Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovádí vás malování k šílenství? Chce to organizaci

1. listopadu 2012 | 11:00

Taky se u vás doma říká, že je lepší dvakrát vyhořet, než jednou vymalovat celý byt? Nevěřte tomu. Stačí si všechno předem naplánovat, dobře zorganizovat nábytková škatulata a ušetříte půlku nervů.


Maskování ušetří úklid

Nejkomplikovanější je dostat se ke zdím a stropu. Čím lepší přístup si připravíte, tím rychleji vám práce půjde. Odtažený nábytek a topení přikryjte fólií. Pomůže vám, když bude mít na jedné straně lepící maskovací pásku. Pokud máte celoplošný koberec a nemůžete ho srolovat, dejte fólii i na zem a zajistěte ji kobercovou páskou.

malování pokoje už pro vás nemusí být noční můrou! Poradíme vám, jak to zvládnete s přehledem!
Autor: Profimedia.cz

Škrábání a retušování

Starou malbu přetřete štětkou namočenou ve vodě, a když se udělají bublinky, musíte škrábat. Nejlepší je na to špachtle. Zaretušovat je třeba všechny díry, pukliny a praskliny. Pomůžou pružné tmely, které se na rozdíl od sádry nedrolí a dokážou se přizpůsobit i případnému pnutí zdí domu, takže nepraskají.

Jak si vybrat barvu

Vyplatí se dodržovat pár pravidel. Tmavé barvy snižují strop a opticky prostor zmenší. Kompletně bíle vymalovaná místnost působí otevřeným dojmem. Teplé barvy udělají dobrou službu v chladných pokojích, které zútulní a prosvětlí. V ložnici raději zapomeňte na divoké barvy a vsaďte na světlé a klidné, které spánku svědčí víc.

malování pokoje už pro vás nemusí být noční můrou! Poradíme vám, jak to zvládnete s přehledem!
Autor: Profimedia.cz

Stejný odstín zvládnou profesionálové

Koupit si můžete hotový barevný odstín přímo od výrobce. Další možností je pořídit kolorovací přípravek, nalít ho do bílé barvy a zamíchat. V tomhle případě si nezapomeňte připravit barvy dost. Chytit znovu stejný odstín může být později velký problém. Nebo se vydejte do kolorovacího centra, kde vám odborníci připraví jakýkoliv odstín. Stejný udělají i příště.

Kdy vzít štětec

Traduje se, že štětec patří jen do rukou profesionálů. Amatéři si můžou vykoledovat celou smečku kocourů. Fakt je, že například na penetraci nových zdí speciálními prostředky a na první, více savý nátěr, se hodí líp než váleček. Než začnete, namočte štětku do vody, aby zvláčněla. Do barvy ji nořte jen do poloviny a dobře ji otřete. Menší štětce budete potřebovat na rohy a jiné členité části.

malování pokoje už pro vás nemusí být noční můrou! Poradíme vám, jak to zvládnete s přehledem!
Autor: Profimedia.cz

Na co je váleček

Na natírání velkých ploch je jednodušší vzít váleček. Ale pozor: když budete malovat na starší nátěr, může se vám na váleček přilepit. Takové zdi je třeba nejprve penetrovat. Práce s válečkem je jednoduchá. Ve speciální misce namočte váleček do barvy do jedné třetiny a pak ho otřete po šikmé podložce.

Náš tip
Stěna pro děti
Touží vaše dítě v pokoji po brutálně barevné stěně, na kterou plánuje podle nálady připichovat fotky a plakáty? Přidělejte mu na zeď jednu velkou sádrokartonovou desku, ať si na ní dělá, co chce. Až ho to přestane bavit, jednoduše desku sundáte.

Autor: toma
Video se připravuje ...