Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vybíráme koberce

Koberec
12. listopadu 2008 | 11:49

Bývají ozdobou interiéru, který dokážou zateplit a zútulnit, výrazně pomáhají snížit hluk i zlepšit akustiku místnosti. Jsou však také lapači prachu a skvrn.

Dříve tak oblíbené celoplošné koberce, které především zakrývaly nevalnou podlahovou krytinu, jsou už řadu let na ústupu. Právě díky dřevěným a laminátovým podlahám se do popředí zájmu dostaly kusové koberce. Vedle poměrně levných variant zejména z polypropylenu a polyesteru si můžete vybírat z bavlny, hedvábí, juty, sisalu a především z vlny.

Malé koberečky zútulní interiér.
Autor: archiv firmy HABITAT

Co umí jednotlivé materiály
Zatímco umělá vlákna potřebují antistatickou úpravu a velmi dlouho uchovávají třeba stopy po nožkách nábytku, vlna se narovná. Potřebuje však protimolovou úpravu a v případě ručně tkaných koberců (hlavně těch dražších) se vyplatí ptát se i na zemi původu. Koberce tkané z vlny zvířat žijících v asijských velehorách, které proti chladu chrání i vysoký obsah lanolinu, výborně odolávají skvrnám, třeba i po kávě – tekutinu stačí jen vysát nebo setřít. Kdežto takzvaná suchá vlna se velmi rychle spřátelí se špínou a čištění vůbec nemusí dopadnout dobře – to se týká třeba koberců z Tuniska a Maroka. Kromě toho docela brzy ztrácejí vlas, proto by se neměly alespoň půl roku po položení vysávat. Koberec z Tibetu a Nepálu můžete naopak vysávat hned po pořízení a čistit je budete třeba až za 10 let.

Koberec
Autor: archiv BAKERO

Lékařské výzkumy ve Švédsku prokázaly, že v bytech vybavených vlněnými koberci žije o 40 procent méně alergiků než v domácnostech, které daly přednost jiným materiálům. Kvalitu ručně tkaného vlněného koberce určuje množství uzlíků, z kolika pramenů se skládá osnova (od ní se odvozuje hustota vázání), délka vlasu, barevnost, použitý materiál i složitost vzoru. U strojově tkaných "dvouplyšových" se počítají zase vpichy. Jejich výrobci používají protimolovou, případně i protišpinivou nebo antistatickou úpravu (o všech vás informují příslušné symboly)

Minusy celoplošných koberců
Kromě toho, že přitahují prach a často se i špatně čistí, dokážou pozlobit i tím, že se často deformují. Nejjistější bývá jejich upevnění pomocí lišt (inspirace z hotelového pokoje), ale tento způsob pokládky se prodraží. Problémy přicházejí i při malování nebo úpravách bytu – celoplošný koberec jen tak snadno nesrolujete. Jeho životnost lze prodloužit nalepením na podlahu.

Je libo specialitku?
Zvláštní kapitolu tvoří takzvané nastřelované koberce, kdy se na pevnou látku vypnutou v dřevěném rámu ručně namaluje nebo natiskne vzor podle šablony. Pak se speciální pistolí nastřeluje čistá vlna, na rub látky se nanáší vrstva přírodního latexu a vše se zdola uzavře další textilií. Latex musí být pružný, aby se koberec snadno ohýbal. Jde o velmi náročnou práci; v konečné fázi se vlna musí zastřihnout, někdy se vystřihují i plastické hranice mezi vzory, aby lépe vynikly. Tato metoda se označuje jako carving. A kolik stojí? Například u rozměrů 160x230 cm se cena pohybuje kolem 15 až 25 000 Kč. K českým specialitám patří naopak výrobky tkané z vlny na zakázku v Moravské gobelínové manufaktuře, která je proslulá tím, že zde vznikají koberce i podle obrazů současných malířů.

Koberec
Autor: archiv BAKERO

A proč tolik zdůrazňujeme vlnu? Je příjemná na dotyk, vhodná i pro děti a alergiky, nabízí barevnou i tvarovou stálost a také bezpečnost (na rozdíl třeba od bavlněného koberce nevzplane plamenem, a když už se stane nehoda, pak z ní neunikají škodlivé látky).

Napodobeniny ručně vázaných koberců se vyrábějí také z umělých vláken – z akrylu nebo z materiálu označovaného jako polypropylen-heatset. Svými vlastnostmi se mnohdy blíží vlně, snadno se udržují a jsou cenově dostupné – koberec o rozměrech 2x3 m vás přijde na zhruba 4000 až 5000 Kč.

Koberec
Autor: archiv firmy HABITAT

Kam s ním
Ať už si vyberete jakýkoli kusový koberec, nezapomeňte, že nepatří pod nábytek. Umělá vlákna ponesou trvalé stopy, ale ani ručně vázanému koberci nesvědčí místo pod těžkou skříní. U pohovky by měly koberce začínat tam, kde končí pata sedícího člověka. Při volbě vzorů platí jediné pravidlo: ke starožitnému nebo klasickému stylovému nábytku nepatří koberce s moderními dezény, naopak perské vzory se uplatní i u velmi avantgardního nábytku.

NEPŘEHLÉDNĚTE

Koberce, které likvidují kouř
Když Japonci, hlavně movití obyvatelé Tokia, zatoužili po voňavém vzduchu, investovala se spousta peněz do vývoje nových materiálů. Ale až firma Dura přišla s revoluční technologií výroby koberce, který dokáže rozkládat (díky nenasycenému katalickému paladiu) nikotin na jednotlivé prvky – na vodu, kysličník uhličitý a dusík. Tato metoda se používá hlavně na celoplošné koberce (rozdíl v ceně oproti klasice je jen plus asi 100 Kč) a tyto "protitabákové" výrobky jsou k dostání také u nás.

Autor: Pavla Jirásková
Související články
Video se připravuje ...