Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skutečně originální obrazy

12. června 2011 | 14:13
Prezentace klienta |

Slovo originální se v poslední době agresivních reklamních kampaní stalo téměř zaklínačem. Vše, na co v nabídkách narazíte, je "originální", "jedinečné" a "nenapodobitelné", a přesto to nakonec má každý druhý váš známý. Abychom se vymanili z této nadužívané škatulky a mohli naše obrazy na míru nazývat skutečně originálními, prošli jsme zajímavou zkušeností - v rámci projektu Obrazy na míru a pod záštitou fotobanky Profimedia jsme uspořádali soutěž fotografů. Vítěze a ty, kteří nás vedle nich svými fotografiemi zaujali, jsme pozvali ke spolupráci.

A tak měsíc po uveřejnění soutěže můžeme nabídnout skutečně originální fotoobrazy - jak obrazy vytištěné podle předlohy čisté fotografie, tak podle zajímavých a neopakovatelných fotomontáží. Kdo jsou naši spolupracovníci zjistíte snadno - na webu www.obrazynamiru.cz se objevily nové "autorské kategorie", které pod vlastním jménem autora představují výběr z jeho práce. Fotografie, které nám autoři poskytli, nám dávají možnost tisknout jak malé fototisky a obrazy, tak velkoformátové tapety. Pokud tedy najdete zalíbení například ve fantaskních fotomontážích Petera Čákovského, můžete jeho tapetou otevřít svůj pokoj zcela jiné realitě.

Všichni rádi víme víc o autorech fotografie, která nás zaujme. Ptáme se, co stojí za jejich prací. A tak jsme se zeptali. Co o sobě autoři prozradili? Hlavně to, co nás zajímá nejvíce: Proč fotí a co chtějí svou fotografií nabídnout.

Peter Cegin je hlavní profesí učitel na gymnáziu, ale stačila jediná návštěva Yorkshiru v Anglii a jak říká: "Všechno bylo jasné, začal jsem fotit, studovat postup a dokupovat fototechniku". Dnes už je fotografování i jeho vedlejší prací - letos už jako profesionál odfotí svatební obřady. Své fotografie  představil na zahraničních výstavách v Krakowě nebo v exotické Dubaji, kde vystavoval na výstavě uspořádané šejkem Al-Thanim. Co od něho naleznete na webu www.obrazynamiru.cz? Především fotografie momentů z běžného života, krásné černobílé fotografie, které si zaslouží delší pozornost pro jedinečnou atmosféru, kterou přinášejí.

Vývolávání zvláštní nálady a bohatých pocitů to je cíl i další naší autorky Veroniky Otepkové. Ve fotografiích grafickými změnami probouzí příběhy, vdechuje jim nádech minulosti a oživených vzpomínek. Její fotografie skvěle doplní retro interiéry řešené v přírodních tónech.

Dianu Titákovou, Helenu Jankovičovou a Petera Čákovského také nadchla možnost do fotografií zasáhnout. Možnost dokreslit je, změnit barvy, a tak do fotografie vdechnout svou náladu, nebo jak to dělá Peter, vytvořit zcela jinou realitu. "Baví mě naprostá svoboda, to že si při práci ve Photoshopu můžu dělat naprosto, co chci. Nikdy jsem neuměl dobře kreslit, ale takto mám přeci jen šanci vyjádřit své myšlenky," dodává Peter Čákovský. Jeho fotomontáže zvýrazní každý moderní interiér a mohou být skutečně originálním detailem na čistém a minimalistikém podkaldu.

Udělali jsme tedy další krok k výlučnosti a nabízíme originalitu a neopakovatelnost v pravém smyslu slova. Potěšte se spolu s námi z myšlenky, že váš obraz je originál a s největší pravděpodobností bude viset pouze na vaší stěně.




Video se připravuje ...