Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Desatero pro zdravé bydlení: Nedejte geopatogenním zónám šanci!

Barvami můžete jednotlivé prostory povznést, zviditelnit a rozproudit v nich energii.
10. září 2012 | 15:09

Každá místnost nebo prostor, kde se pohybujeme, na nás má nějaký vliv. Dům nebo byt, v nichž bydlíme, kanceláře, cesty, po nichž chodíme… Pokusme se zharmonizovat naše prostředí!

1. Výběr stavební lokality

Stavební místo je potřeba vybírat tak, aby nebylo v lokalitě s narušeným polem, dobře osvětlené a s nočním klidem. Když je pole narušené, je potřeba jej od začátku harmonizovat instalací stínidla, nejlépe do základů stavby.

2. Nasměrování stavby

Stavbu je potřeba nasměrovat podle světových stran. Nezapomínejte na umístění jednotlivých místností a hlavně ložnice a postelí, v nichž spíte. Vhodné jsou například ložnice na východní straně, obývací zóna na jihozápadě apod.

3. Stavební materiály

Zaměřte svůj výběr hlavně na přírodní materiály – například červená cihla z hlíny, vypalovaná silikátová cihla, vápencový kámen a dřevo, to všechno je dobrá volba.

4. Vnitřní rozložení
Pokud chystáte stěhování, prodejní či kupní cenu můžete podstatně ovlivnit
Autor: profimedia.cz

Volte jej tak, aby technická zařízení – čerpadlo, lednička, elektrická rozvodná skříňka – byla co nejdále od místa odpočinku. Když to jde, na noc pomocná elektrická zařízení vypínejte.

5. Rozměry místností

Zvolte si obdélníkové místnosti s vyššími stropy. Respektujte poměr zlatého řezu 1 : 1,6 (8 x 5 m – harmonizující rozměr).

6. Elektrické rozvody

Měly by být v kokových obalových trubkách uzemněné, a rozvod by měl být instalovaný paprskovitě, nikoli v uzavřených smyčkách, které pak můžou zesílit elektromagnetický smog. To se týká rozvodu vody, plynu i topení.

Bolesti hlavy, únavu i mizernou náladu může způsobit třeba špatné osvětlení bytu. Jak zvolit o sporávné?
Autor: OBI
7. Povrchová úprava zdí i podlah

Zásadně používejte teplé přírodní látky – dřevo, korek, kůži, látkové potahy a podobně. Cihlové a betonové zdi mají velkou schopnost odebírání tepla z organismu (zejména při spaní nebo sezení při takové zdi).

8. Nábytek

Vybírejte si nábytek z přírodního dřeva, nepoužívejte lesklé laky. Do ložnice a pracovny nedávejte zrcadlo. Ložní prádlo by nemělo obsahovat umělá vlákna. Doporučuje se do postele vložit vrstvu korku nebo beraní kožešiny, které tlumí účinek patogenních zón.

9. Elektrické spotřebiče a přístroje

Rádio, elektrické hodiny, lampy a podobně by měly být co nejdále od hlavy. Zjistěte, jestli například soused na vašem patře nemá televizi nebo počítač umístěný u dělicí zdi – může vám to rušit spánek.

10. Co nepotřebujete, vyhoďte

Věci, které nepotřebujete a překážejí vám, vyhoďte. Brzdí totiž proudění životní energie. Prvním krokem je uklízení. Čistota a pořádek navíc velmi pozitivně ovlivňují vaši mysl a stejně tak i tělo. Už jen samotný proces uklízení dává vašemu bytu i vám, nový, pozitivní náboj a směr.

Autor: Silvie Risová, Klena
Video se připravuje ...