Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Už topíte biomasou?

22. října 2008 | 11:20

Také máte topení na plyn a při každoročním vyúčtování vám hrůzou vstávají vlasy na hlavě? Nebo topíte uhlím, které ničí naše životní prostředí? Šetrné řešení? Biomasa!

Není to tak dlouho, co se do mnoha obcí zaváděl plyn – topení sice pohodlné, ale také čím dál dražší. Kdo si ho nepořídil a topí stále uhlím, určitě šetří svou peněženku, nikoli však životní prostředí.

O co vlastně běží? Podle ekologického slovníčku je biomasa množství rostlinné hmoty, která vyroste na určité ploše za určitou dobu. V našich krajích jde hlavně o dřevný odpad (odřezky, piliny), slámu, ale i obilí, kukuřici a hořčici. Při spalování biomasy se vyprodukuje jen tolik oxidu uhličitého, kolik ho rostliny na daném území spotřebovaly na fotosyntézu a v dalším koloběhu ho nové rostliny opět "slupnou". To znamená, že spalování biomasy nepřispívá na rozdíl od používání fosilních paliv (uhlí, plyn, nafta) ke skleníkovému efektu. Navíc popel se dá využít jako hnojivo. Recyklace je tak úplná, tedy ekologická.



Co přikládat na oheň
Dnes nemusíte chodit sbírat klacky do lesa, jak to dělávaly naše babičky. Topné dřevo koupíte na pilách, ale i ve všech hobby marketech (tam ovšem trochu dráž). Ale protože jsme už uvedli, že ekologické je především spalování zbytkové, jinak nevyužitelné hmoty, zkuste přemýšlet o dřevěných briketách z pilin nebo o peletkách. Štěpky, sláma a obilí, stejně jako polínka, zase potřebují velké skladovací plochy, takže se nemusí hodit pro každého. Jiří Hlávka z firmy Verner, která se specializuje na výrobu kotlů na biomasu, doporučuje: "Pro rodinné domy s tepelnými ztrátami do 16 kW (zhruba domek 3+1) je vhodné spalování kusového dřeva v interiérovém kotli (krbových kamnech) v kombinaci s elektrokotlem. Záložní elektrokotel je dobré mít i ve větších obydlích s tepelnou ztrátou do 25 kW (domek 5 + 1 až dvě podlaží 2x 3+1) pro případ odjezdu na dovolenou nebo jiného delšího období, kdy odstavíte automatický kotel na biomasu. Na temperování elektrokotel dobře poslouží a spotřeba nebude vysoká. Plné vytápění ale svěřte kotli na dřevní nebo alternativní pelety (ty druhé se lisují třeba z řepky nebo šťovíku)."

Co znamená automatika
Zapomeňte na běhání do kotelny a strach, že vám kotel vyhasne. Moderní zařízení jsou vybavená nejen dostatečně velkým zásobníkem na palivo (firma Guntamatic nabízí například kotel Biostar W se zásobníkem na týdenní topení peletami, běžné jsou zásobníky na 2 až 4 dny), ale také řídící jednotkou. Šnekový dopravník automaticky doveze do hořáku potřebné množství, tak aby kotel ohřál topnou vodu na požadovanou teplotu, ale nevyráběl zbytečně teplo navíc. Po dosažení požadované teploty přejde kotel do režimu útlumu a vyčká, až bude znovu třeba přiložit. Kotle vybavené elektrickým zapalovačem mohou dokonce úplně vyhasnout a zapálí se až tehdy, když dostanou pokyn z řídící jednotky. Takové řešení se hodí například tam, kde kombinujete systém se slunečním kolektorem. Automatické kotle na biomasu jsou vhodné jak pro napojení na radiátory, tak pro podlahové topení. Ceny těchto kotlů začínají zhruba na 100 000 Kč, při vyšším výkonu a plné výbavě se ovšem snadno dostanete až na 200 000 Kč. Nezapomínejte tedy na možnost získání dotace ze Státního fondu životního prostředí!

Pelety
Autor: Verner, Ekoefekt a.s., Guntamatic a EKObrikety

Začněte šetřit hned
Pokud jste nedávno investovali do plynofikace nebo elektrofikace své domácnosti, asi teď nebudete vše z gruntu měnit. I pro vás ovšem existuje cesta, jak uspořit až 50 procent nákladů na topení. K plynu nebo elektřině si pořiďte interiérový kotel (možná je vám bližší spíš termín krbová kamna, jakmile k nim ale připojíte výměník, který vám bude ohřívat vodu v radiátorech, můžeme mu říkat kotel). Přikládat lze kusové dřevo nebo dřevěné brikety, které jsou lehčí a lépe se skladují. Až po čase budete měnit také hlavní kotel, ten v interiéru obývacího pokoje si určitě ponecháte – vždyť je nejen kvalitním topidlem, ale i ozdobou.

Jak získat dotaci?
Letos v březnu odstartoval Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) příjem žádostí do Národních programů v rámci opatření Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie platných pro rok 2008. Jak a na co si můžete o podporu požádat? "Interiérové kotle, krby a krbové vložky jsou z dotace vyloučené. Na automatické kotle na biomasu a na dřevo (většina kotlů přitom umí spalovat jak dřevo, tak i pelety) však o dotaci požádat můžete, a to do 18 měsíců po uvedení zařízení do provozu, nejpozději však do 31. 12. 2008. Státní dotaci lze získat do výše 50 procent nákladů na přeměnu topení, nejvýše však 50 000 Kč na jeden kotel. Podrobnější informace najdete na www.sfzp.cz, ale každý výrobce kotlů vám poradí, na jaká zařízení se dotace vztahuje," doporučuje Jiří Hlávka z firmy Verner.

Kolik stojí topení

Uvádíme roční náklady na vytápění při spotřebě tepla na středně velký rodinný dům (cca 80 GJ), zdroj: www.tzb-info.cz. Jde o ceny platné ve Východních Čechách od 1. 6. 2008.

dřevo (1,90 Kč/kg, cca 22 m³) =15 354 Kč

alternativní pelety (2,80 Kč/kg, cca 56 q) = 16 732 Kč

tepelné čerpadlo (2,15/kWh, cca 7400 kWh) = 19 127 Kč

dřevěné pelety pytlované (4,30 Kč/kg, cca 50 q) = 21 876 Kč

dřevěné brikety (4,00 Kč/kg, cca 61 q) = 24 381 Kč

černé uhlí (4,50 Kč/kg, cca 63 q) = 28 335 Kč

lehký topný olej ELTO (18,50 Kč/kg, cca 2140 kg) = 29 535 Kč

zemní plyn (1,12 Kč/kWh, cca 2640 m3) = 33 462 Kč

propan (21,00 Kč/kg, cca 1940 kg) = 40 682 Kč

elektřina přímotop (2,15 Kč/kWh, cca 22 700 kWh) = 43 884 Kč

elektřina akumulace (1,65 Kč/kWh, cca 23 900 kWh) = 43 915 Kč

Autor: Gabriela Koulová
Související články
Video se připravuje ...