Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ze starého nábytku nový. Rychle a levně!

S fóliemi jako nové
8. prosince 2008 | 11:58

Už vás omrzela vaše omšelá kuchyňská linka, ale na novou nejsou peníze? Máme pro vás řešení! Dveře, kuchyňská linka, staré skříňky, poškozené obkladačky – to všechno se dá vylepšit samolepicí renovační fólií.

Tapety na stěnu zná každý. A také se často používaly i na přelepení dvířek na skříňkách nebo na dveře. Na to už ale zapomeňte. Aby renovovaný nábytek, obklady nebo i detaily v podobě vypínačů a zásuvek dobře vypadaly i sloužily, je třeba použít speciální fólii. V obchodech ji najdete pod názvem d-c-fix a vyrábí ji a na náš trh dodává německá firma Hornschuch.

S fóliemi jako nové
Autor: www.e-color.cz

Co všechno zvládne
Především se zaměřte na to, jakým teplotám má odolat. Pro běžné použití stačí fólie s označením do 60ºC. Pokud ale chcete opravit třeba desku u kuchyňské linky, hledejte fólii, která se netaví až do 80ºC. Ale stejně pak musíte dávat pozor na odložení horké pokličky nebo hrnce – fólie je zkrátka plastová.
Jaké druhy můžete využít? Pro renovaci starého nábytku nebo bytového jádra stačí fólie o tloušťce 0,09 až 0,12 mm, na pracovní plochu volte sílu 0,2 mm. Podobně jako tapety se tyto fólie prodávají v rolích o délce 15 m a šířce 450, 675 nebo 900 mm. Speciální míry využijete na dveře, pokud máte typizovaný rozměr – k dostání je fólie Classic Door o rozměrech 2100x900 mm.

S fóliemi jako nové
Autor: www.e-color.cz

A barvy? Tady máte nepřebernou možnost volby. Nabízí se imitace dřeva, mramoru, korku, kůže, juty, naznačené dlaždice i se spárami na "falešný obklad", květinové a obrázkové motivy do dětských pokojů, ale i stříbrná, zlatá, duhová nebo zrcadlová. Na vitráže do oken a dveří najdete klasické i moderní ornamenty nebo třeba zrcadlový efekt, vybrat lze rovněž variantu v matu nebo vysokém lesku.

ODBORNÍK DOPORUČUJE

Pro pocit soukromí
"Kromě renovačních d-c-fix fólií existují ještě takzvané adhezivní fólie, které přilepíte k povrchu díky statické přilnavosti. Pokud byste rádi něco průsvitného na okna, aby k vám neviděli sousedé, nebo na dveře, kvůli soukromí v ložnici, můžete vybírat z mnoha různých dekorů," doporučuje Ladislava Marková z firmy E-color. "Tyto fólie drží perfektně i po několikerém použití. Sama jsem si to vyzkoušela v koupelně a v dětském pokoji na okně. Při každém mytí fólii odstraním, okno umyji a fólii znovu nalepím. Slouží jako vizuální krytí i pěkná dekorace."

S fóliemi jako nové
Autor: www.e-color.cz

Snadná práce
Renovační fólie jsou určené pro domácí kutily a výrobce pamatuje na to, že každý není rozený tapetář. Na spodní straně ji chrání papír, který je rozdělený v centimetrové síti – odměřování je tedy velice jednoduché. Na síť si přenesete rozměry dvířek, korpusu, části stěny nebo třeba vypínače a pak potřebný kus přesně vyříznete. Při stahování ochranného papíru buďte opatrní, zvlášť když vytváříte polep pro malý objekt – slaboučká fólie se může snadno roztrhnout. A než začnete lepit? Podklad musí být vždy čistý, zbavený mastnoty i prachu a hladký (případné drsné plochy přebruste a očistěte, nerovnosti vykytujte). Neošetřené dřevo pod fólii natřete základovou barvou na akrylátové bázi.
Před lepením danou plochu jemně postříkejte slabým roztokem saponátu v rozprašovači, pak snadněji půjdou vytlačit případné bubliny. A pokud se vám nepodaří fólii napoprvé přiložit do správné polohy, můžete ji ještě posunout a vyrovnat nebo stáhnout a opět nalepit. Nebojte se, vlhkost postupně vyschne a fólie pevně přilne. Nedaří se vám nalepit fólii bez bublin? Pak bublinu propíchněte ostrým špendlíkem a vzduch vytlačte (tam, kde to nebude vidět neboli u fólií vzorovaných a ražených). Často je lepší použít opatrně špičku ulamovacího nože, takže vpich má ostré nevytažené okraje, které k sobě po vytlačení vzduchu dobře přilnou.

S fóliemi jako nové
Autor: www.e-color.cz

Co budete potřebovat

* samolepicí fólii
* tužku
* metr
* ostrý (ulamovací) nůž
* měkký hadřík nebo stěrku na vyhlazování

Jak na to

1. Použití fólie si ukážeme na renovaci kuchyňských dvířek. Odřízněte si potřebnou velikost a nezapomeňte přidat centimetry na přelepení hran, ořez nebo překrytí. Z části fólie stáhněte podkladový papír (v délce asi 10 cm).

S fóliemi jako nové
Autor: archiv Hornschuch

2. Uvolněnou fólii přiložte na okrajovou hranu dvířek a vyhlaďte měkkým hadříkem nebo gumovou stěrkou od středu k okrajům.

S fóliemi jako nové
Autor: archiv Hornschuch

3. Papír postupně jednou rukou stahujte, druhou rukou vyhlazujte povrch fólie.

4. Pokud chcete fólii nastavit nebo kombinovat, můžete u malých ploch jednotlivé díly sesazovat k sobě, velké plochy lepte 5 mm přes sebe.

S fóliemi jako nové
Autor: archiv Hornschuch

Autor: Gabriela Koulová
Video se připravuje ...