Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Posaďte se do kůže

16. prosince 2008 | 12:59

Máte doma starou sedačku a zvažujete výměnu? Žádný problém, obchody se předhánějí v nabídce. Zásadní bude jen vaše volba: koupíte si textilní, nebo si dopřejete dražší koženou?

Počítejte s tím, že kožená sedačka je dražší než látková. Zatímco sestava křesla, dvojsedáku a trojmístné pohovky v koženém provedení vyjde – podle značky a materiálu – na 60 až 350 tisíc, textilní bude zhruba o třetinu nižší. Navíc má tento přírodní materiál své zvláštnosti: povrch je chladný a působí strohým dojmem, ale sluneční paprsky ho mohou rychle rozpálit, takže pak posezení není právě příjemné. Proto by kožený nábytek neměl stát na přímém slunci (i kvůli vyblednutí) a u zdroje tepla. Useň má svou kresbu, vady i různou tloušťku a při barvení se může každá její část zdát trochu jiná. A také stárne. Není to však chyba, dobře udržovaná kůže zraje do krásy. Někteří prodejci sice doporučují, aby si kožené soupravy nekupovaly rodiny s malými dětmi, ale tato informace je trochu zavádějící. Jistě, sedačka z bílého veluru není nejvhodnější, ovšem tmavší materiál se silnou vrstvou povrchového laku, ze kterého snadno setřete vlhkým hadříkem nečistoty, je ve srovnání s textilním potahem mnohem praktičtější.

Posaďte se do kůže
Autor: NO+BL, Jespen, L.A. Bernkop, Decoland a BoConcept, Nábytek Říha

Dlouhá cesta z koželužny
Možná vás překvapí, že většina potahů je z hovězí kůže. Ojediněle narazíte na netradiční materiály, například buvola nebo exotické usně ze schválené lovné zvěře, především u replik starožitných souprav.
Výrobní proces, kterým materiál prochází, je dlouhý a složitý. Kůže se omyje, zbaví nečistot, změkčuje se máčením ve vodě s příměsí chemikálií. Zbavuje se zbytků srsti a podkožního vaziva, odvápňuje, moří a pikluje (máchá se v solném roztoku a upravuje pomocí kyselin) na činění neboli zpevňování. Tloušťka usně se koriguje štípáním (dělení kůže po celé ploše na rovnou lícovou a nerovnou rubovou štípenku) a prostruhováním (hoblování z rubové strany), změkčuje se, natahuje a suší. Následují další postupy, podle kterých se materiál dělí do tří základních skupin. "Nejjemnější jsou usně anilinové (transparentní), následují seminanilinové (poloprůhledné) a neprůhledné pigmentované," uvádí ing. Jaroslava Štachová z otrokovické zkušebny kožedělných a textilních materiálů a výrobků. Povrch první skupiny usní je upraven jednou vrstvou laku na bázi polymerů nebo přírodních vosků (sem patří například nubuk nebo velur), poloprůhledné kůže dvěma vrstvami laku a pigmentu (barvy) a pigmentované většinou třemi vrstvami barvy a polyuretanových laků, takže jsou nejodolnější a jejich údržba je nejjednodušší.

Posaďte se do kůže
Autor: NO+BL, Jespen, L.A. Bernkop, Decoland a BoConcept, Nábytek Říha

Koženkové intermezzo

Tento materiál se vyrábí nanesením samotného PVC nebo v kombinaci s polyuretanem na tkaniny, například úplet nebo netkanou textilii. Koženka není tak silná a pevná jako useň, hůř se čistí a její životnost je zhruba poloviční. Někteří výrobci nabízejí obě varianty potahu, na první pohled ani pohmatem to však nemusíte poznat.

Co se nosí
Také kožený nábytek podléhá módě. Nabízejí se například rohové nebo "nekonečné" sedačky, originální lehátka a křesla. Stále oblíbenější jsou taburety a sofa, koženým potahům se nevyhýbají ani židle nebo klekátka. "Doznívá strohost a jednoduchost, rovné chladné linie se pomalu míchají s polorustikálními prvky. Vracíme se zpátky do 60. a 70. let 20. století, sedačky mají hlubší posez a široké opěrky na ruce a záda. Objevují se především tři základní barvy – bílá, černá a hnědá, která je kůži pocitově nejbližší," uvádí interiérový poradce Svatopluk Řezníček. In jsou i další barvy – červená, oranžová a limetka, kůže se často kombinuje s chromovými prvky, ale i se dřevem.

ODBORNÍK RADÍ

"Při výběru sedačky byste měli mít představu o uspořádání nábytku v místnosti. Důležitý je také styl – zda je klasický, anebo moderní. Rovněž si rozmyslete, za jak dlouho budete interiér obměňovat. Pokud musí vydržet delší dobu, je lépe vybírat nábytek nadčasový, jehož tvar tolik nepodléhá módním trendům Před nákupem se vždy seznamte se způsobem údržby a čištění, záručním i pozáručním servisem," doporučuje architektka Jana Sedláčková.

Posaďte se do kůže
Autor: NO+BL, Jespen, L.A. Bernkop, Decoland a BoConcept, Nábytek Říha

Aby useň vydržela
Jenže ani nejdražší kožený nábytek není bezúdržbový. Na běžné zaprášení, cigaretový popel nebo drobky postačí vlhký hadřík nebo vysavač. Alespoň jednou za tři měsíce však povrch vyžaduje ošetření ochranným krémem (více namáhaný nábytek dvakrát častěji), aby useň zůstala vláčná a pružná. Pokud to zanedbáte, materiál se vysušuje a postupně se na něm vytvoří praskliny, které se už nedají spravit. Jednou za tři roky byste měli investovat do profesionálního vyčištění.
Ošetřující přípravky nabízejí často prodejci nábytku, někdy je dostanete zdarma jako bonus k nákupu. Vždy si ověřte, zda je prostředek vhodný právě na typ vaší usně, a před čistěním vyzkoušejte jeho reakci na skrytém místě potahu. Ačkoli se tradují nejrůznější zaručené návody jak kůži vyčistit nebo impregnovat, raději to nezkoušejte a držte se pokynů výrobce nábytku i chemických prostředků. Dražší kousky je lepší svěřit do péče profesionálů, kteří si většinou účtují 300 až 700 Kč za vyčištění a 100 až 200 Kč za impregnaci jednoho místa (zhruba 65 cm). Drobné oděrky se opravují vyříznutím poničené kůže a vlepením nové, ale tato místa vždy zůstanou patrná; méně u hladké a více u strukturované usně. Cenové relace zalepení se pohybují od 300 do 1000 Kč, podle velikosti záplaty a použitého materiálu.

Posaďte se do kůže
Autor: archiv BoConcept

Ochranné přípravky

1. Sada Keralux (sedni.cz) vyčistí a ošetří anilinové, seminanilinové a barvené kůže, obnovuje ochranný film, oživuje barvy a chrání před vyblednutím. Obsahuje 150 ml čističe, 150 ml ochranného krému, hadřík s houbičkou a stojí 750 Kč včetně dopravy.

Posaďte se do kůže
Autor: archiv firmy

2. Hagmans Leather Care čistí a zvláčňuje kůži i koženku, brání jejímu vysoušení, zanechává přirozený lesklý vzhled. Za 300 ml dáte 180 Kč.

Posaďte se do kůže
Autor: archiv firmy

3. Rinpel (Atas) se hodí na čištění a regeneraci pravé kůže i koženky, 400 ml vás vyjde na 116 Kč.

Posaďte se do kůže
Autor: archiv firmy

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...