Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stavba rodinného domku - 4. díl

7. listopadu 2008 | 11:22

Po třech měsících byl dům manželů Duszkových pod střechou. Na stěhování si ale ještě museli počkat, protože dokončovací práce trvají déle než zdění a pokládka střechy.

Uvnitř se začali střídat řemeslníci různých profesí...

Průvodce naším seriálem, stavbyvedoucí Pavel Vondráček podotýká, že když jsou uvnitř hotové příčky, hrubé omítky a osazená okna, mohou zedníci asi tak na měsíc odejít. "Jakmile se vnitřní práce chýlí ke konci, začnou i vnější dodělávky - zateplení, omítnutí a konečná úprava fasády, okapy, parapety. Takže se nedá úplně říct, že se pracuje jen uvnitř domu, práce mohou v určitou chvíli probíhat současně." Samozřejmě omítat se nemůže v zimě, teplota by neměla klesnout pod 5 C.



Pořadí řemesel

"Nemůžete napřed udělat elektriku a pak se pustit do topení. Topenáři svařují a mohli by přiškvařit dráty," vysvětluje odborník. Když svěříte celou stavbu odborné firmě, tak si jednotlivé profese objedná ve správném pořadí, aby všechno navazovalo, jak má. „Dost často si lidé nechají postavit hrubou stavbu a zbytek si dokončují postupně. Doporučuji předem se poradit s někým zkušenějším a včas uzavřít smlouvy s firmami, které vám budou jednotlivé práce dělat. Jinak se vám totiž může stavba dost protáhnout." Jaký by tedy měl být postup? Současně mohou pracovat instalatéři na rozvodech vody a topenáři. Také rozvod plynu by měl být dokončený zhruba ve stejnou dobu – tím totiž končí sekání otvorů pro roztažení trubek do jednotlivých místností. Odpady jsou položené v podlahách, vyzkouší se spádování a těsnost. Nakonec přijdou na řadu rozvody elektřiny. "Trošku jinak je to u podlahového topení," upozorňuje Pavel Vondráček. "To se pokládá po dokončení všech ostatních řemesel, až když je rozvedená i elektřina. Teprve potom se položí spirály a zalijí betonem – pak už na něj nikdo nesmí, aby se trubky neporušily."

Rozvody a obložení je hotové, podlaha položená, teď už jen začistit stěny a pěkně vymalovat.
Autor: www.mhstavba.cz, Zdeněk Kvíz

Štuky a podlahy
Všechny rozvody jsou hotové, může se začít pracovat na stěnách a stropech. "Podlahy se musí nechat až nakonec, napřed je třeba zazdít a začistit všechny vysekané otvory a drážky, které vznikly při instalaci vody, topení, plynu a elektřiny. Na štukování stropů potřebujete štafle, někdy i lešení – a podlahy by se poškodily," pokračuje stavbyvedoucí ve výčtu činností. Umístění sanitární keramiky i rozvržení kuchyně bývá sice součástí projektu, ale někdy vás napadne, že byste něco chtěli trochu jinak, až když vidíte hotové místnosti. Nebojte se vstoupit na stavbu právě v době, kdy se tu střídají různí řemeslníci, a všechno si pořádně promyslete. Po vyštukování stěn a stropů následují podlahové betony. Pak přijdou na řadu obklady v koupelnách, na toaletách i v kuchyni. Osadí se vany, sprchové kouty, umyvadla, toalety a položí se dlažba. Blížíme se ke konci. Teď už jen pojmenovat malířům, jaké si přejete stěny, a po malování podlaháři položí koberce, plovoucí podlahy nebo parkety. Samozřejmě už načisto, včetně olištování. Pak se do montážní pěny usadí obložkové zárubě dveří a přechodové lišty nebo prahy. Zavěsí se dveře a zkompletuje se na nich kování – kliky a zámky. Ještě jednou domem projdou instalatéři a elektrikáři. Ti první namontují baterie a tělesa topení, ti druzí vypínače a zásuvky.

Z lešení se musí udělat okapy i fasáda, aby tu nestálo dlouho.
Autor: www.mhstavba.cz, Zdeněk Kvíz

Co se děje venku
Plynaři a elektrikáři dělají průchodky také na vnější straně domu, takže než odejdou, nemůžete se pustit do fasády. Pak už ale probíhají vnitřní a vnější práce současně. "Duszkovi mají dům zateplený polystyrenem. Lepil se, když odešli plynaři a elektrikáři, aby ho už nic neporušilo," dostává se stavbyvedoucí k finálním vnějším pracím. Na střechu bylo třeba umístit stožár na anténu a odborná firma instalovala hromosvod. "Po zateplení se osadily parapety, podbila se střecha, klempíř pokračoval okapy. Hned další den se z lešení nahazovala omítka. Tuto fázi máme rozpočítanou na den, aby lešení nebylo na stavbě zbytečně dlouho." Drobný problém u stavby dvojdomku Duszkových vznikl, když si rozmysleli, že chtějí před vchodem přistavět závětří. "Naštěstí si vzpomněli ve fázi hotové hrubé stavby, takže se honem doupravovaly, nechávaly se schválit a dostavovalo se."

Hotovo – kolaudujeme!
Co potřebujete, abyste mohli bydlet? Revizi plynu, posudek na kouřovod od kominíka, revizi elektroinstalací. Pak musíte mít provedené zkoušky těsnosti potrubí. Na některé položky potřebujete od výrobce prohlášení o shodě – například sádrokarton, kterým se obkládá podkroví, musí mít protipožární certifikát. Také na zdicí materiál a na potrubí si nechte při nákupu vystavit příslušné prohlášení o shodě. Dále potřebujete potvrzení o ekologickém ukládání odpadu. Zaměření stavby na geometrickém plánu si předem předjednejte na katastru, kde vám vystaví potvrzení, že jste plán odevzdali. Vždycky je lepší zeptat se na příslušném stavebním úřadu, co všechno ke kolaudaci požaduje, abyste se vyvarovali zbytečného dvojího ohlašování dokončení stavby. Všechno je v pořádku a stavební úřad vám vystavil rozhodnutí o dokončení stavby? Sláva! Můžete se stěhovat! Duszkovi se takhle radovali asi za jedenáct měsíců.

Nakonec plot a terénní úpravy – a může se kolaudovat.
Autor: www.mhstavba.cz, Zdeněk Kvíz

Bez plotu to nejde
Pokud stavíte tam, kde už vede komunikace, musíte ještě před kolaudací postavit na této straně plot. Duszkovým ho stavěla rovněž firma Hanousek, zvládli to během dokončovacích prací na domku. V některých lokalitách však stavební úřad předepisuje, jaký plot musíte směrem do ulice postavit, a jde o součást schvalovaného projektu. Oplocení dalších stran pozemku už je na vás.

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...