svědčí vlhko. Proto jsou hlavně v koupelnách, kuchyních a na zdech starších domů. Za následek mohou mít nejrůznější zdravotní problémy jako záněty dýchacích cest, alergické reakce, astma nebo kožní onemocnění. Možné jsou bolesti kloubů, ale také rakovina.

3. Roztoči

Jsou to drobní parazité, které najdete hlavně v ložnici, obývacím pokoji a obecně v nevětraných místnostech, komorách a skříních. Škodí hlavně alergikům a astmatikům. Ti nejvíce trpí v noci právě tím, že je ložní prádlo plné roztočů.

Autor: Jitka Pekařová, hto
Video se připravuje ...