Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chystáte se malovat? Poradíme vám, jak na to!

11. prosince 2008 | 11:32

Chystáte se malovat a nevíte, jak si vybrat správný nátěr a který odstín vám nejvíce padne do oka? Navštivte s námi svět barev a brzy budete moudřejší.

Před malováním je třeba si ujasnit, jakému typu nátěru dát přednost, zda si vymalujete sami, nebo se spolehnete na profesionály, a chcete-li stěny bílé, anebo barevné. Všechno totiž stojí peníze.

Chystáte se malovat a nevíte, jak si vybrat správný nátěr a který odstín vám nejvíce padne do oka? Navštivte s námi svět barev a brzy budete moudřejší.
Autor: Dulux

Výběr materiálu
Interiérové malířské barvy lze rozdělit do dvou základních kategorií: otěruvzdorné a omyvatelné. První skupina zaručí, že když se o ně otřete v tmavém oblečení, neušpiníte se, nátěry vypadají matně. Dražší omyvatelné barvy jsou matné, polomatné nebo lesklé, slibují větší odolnost, a když se ušpiní, dají se čistit (některé slabě navlhčeným hadříkem, jiné kartáčkem). Rozdíl ve stupni omyvatelnosti však při nákupu nepoznáte, tedy pokud nejde o speciální výrobky. Podrobné informace o každé barvě (například možnost použití, vlastnosti materiálu, vhodnost podkladu, způsob aplikace a jiné) najdete v technickém listu. Na vyžádání by vám ho měl ukázat prodejce barev spolu s prohlášením o shodě, které deklaruje, že materiál se shoduje s testovaným vzorkem.
"Podle složení interiérové materiály rozdělujeme na akrylátové, v tuzemsku nejčastěji nazývané disperzní, ředitelné vodou, a silikátové, které se ředí speciálním silikátovým koncentrátem," uvádí Karel Říha z firmy Meffert ČR. "K malování interiérů však lze dobře využít i kvalitních silikonových nebo silikátových fasádních barev."

Chystáte se malovat a nevíte, jak si vybrat správný nátěr a který odstín vám nejvíce padne do oka? Navštivte s námi svět barev a brzy budete moudřejší.
Autor: Balakom

Bílá, nebo barevná?
Uznejte, že mít v celém bytě bílé stěny je nuda. Posaďte se a na chvilku si představte, jak by třeba vaše kuchyň vypadala ve žluté, oranžové nebo červené barvě.
Výrobci nabízejí buď bílé barvy, které nelze tónovat, dále bílé vhodné k tónování, potom hotové kolorované materiály a rovněž takzvané báze, které se dají barvit od nejsvětlejších až po zcela syté odstíny. Základní bílou barvu si můžete se speciálními tónovacími přípravky přibarvit sami. Problém ovšem nastane, pokud chcete požadovaný odstín dodržet – při míchání dalšího balení se vám už nepodaří zachytit stejný. K přesnému míchání barevných odstínů slouží speciální míchací stroje, které jsou ve všech větších hobby marketech nebo specializovaných centrech. Tam si můžete vybrat ze vzorníku barev a podle něj přístroj namíchá požadovaný tón. Většinou máte k dispozici vzorník NCS (Natural Colour System® vytvořený švédskou firmou Scandinavian Colour Institute). Další možnost? Vzorník RAL, podle kterého se míchají většinou natěračské materiály, ale omezeně také interiérové i fasádní barvy. Někteří výrobci se řídí vlastním vzorníkem, například Düfa (barvy se míchají podle vzorníku MD Color) nebo Primalex (upravují se podle vzorníků NCS a RAL, ale také podle firemního vzorníku Barvy života).

ODBORNÍK RADÍ

Marek Čermák
Autor: archiv Primalex

Liší se míchání barevných odstínů akrylátových a silikátových barev?

"Hlavní rozdíl je v pigmentech. U silikátových barev pro zachování jejich paropropustnosti se tónuje ze speciálních pigmentů, kdy podíl pigmentu obsahuje nižší procenta v barvě (báze pro tónování) než u barev akrylátových, takže se doporučuje míchat raději světlé nebo pastelové odstíny. U akrylátových barev omezení není, ale prodyšnost je nižší," uvádí Marek Čermák ze společnosti JMJ Radlická v Praze 5.

Nic není zadarmo

Rozhodnete-li se pro barevné stěny, sáhnete hlouběji do peněženky. "Cena jednotlivých barevných pigmentů přidávaných do základní báze se velmi liší, 1 litr stojí 200 až 2500 Kč, takže za vlastní obarvení můžete výjimečně zaplatit tutéž částku jako za samotnou bázi," uvádí Petr Pešek z firmy Primalex. "Někteří prodejci mají barevné odstíny rozdělené do několika cenových kategorií, jinde vám před samotným namícháním barvy sdělí, kolik za namíchání přesně zaplatíte." Mezi jednotlivými vzorníky leckdy fungují takzvané převodníky, které slouží k vyhledání barevného odstínu z jednoho vzorníku v jiném. Existuje však i spektrofotometr – přístrojem se změří koloristické souřadnice příslušného barevného odstínu a pomocí softwarů se vytvoří receptura k jeho namíchání.

Chystáte se malovat a nevíte, jak si vybrat správný nátěr a který odstín vám nejvíce padne do oka? Navštivte s námi svět barev a brzy budete moudřejší.
Autor: Colorlak


Malujeme na etapy
Určitě to znáte – někdy je třeba natřít jen jednu dvě stěny v pokoji, kde jste malovali třeba před rokem. A vzniká otázka: je reálné nechat si namíchat stejný barevný tón použitého materiálu jako loni? Jakmile barvu nanesete na stěnu, začíná nezadržitelný proces postupných změn (působení slunce, prašnost a jiné). Pokud si koupíte kvalitní dražší materiál od velkého výrobce, můžete si doobjednat stejný odstín i s odstupem času. Jenže výsledný efekt ovlivní i řemeslné zpracování nebo drobné nepatrné odchylky různých výrobních šarží. Řešení? Při dalším malování raději natírejte větší plochy, například od rohu k rohu, aby případný barevný rozdíl nebyl tak patrný.

NOVINKY NA TRHU

1. Primalex Fortissimo Color
Matný, omyvatelný, vysoce kryvý nátěr nabízí 10 odstínů, s 1g barvy vymaluejte 9 – 11 m2. 3 kg stojí 389 Kč.

Primalex Fortissimo Color
Autor: archiv firmy

2. Düfa Everclean Inside

Akrylátový, vysoce kryvý nátěr, dobře čistitelný, odolný proti dezinfekčním přípravkům a skvrnám se prodává v bílé (barevný odstín lze namíchat podle vzorníku MD Color). S 1 litrem vymalujete 7 m2. Za 5 litrů dáte 1499,40 Kč.

3. Dulux Sterishield
Vysoce odolný, omyvatelný nátěr s antibakteriálními účinky, odolný proti skvrnám se prodává v bílé, (lze domíchat podle vzorníku Dulux Colour Palette). S 1 litrem vymalujete 16 m2, za 5 litrů dáte 1400 Kč.

Dulux Sterishield
Autor: archiv firmy

4. Balakom Colores del Mundo
Omyvatelná, vysoce kryvá, rychleschnoucí akrylátová barva se prodává v pěti barevných skupinách. S 1 litrem vymalujete 10 m2, 2,5 l stojí 330 Kč.

Balakom Colores del Mundo
Autor: archiv firmy

5. Colorlak Color V 2005
Otěruvzdorná matná akrylátová barva se prodává v 10 základních odstínech, s 1 kg vymalujete 7 – 10 m2. Balení 4 kg stojí 150 Kč.

Colorlak Color V 2005
Autor: archiv firmy

Autor: Olga Trešlová
Související články
Video se připravuje ...