Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vysavač do ruky = malý, ale účinný pomocník

Malý příruční vysavač nezabere tolik prostoru ve skříni nebo se pro něj najde místo třeba na kuchyňské lince, případně na stěně.
27. července 2009 | 15:12

Zbudou vám po každém jídle na stole drobky? A což teprve chlupy vašeho psa nebo roztržený sáček, ze kterého se sype mouka! Vezměte si na pomoc malý ruční vysavač, a bude po problému.

Co od něj očekáváte? Aby pracoval rychle, nenadělal mnoho rámusu, byl bezpečný, snadno se čistil i udržoval a také nestál moc peněz.

Vždy po ruce
Malý příruční vysavač nezabere tolik prostoru ve skříni nebo se pro něj najde místo třeba na kuchyňské lince, případně na stěně. Bydlí totiž ve stojánku, který je zároveň i dobíjecí základnou připojenou ke zdroji elektrické energie (nabíjecí proud se minimalizuje, aby nemohlo dojít k přebíjení akumulátoru). Základna většinou slouží také jako držák pro další příslušenství, jako jsou kartáčky nebo stěrky. A jak přístroj funguje? „Uvnitř je dobíjecí akumulátor, v moderních přístrojích nejčastěji Ni-Mh (nikl–metalhydridový), který má proti starším akumulátorům Ni-Cd (nikl-kadmiovým) až o 30 procent příznivější poměr kapacity a hmotnosti,“ vysvětluje Augustýn Schneeweiss, produktový manažer firmy Elektrolux.

Výhody moderních akumulátorů
V čem jsou Ni-Mh akumulátory výhodnější? „Akumulátor o kapacitě 500 mAh můžete vybíjet (používat) 2 hodiny, tedy proudem 250 mA. Hodnota vybíjecího proudu se totiž udává jako polovina hodnoty kapacity akumulátoru. Také se nehodí pro rychlé nabíjení. Nejkratší nabíjecí čas je zhruba dvojnásobný oproti Ni-Cd. Životnost akumulátoru se pohybuje zravidla kolem 500 cyklů (nabíjení – vybíjení) při správném zacházení. Akumulátory Ni-Mh navíc neobsahují žádné vysoce toxické látky, nemají paměťový efekt a jsou vyměnitelné.“ Práci však raději svěřte odbornému servisu, přijde vás zhruba na 500 až 1000 Kč podle typu akumulátoru a počtu dobíjecích článků.

Malý příruční vysavač nezabere tolik prostoru ve skříni nebo se pro něj najde místo třeba na kuchyňské lince, případně na stěně.
Autor: Philips

Na vysávání drobků i vody
Převážná většina nabízených přístrojů je navíc vybavená indikátorem nabití, některé dokonce ukazují jeho stupně. Důležitá informace? Většina malých vysavačů zvládne kromě vysávání pevného nepořádku (drobky, chlupy, prach) zlikvidovat vylitou tekutinu. Ale s některými přístroji musíte pracovat na etapy – nejprve vysajete jeden druh nečistoty, vyčistíte nádobku, a pak se pustíte do druhého. Jiné naopak nabízejí funkci Wet&Dry, takže zvládnou obojí najednou. Existují rovněž modely s indikátorem naplněnosti nádržky, který vám připomene, že ji máte vyčistit.

Nezapomeňte si zjistit
Na co si dát při nákupu pozor? Nejprve si zjistěte, jak je vysavač těžký: nejlehčí přístroje váží zhruba 0,8 kilogramu, ale hmotnost může být až dvojnásobná. Zajímat by vás měla i délka vysávání nabitého přístroje (10 až 20 minut), velikost nádobky na smetí a tekutinu, případně příslušenství. Kromě dobíjecí základny najdete v balení například různé druhy nástavců – kartáčky pro snadnější úklid nepřístupných míst na sedačce nebo ve škvírách kuchyňské linky, trysky na mokré vysávání, hmoždinky k instalaci na zeď a podobně. Některé přístroje jsou ještě vyzbrojené náhradním filtrem a u řady výrobků jde o filtr omyvatelný.

K vysavači Philips patří i teleskopická tyč.
Autor: Philips

Dva v jednom
Pátráte po dalších zajímavostech? Poohlédněte se po novince od Philips – ruční antialergický pomocník FC 6095 pro suché vysávání s napájením 14,4 V připomíná klasický velký vysavač na úklid podlahy. Můžete ho totiž lehce nasadit na teleskopickou trubici s podlahovou sací hubicí pro úklid větších ploch.Vysavač má dvoustupňový filtr HEPA (high efficiency particulate air filter - vysoce účinný filtr vzduchových částic), která byl vyvinutý ve 40. letech 20. století v NASA jako ochrana před radioaktivními částicemi. Od 50. let se využívá pro komerční účely, díky své účinnosti 99,95 procent je dobrým pomocníkem v domácnosti všech alergiků a astmatiků. V příslušenství přístroje najdete i štěrbinovou hubici a kartáčový nástavec. A co za to? Orientační cena se pohybuje kolem 3300 Kč.

Alessi SG 67

U tohoto přístroje na suché a mokré vysávání oceníte nízkou hmotnost.

Materiál: nerezová ocel, polykarbonát

Rozměry: 38,5x11,5x14 cm

Hmotnost: 0,85 kg

Akumulátor: neuvádí se

Objem nádoby: neuvádí se

Příslušenství: dobíjecí základna, hmoždinky se šablonou, nástavec na vysávání tekutin

Výhody: indikátor náplně

Cena: 3706 Kč

Alessi SG 67
Autor: archiv firmy

Hoover SJ 144 WSR Jovis

Praktický pomocník zvládne současně suché i mokré vysávání díky funkci Wet&Dry.

Materiál: plast

Rozměry: 19x41x14 cm

Hmotnost: 2 kg

Akumulátor: Ni-Mh s 12 články

Objem nádoby: prach – 0,5 l, tekutiny – 0,2 l

Příslušenství: štěrbinová hubice, stěrka, malý kartáček, dobíjecí základna

Výhody: omyvatelný filtr, indikátor nabití baterií (4 úrovně)

Cena: 1890 Kč

Hoover SJ 144 WSR Jovis
Autor: archiv firmy

Bosch BKS 3043

Také tento přístroj s funkcí Wet&Dry umí najednou vysávat suché i mokré nečistoty.

Materiál: plast

Rozměry: 15x45x13 cm

Hmotnost: 0,8 kg

Akumulátor: Ni-Mh se 3 články

Objem nádoby: prach + tekutina - 340 ml

Příslušenství: tryska pro vysávání tekutin, náhradní filtr, držák na stěnu

Výhody: možnost opačného provozu – například na rozdmýchávání ohně v grilu

Cena: 1480 Kč

Bosch BKS 3043
Autor: archiv firmy

Electrolux ZB 406

Šikovný pomocník na suché vysávání je vybavený kolečky pro snadnější manipulaci.

Materiál: plast

Rozměry: 44,2x12,5x15,4 cm

Hmotnost: 1,65 kg

Akumulátor: Ni-Mh se 6 články

Objem nádoby: prach - 0,5 l

Příslušenství: štěrbinová hubice, kartáček, dobíjecí základna

Výhody: indikátor nabíjení, omyvatelný filtr

Cena: 1599 Kč

Electrolux ZB 406
Autor: archiv firmy

Autor: Olga Trešlová, lena
Video se připravuje ...