Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dejte plísním v domácnosti STOP!

Výskyt plísní v domácnosti můžete lehce omezit.
4. března 2009 | 10:21

Co platí pro plíseň? Nikdo ji doma nevidí rád! Její výskyt můžete ale snadno omezit. Poradíme vám, jak na to!

Pravidelně větrejte

Základní pravidlo zní: Větrejte každý den! Vlhkost se sráží na studených plochách, a tak hrozí, že vaše stěny navlhnou a následně na nich vyraší plíseň. A jak máte větrat? Okna otevřete několikrát za den a nechte tři až pět minut proudit vzduch do místnosti. V létě to může být klidně déle. V žádném případě ale nevětrejte jen ventilačkami! Tak to nikdy neuděláte pořádně. Opakujte až čtyřikrát za den.

Váš domácí pomocník si zaslouží každý rok návštěvu odborníka.
Autor: archiv firmy Electrolux

Zbavte se páry

Znáte to, při vaření nebo ve sprše se pokaždé vytvoří oblaka páry. Proto pak důkladně vyvětrejte. Pokud v místnosti není okno, odveďte páru oknem ve vedlejším pokoji. A v koupelně nezapomeňte utřít vodu ze stěn a podlahy.

Další rada je: Vyhýbejte se sušení prádla v bytě. Lepší je použít sušičku nebo pověsit prádlo na balkoně, terase či v sušárně. Z vlhkého prádla se totiž do vzduchu vypaří až 1,5 litru vody.

Věděli jste, že?

Pokud žijete ve čtyřčlenné domácnosti, za den se ve vašem bytě vypaří do vzduchu v průměru osm až patnáct litrů vody. Vlhkost, která se vytváří při vaření, praní a sprchování, často zůstává v bytě či domě. A je živnou půdou pro plíseň!

Sledujte vlhkost vzduchu

V obývacích místnostech by se vlhkost vzduchu měla pohybovat mezi 40 až 60 %. Pokud je to více, pak se brzy začne tvořit plíseň a rozbují se i roztoči. Abyste se zbavila nejistoty, pořiďte si pro jistotu přístroj na měření vlhkosti vzduchu.

Posuňte nábytek

U méně izolovaných stěn, zejména těch venkovních, by měl stát nábytek pět až deset centimetrů od stěny. Zajistíte tak, že mezi ním a zdí bude cirkulovat vzduch. Výskyt plísně se tím velmi omezí.

Výskyt plísní v domácnosti můžete lehce omezit.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Volte přírodní materiály

Například dřevěná podlaha nebo nábytek vytvoří v místnosti lepší vzduch. Přijímají totiž více vlhkosti než nábytek umělý.

Autor: připravily: bm, duš
Video se připravuje ...