Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová židle snadno a rychle

4. února 2009 | 13:39

Dosloužilo polstrování vaší kuchyňské židle a potřebuje vyměnit? Při troše zručnosti opravu zvládnete sami. Musíte si jen opatřit potřebný materiál, nářadí a udělat si chvilku času.

Dát staré židli nový vzhled není tak těžké, když si od kamaráda kutila půjčíte některé potřebné nářadí, nebo si ho koupíte ve specializovaných obchodech, případně v hobby marketech. A pořizovací hodnota materiálu? Zhruba 500 Kč za látkový potah.

ODBORNÍK RADÍ

S plyšem obezřetně
"Pokud budete potahovat židli nebo křeslo plyšovým materiálem, dávejte pozor při stříhání látky," radí Pavla Horová z čalounictví Hora v Praze 5 – Jinonicích. "Vlas by měl vždy směřovat dolů, na sedáku pak dopředu, aby všechny židle a křesla vypadaly úhledně i po vašem sezení a netvořily se na nich nevzhledné šmouhy."

Pokud se rozhodnete pro potah z plyše, koženky nebo kůže, náklady se zvýší, zvlášť u kůže musíte počítat s prostřihy v místech, kde je materiál slabší a nehodí se na více zatěžovaná místa, například sedák. Také se vám může stát, že si budete muset koupit třeba polovinu usně, menší rozměr vám možná odmítnou prodat.

Co budete potřebovat:

Co budete potřebovat
Autor: Michaela Feuereislová

* šroubovák
* štípací kleště
* trubkový nebo imbusový klíč
* krejčovské nůžky nebo ulamovací nůž
* metr
* krejčovskou křídu
* pravítko nebo příložník
* čalounické špendlíky
* sponkovačku a sponky o délce 8 mm
* lepidlo Robinol
* látku na potah o rozměrech 60x140 cm
* vatelín o tloušťce 15 mm a o rozměrech 50x100 cm
* podbíjecí materiál Recofil

Jak na to

1. Pomocí trubkového klíče (na jiný typ šroubů použijete imbusový) uvolněte šrouby, které přidržují sedák a opěrátko židle, a oba díly opatrně vyndejte z dřevěné konstrukce židle.

2. Z překližky odstraňte staré polstrování. Pomocí šroubováku a kleští vytáhněte sponky a sundejte látku i vatelín. Vidíte, že je molitanová podložka vydrolená? Pak odstraňte i ji.

3. Připravte si nové polstrování. Podle obrysů sedáku a opěrátka naměřte vatelín a označte linie čalounickými špendlíky (obrysy neobtahujte tužkou, abyste vatelín nepotrhali) a vystřihněte. Pokud měníte rovněž molitan, použijte materiál o tloušťce 2 nebo 3 cm, vystřihněte ho podle obrysů a připevněte k překližce sponkami, případně přilepte. Potahovací látku vystřihněte o 3 cm větší, než je skutečná velikost sedáku.

4. Nyní budete lepit vatelín na molitan. Podklad potřete lepidlem po krajích a uprostřed do kříže, na místo přitiskněte vatelín a chvilku počkejte, až lepidlo zaschne.

5. Vystřižený díl potahovací látky přiložte k sedáku, urovnejte ho a napněte; pomůžete si špendlíky, které zapíchněte vždy proti sobě, aby vám materiál neklouzal.

6. Potah připevňujte k podkladu pomocí sponkovačky – sponky klaďte hustě vedle sebe. Látku v rozích skládejte po malých kouskách směrem k sobě. Pokud je materiál silnější, prostřihněte na krajích malé trojúhelníčky. Zbytky látky zastřihněte za sponkami ve vzdálenosti zhruba 0,5 cm.
Stejně postupujte u opěrátka.

7. Sedák z rubu začistěte, aby nebyly vidět okraje látky. K tomu vám postačí materiál Recofil, který vystřihněte podle tvaru sedáku. Jeho okraje založte, aby se netřepil, a přilepte na dřevotřísku.

8. Nově potažený sedák a opěrátko vložte zpět do rámu židle a přichyťte šrouby. Klíčem šrouby pevně utáhněte.

V novém kabátku

Kromě židlí se můžete pustit do potahu malého sedátka nebo taburetky – v tomto případě jde o kůži. Budete potřebovat šlapací šicí stroj, obuvnické nitě, trojhranné jehly, suchý zip, materiál Recofil a kůži. V našem případě má základna sedátka kónický tvar a její potah se sešil ze dvou dílů. Polstrování sedáku je stejné jako u sedáku židle, spodek sedáku se také začistil Recofilem. Sedák k základně přichytíte pomocí suchého zipu, který je přilepený do kříže.

Kromě židlí se můžete pustit do potahu malého sedátka nebo taburetky – v tomto případě jde o kůži.
Autor: Michaela Feuereislová

Odborná spolupráce: Čalounictví Karel Hora, Za Zámečkem 6, Praha 5 – Jinonice

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...