Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Když stávkuje pračka

Co dělat, když vám pračka vypoví poslušnost?
3. listopadu 2008 | 11:26

Bez této pomocnice si už život vůbec neumíme představit. Jenomže co když nám vypovídá poslušnost? Nezoufejte, díky našim radám si problémem snadno poradíte.

Co když tančí a skáče?
Pokud vaše pračka při praní skáče nebo vibruje, a přitom je nová, podívejte se, jestli jste odstranila přepravní pojistku. Pokud ano, zkontrolujte, jestli stojí na skutečně rovném podkladu. Případně ji podložte gumovou podložkou.

Archív
Autor: Archív

Neodčerpává vodu?
Tato porucha bývá způsobena ucpáním uzávěru, případně může být ucpané odtokové sítko. Pokud se ho chystáte pročistit, nejprve vytáhněte pračku ze zásuvky, připravte si umyvadlo na odtékající vodu a otevřete dvířka uzávěru, ve kterém vede hadice. Nechte odtéct zadrženou vodu, odstraňte sítko a umyjte ho pod tekoucí vodou. Někdy správnému odčerpávání vody zabraňuje i ohnutá nebo přicvaknutá hadice.

Když voda vytéká
Nejprve zkontrolujte, zda je odtoková hadice správně upevněná, případně jestli není někde natržená. V prvním případě stačí, když hadici pořádně připevníte nebo když důkladně dotáhnete důkladně závit této hadice. V druhém případě určitě vyměňte starou hadici za novou.

Nevejde se vám deka do pračky? Pořiďte si novou. Například Whirlpool nabízí pračku STEAM 1400, která vypere najednou až 8 kg prádla.
Autor: Whirlpool

Hlasité zvuky
Jestliže neobvykle hlasité zvuky při praní nezpůsobují knoflíky nebo zipy na oblečení, které se právě pere, je pračka pravděpodobně přeplněná. Buben plňte jen do té míry, aby se vám do něj vždy ještě vešla vzpříčená dlaň.

Nepříjemný zápach
Praní při nízkých teplotách sice šetří energii, ale bohužel se tak i uvnitř pračky rychleji množí bakterie.

Tip: Jednou za čas nechte pračku prát bez prádla na prázdno při 95 stupních a do středního zásobníku na prášek přidejte 2 dl jablečného octa nebo univerzální prací prostředek. Po každém praní nechte dvířka od pračky otevřená.

Co dělat, když vám pračka vypoví poslušnost?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Když už nic nefunguje
Když je pračka zapojená v elektřině a pojistka na dvířkách funguje, a přesto pračka nechce prát, možná se nějaký kus oblečení zasekl ve dveřích. Může to ale být i zastavená voda. Když voda v odtokové hadici začne téct zpět, způsobí tak, že se pračka vypne. Zkuste ji naklonit na bok, aby voda mohla odtékat. Pračka by pak už měla fungovat normálně.

Autor: bm, ola, duš
Související články
Video se připravuje ...