Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Víme, jak ušetřit: 3 kroky, jak si snadno namnožit rostliny z řízků

3. září 2012 | 13:34

Pelargónie, ibišek, chryzantémy... Chcete mít příští sezonu na zahradě nebo terase víc květin? Nemusíte za ně utrácet závratné sumy. Snadno si je právě teď rozmnožíte řízkováním.

Postup je to starý a léty prověřený. Z malého kousku těla rostliny, kterou máte v květináči, si jednoduše a levně vypěstujete novou. Stačí vám k tomu malý řízek. Důležité je vědět, že nově narostlá rostlina je klonem té původní. Co to znamená? Je se svou „matkou“ geneticky shodná a má i obdobné vlastnosti. A právě teď je nejlepší čas, kdy si můžete na příští sezonu namnožit víceleté nádobové rostliny, například durman, ibišek nebo oblíbenou pelargónii.

1. Řízek odeberte ostrým nožem
Postup není složitý. Řízek je třeba odebrat čistým a perfektně ostrým nožem nebo žiletkou. Proč je to tak důležité? Tupé nářadí by mohlo poškodit jemné pletivo řízku, které by pak špatně nasávalo vodu. Odřízněte zhruba deset centimetrů dlouhý výhon a rukou z něj vylomte poupata a spodní listy. Odříznuté výhony dejte do sklenice. Vyčkejte tři až čtyři týdny, než vyraší nové kořeny.

Odříznuté výhony dejte do sklenice. Vyčkejte tři až čtyři týdny, než vyraší nové kořeny.
Autor: profimedia.cz
2. Na sadbu připravte lehký substrát
Když už má nová rostlinka kořeny, je třeba ji zasadit. Potřebujte k tomu nádoby se substrátem, který by měl být vzdušný, aby dobře přijímal vodu. Můžete si ho připravit sami, když zeminu smícháte s pískem nebo štěrkem v poměru 1:2. Nebo si můžete substrát na řízkování koupit hotový v obchodě. Nádobu se zasazeným řízkem postavte na slunečné místo, ale ne na přímé slunce. Příliš ostrých paprsků by mohlo rostlinu zahubit.

Právě teď je nejlepší čas, kdy si můžete na příští sezonu namnožit víceleté nádobové rostliny, například durman, ibišek nebo oblíbenou pelargónii.
Autor: profimedia.cz
3. Rostlinu musíte zalévat

Péče o novou rostlinu není složitá. Víc než kdy jindy platí, že voda je základem života, proto je třeba udržovat substrát stále mírně vlhký. Vývoji rostliny pomáhá i dostatečná vzdušná vlhkost. Jak to zařídit? Stačí využít jednoduchý trik. Nádoby obalte průhlednou fólií nebo je dejte do většího perforovaného kelímku. Stejně dobře poslouží i obyčejné plastové sáčky.

Ale zasazením péče o květiny nekončí. Potřebují, abyste se o ně dobře postarali na zimu. Ideální je, když květináče s rostlinkami uložíte na chráněné místo a pravidelně je zaléváte. Na jaře už můžete dobře zakořeněné rostlinky zasadit do truhlíků.

Autor: toma, Klena