Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Královně Alžbětě je dnes 96 let: Proč slaví narozeniny dvakrát?

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
21. dubna 2022 | 06:00

Nejstarší panovnice světa slaví šestadevadesáté narozeniny. Její letošní narozeniny nejspíš nebudou tak radostné, jak by si představovala. Královnu trápí zdravotní problémy, kvůli kterým není v poslední době na veřejnosti tak vidět. Dá se tedy předpokládat, že své narozeniny oslaví pouze v nejbližším kruhu rodinném. Věděli jste, že královna slaví narozeniny dvakrát? Proč tomu vlastně tak je?

 

Královna Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926 a od té doby můžeme tuto úžasnou panovnici, matku čtyř dětí, babičku a také prababičku obdivovat. Po jejím boku stál dlouhých třiasedmdesát let Philip, vévoda z Edinburghu, který minulý rok 9. dubna v kruhu rodiny zemřel.

Narozeniny má královna Alžběta II. sice už dnes, ale jelikož ji trápí zdravotní problémy, nejspíš se žádné velké oslavy konat nebudou. Královna se v poslední době stále častěji vyhýbá veřejným aktivitám. Velikonoční bohoslužba britské královské rodiny se letos konala bez její účasti. Veřejné povinnosti omezila od října loňského roku, kdy strávila noc v nemocnici. V únoru pak prodělala nemoc covid-19.

Naposledy byla spatřena minulý měsíc, kdy se zúčastnila zádušní mše za svého zesnulého manžela prince Philipa. Přestože není na veřejnosti vidět, stále se setkává s diplomaty a politiky. Minulý týden ji navštívil princ Harry s manželkou Meghan. Byla to jejich první společná návštěva od roku 2020. Letos je to navíc přesně sedmdesát let, co usedla královna Alžběta II. na britský trůn. Dá se však předpokládat, že kvůli zdravotním problémům uspořádá pouze rodinný oběd na hradě Windsor a tím pro ni oslavy skončí.

Trooping The Colour

Druhá narozeninová oslava se obvykle koná druhou červnovou sobotu. A proč tomu tak je? Veřejné letní narozeniny pro monarchy jsou zvyklostí již od roku 1748. Král Jiří II., který tuto tradici zavedl, se narodil v listopadu a přišlo mu nudné slavit narozeniny v pochmurném a už skoro zimním období. Proto se rozhodl narozeniny oslavit dvakrát. Tato tradice narozeninových oslav v červnu se pojí s každoroční vojenskou přehlídkou Trooping The Colour. Ceremoniál je pro všechny obrovský zážitek. Účastní se ho zhruba čtyři sta vojáků, které doprovázejí dechová hudba a zvuky bubnů. Královna Alžběta II. si tyto chvíle většinou užívá v blízkosti svých nejbližších.

Za léta panování byla anglická královna nucena často cestovat, společensky žít a k tomu všemu vychovávat své čtyři děti. Přesto měla čas věnovat se svým koníčkům, mezi které patří například zájem o módu. Miluje také zvířata. Za svůj život už vlastnila třicet psů plemene welsh corgi. 

Nahlédněte do naší fotogalerie a podívejte se, jak šel čas s královnou Alžbětou II.:

Autor: Aneta Valešová