Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předvánoční úklid od A do Z aneb S naším rádcem na nic nezapomenete

8. prosince 2009 | 05:00

Vánoční úklid může začít podle plánu. S Bleskem nezapomenete vyčistit a vyluxovat každý kout v bytě. Poradíme vám, jak na nánosy prachu, co se zanesenou pračkou nebo co si počít s peršanem po babičce.

Držte se zásady, že místnost se uklízí od oken ke dveřím a shora dolů. Nikdy ne naopak. V nákresu bytu si můžete odškrtávat, co už jste uklidili, a aspoň uvidíte, jak vám jde práce pěkně od ruky.

Infografika
Autor: Infografika Blesk

1 Skříně: Komody vykliďte, vysajte a vytřete vlhkým hadrem. Oblečení, které nenosíte, vyhoďte nebo dejte na charitu, udělejte si místo na nové kousky,
které Ježíšek přinese.

2 Záclony: Vyperte je v pračce programem na šetrné praní na 30 stupňů. Pro vybělení můžete přidat do praní trochu citronové šťávy nebo obyčejnou kuchyňskou sůl. Pověste je ještě vlhké a pokud možno až na konec úklidu místnosti.

3 Lednička: Odmrazte ji, ledový škraloup rychleji povolí, když ho posypete solí. Pak vnitřek vymyjte vodou se saponátem (můžete použít i octovou vodu) a vysušte. Proti zápachu pak můžete vložit dovnitř půlku jablka.

4 Knihovna: Nejprve ji vysajte jemným kartáčkovým nástavcem a pak utřete vlhkým hadříkem. Dřevěné police přeleštěte leštěnkou. Můžete také použít dražší přípravek, odpuzující prach.

5 Televize: Nejprve použijete vysavač s měkkým kartáčkovým nástavcem (jak na korpus přístroje, tak na obrazovku). Televizi pak šetrně dočistíte vlhkým hadříkem s trochou přípravku na okna. Prach z obrazovky nejlépe ovšem setřete speciální utěrkou na elektroniku.

6 Okna: Odmastěte je vodou s trochou saponátu, octem, nebo citronem, naneste prostředek na čištění a leštění skla a setřete stěrkou. Když nemáte stěrku, musíte okno vyleštit jelenicí nebo starými novinami.

7 Vlněný koberec: Nejprve ho vysajte, vetřete do vlasu pěnový přípravek na vlnu nebo na koberce, nechte chvíli účinkovat (podle návodu) a znovu vyluxujte.

8 Osvětlovací těleso: Zaprášený lustr nebo lampu omyjte vodou s trochou saponátu a otřete suchou utěrkou.

9 Sedací souprava: Koženku vyčistíte vlhkým hadříkem, kůži přípravkem na čištění kůže, textilní potahy nejprve zbavíte skvrn (rady na předchozí dvoustraně) a barvě vrátíte jas pěnovým přípravkem na čištění textilu a potahových látek. Nakonec textil vyluxujete.

10 Podlaha: Vytřete ji mopem nebo vlhkým hadrem a vodou se saponátem.

11 Květiny: Pokojové rostliny otřete vlhkým jemným hadříkem nebo jemnou houbičkou. Na velké listy můžete použít i vodu s pivem, dodáte jim lesk.

12 Botník: Vyndejte z něj všechny boty a vysajte špínu. Potom ho ještě vytřete vodou s trochou saponátu. Před zpětným uložením boty umyjte a vyčistěte.

13 Zrcadlo: Otřete ho vlhkým hadříkem a vyleštěte přípravkem na mytí oken.

14 Sporák a digestoř: Pečlivě je odmastěte speciálním přípravkem, pak přetřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout.

15 Kuchyňská linka: Nejprve ji vykliďte, potom umyjte vodou se saponátem, vysušte a čisté nádobí naskládejte zpět.

16 Vana: Použijte buď tekutý písek, nebo na odolnější špínu klasický čisticí písek. Voda na oplachování nemusí být horká, stačí jen vlažná.

17 Mikrovlnná trouba: Zbavte ji mastnoty a stříkanců od jídel vodou se saponátem a pak vytřete do sucha. Osvědčily se i plátky citronu, které dáte do mikrovlnky na misce na 20 vteřin ohřát. Mastnotu pak lehce setřete suchým hadrem.

18 Pračka: Jednou za půl roku z ní odstraňte vodní kámen. Nasypte do přihrádky odměrku sody na praní a zapněte pračku na nejdelší cyklus. Potom nalijte do bubnu půl litru octa a pusťte ji znovu. Nemusíte už do praní přidávat žádné speciální prášky na odstraňování vodního kamene.

V pokoji nejdříve utřete prach a pak vyluxuje
Autor: scom

 

19 Záchod: Nádržku a mísu zvenčí zbavte prachu vodou se saponátem, vnitřek mísy vyčistíte štětkou a tekutým nebo klasickým pískem.

20 Baterie: Zanesené kohoutky vyčistíte od nánosů vodního kamene zubní pastou a starým kartáčkem. Páky umyjte tekutým pískem a přeleštěte hadříkem. Můžete použít i dražší speciální přípravek na rez a vodní kámen.

21 Dlaždičky a obkladačky: Vytřete je univerzálním saponátovým prostředkem, odolnější skvrny vyčistíte klasickým pískem. Na zanesené spáry se osvědčila pasta z prášku do pečiva a vody. Lesklé obkládačky můžete přeleštit přípravkem na mytí oken.

22 Plyšové hračky: Vyperte na program ruční praní na 30 stupňů.

23 Psací stůl: Všechno vykliďte, zásuvky vysajte a vytřete mokrým hadrem. Potom vraťte funkční věci na svá místa (staré tuby s lepidlem, vyschlé propisky apod. vyhoďte).

24 Počítač: Monitor otřete hadříkem na elektroniku, klávesnici otočte, vyklepejte drobky a pak vysajte, na nejmenší spáry použijte jemný štětec. Tělo monitoru otřete antistatickou utěrkou.

25 Radiátory: Pomocí spárové násady vysajte prach na topení i mezi žebry, pak otřete vlhkým hadříkem.

26 Knihy, učebnice a sešity: Pokud to potřebují, zabalte je do nových obalů a udělejte si v nich systém.

27 Poličky: Prach z nich vysajte kartáčkovým nástavcem nebo omeťte prachovkou a pak dočistěte vlhkým hadrem.

28 Koberec: Pořádně ho vyluxujte. Zašlou barvu oživíte, když koberec vyčistíte kartáčem namočeným v octové vodě.

29 Postele: Vyndejte matrace a dobře, i z koutů pelestí, vysajte všechny nečistoty. Samozřejmostí je čisté a voňavé povlečení.

30 Obrázky: Z maleb a grafik setřete prach (případně použijte vysavač s nástavcem), rámy otřete vlhkým hadříkem a sklo vyleštěte přípravkem na mytí oken.


Úklidovou agenturu si můžete najít na internetu, nebo například ve zlatých stránkách.

Firmy si účtují buď za každou pracovní činnost extra a pak vám sumy jen sečtou, nebo mají za základní úklid jednorázovou hodinovou sazbu. K celkové ceně vám ještě přičítají dopravu na místo. A pokud nemáte čas přes týden a objednáte si agenturu o víkendu, tak si to také většinou zaplatíte. Příplatek za práci v sobotu a neděli je až 50 %.

Základní úklid třípokojového bytu stojí většinou od 1500 do 3000 korun, firma vám vyluxuje, utře prach, vytře, umyje okna, koupelnu a WC. „Účtujeme si hodinovou sazbu. Cena jednorázového úklidu je 150 korun za hodinu. Panelákový byt 3+1 zvládneme uklidit ve dvou lidech asi za čtyři hodiny,“ řekla Blesku majitelka ústecké uklidové firmy House plus House Barbora Severová.

Na objednávku je už opravdu nejvyšší čas!

Na co si dát u objednaných firem při návštěvě pozor

● Při výběru dejte na reference a zkušenosti okolí.

● Úklid sjednáváte většinou jen ústně po telefonu. Po provedení práce dostanete k zaplacení fakturu.

● Nikdy nenechávejte pracovníky firmy doma samotné.

● Pracovníci firmy většinou nemají žádnou profesní legitimaci, proto buďte opatrní na to, koho si do bytu pouštíte. Lepší je navštívit sídlo agentury a nechat si předložit živnostenský list na úklidové služby.

● Na práce dohlédněte osobně, aby vám pracovníci agentury nevyčistili jen to, co je na první pohled vidět a nepracovali pomalu kvůli hodinové sazbě.

● Cenu si sjednejte předem, ať potom neplatíte třeba o tisícovku více, než jste počítali.

● Pokud vám firma při úklidu něco rozbije, musí škodu zaplatit ze svého pojištění.

● Když objevíte po úklidku nějaké nedostatky, nebojte se službu reklamovat. Většina firem vám pošle zaměstnance dodělat to, co nebylo v pořádku a dá vám slevu.

Autor: sim
Video se připravuje ...