Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stojánek na nože

24. října 2008 | 11:38

Povalují se vaše nože někde v zásuvce? Pokud si vyrobíte stojánek na nože, budete je mít hned po ruce, neztupí se, a navíc si ozdobíte kuchyňskou linku.

Náš stojánek se skládá ze čtyř dílů. Tři stejně tvarované části slepené k sobě představují základní kostru pro 4 nože, poslední 4. díl ve tvaru válečku představuje "nožku", o kterou se kostra bude opírat. Vhodné dřevo? Raději tvrdší, například dub, akát, buk…

Co budete potřebovat

* 5 cm širokou dubovou fošnu (délka má odpovídat nejdelšímu noži)
* kulatinu o průměru 5 cm (délka je stejná jako šířka stojanu)
* 2 spojovací kolíčky
* odřezky (na připevnění do svěráku)
* přímočarou pilu
* vrtačku
* vibrační brusku
* pásovou brusku
* horní frézku
* dlátko
* truhlářské svorky
* gumovou paličku
* měkkou tužku a papír
* lepidlo na dřevo
* lazurovací barvu odstínu "teak" a štětec



Jak na to

1. Nejdříve si nakreslete budoucí tvar stojánku na papír. Na něj položte nože a tvar upravte tak, aby se nejdelší nože do stojánku skutečně vešly. Šablonu přiložte na fošnu a tužkou obkreslete tvar. Snažte se šetřit místem a zabrat co největší plochu, abyste měli minimum zbytků.

2. Přímočarou pilou vyřízněte budoucí tvar stojánku. Použijte jemnou pilku s více zuby, pak vám práce půjde rychle od ruky. Vyřízněte celkem 3 díly na stojánek – pokud chcete schovávačku pro více kuchyňských pomocníků, přizpůsobte tomu také počet dílů.

3. Znovu přiložte nože a obkreslete jejich tvar na všechny tři vyříznuté díly (u krajních dílů vždy z jedné strany, u prostředního dílu z obou stran). Dbejte na sklon rukojeti nože, aby směřoval s hranou stojanu.

4. Opatrně ostrým dlátkem vytvořte po nakreslené čáře vrypy do dřeva, potom se snáz bude dlabat. Stejně obezřetně vydlabejte otvory pro čepele nožů. Při práci je vhodné si díl upevnit, aby se nehýbal a nedošlo ke zranění.

Opatrně ostrým dlátkem vytvořte po nakreslené čáře vrypy do dřeva, potom se snáz bude dlabat. Stejně obezřetně vydlabejte otvory pro čepele nožů.
Autor: Veronika Pilařová

5. Jednotlivé díly natřete vrstvou lepidla na dřevo. Pozor: nesmíte zatřít vydlabané otvory pro čepele! Díly složte k sobě.

6. Truhlářskými svorkami kostru stojánku důkladně utáhněte, aby se díly navzájem dobře přilepily. Použijte k tomu různé odřezky dřeva, pak nepoškodíte strukturu dřeva stojánku.

7. Větší nepřesnosti zarovnejte na pásové brusce. Na zaoblení všech hran použijte horní frézku, kterou si upněte do svěráku. A zbylé vady na kráse? Doladíte je vibrační bruskou s jemným brusným papírem.

8. Do stojanu vytvořte vrtákem o průměru 0,8 cm dvě dírky, do kterých vložte kolíčky k přichycení kulatiny (v ní také ve stejném rozestupu vyrobte 2 dírky). Vše pomocí gumové paličky spasujte k sobě. Hotový stojan natřete silnovrstvým lazurovacím lakem v odstínu teak. Použijte dva až tři nátěry – podle toho, jak tmavého odstínu chcete docílit.

NÁŠ TIP

Náhradní řešení
Stojánek se vám líbí, ale rádi byste si jeho výrobu zjednodušili? Pak si můžete vyrobit jednoduchou variantu z jednoho hranolu, do kterého na cirkulační pile vyříznete drážky na čepele, a ty pak uzavřete dalším dílem ze dřeva.

Autor: Veronika Pilařová
Související články
Video se připravuje ...