Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy jsou hloupější, a proto musí vydělávat méně, prohlásil europoslanec

Video se připravuje ...
Ženy jsou hloupější, a proto musí vydělávat méně, prohlásil europoslanec
VIDEO: Youtube_Tube Troll/bpž
3. března 2017 | 13:00

Jakožto méně inteligentní, slabší a menší bychom podle polského europoslance Janusze Korwin-Mikke měly vydělávat méně než muži. Ne, nepletete se, nevrátili jsme se v čase a je pořád rok 2017. O to děsivější je, že tento proslov polského extremisty zazněl ve středu 1. března právě na půdě Evropského parlamentu v Bruselu.

"Víte, kolik žen je v první stovce nejlepších šachových hráčů světa? Klidně vám to řeknu. Žádná. Samozřejmě že ženy musí vydělávat méně, protože jsou slabší, jsou menší a jsou také méně inteligentní. A proto musí brát menší plat. Tak to prostě je," přesně těmito slovy se k problematice nerovného odměňování žen a mužů vyjádřil europoslanec Janusz Korwin-Mikke, který je kvůli svým kontroverzním postojům velmi známou figurou.

Bráním ženy před takovými, jako jste vy!

Okamžitě sklidil vlnu nevole, kritiky a hrozí mu výtka, pokuta, dočasné zbavení hlasovacích práv i dočasný zákaz účasti na aktivitách parlamentu. Nebylo by to přitom poprvé. Korwin-Mikke byl z Evropského parlamentu vyloučen už v červenci roku 2015 za to, že hajloval a vykřikoval "ein Volk, ein Reich, ein Ticket" ("jeden lid, jedna říše, jeden lístek").

V reakci na jeho středeční výrok se do něj okamžitě pustila španělská europoslankyně Iratxe Garcia Perez: "Podle vašeho názoru bych neměla mít právo tu sedět jako členka Evropského parlamentu. Je mi jasné, že vás zraňuje a obtěžuje, že v dnešní době je možné, aby v Evropském parlamentu ženy zastupovaly evropské občany stejným právem, jaké máte vy. A já jsem tu, abych bránila všechny evropské ženy právě před takovými muži, jako jste vy!"

Bitva ještě nekončí

Europoslankyni Garcii Perez tleskáme za grácii, s jakou se s tímto mizogynem vypořádala. Je naprosto neuvěřitelné, že v této době a v této společnosti mohou na půdě instituce, jakou je Evropský parlament, ještě zaznít takto nenávistná a pohrdavá slova.

Přestože s Januszem Korwin-Mikke absolutně nesouhlasíme v tom, jaké podle něj ženy jsou, i tak je argument, že by kvůli tomu měly brát méně peněz, absolutně lichý. Jakou souvislost má inteligence, fyzická síla nebo tělesná konstituce se skutečností, že by za stejnou práci měli brát muži i ženy stejný plat?

Nadřazenost, s jakou se polský europoslanec staví k ženám, je opravdu zavrženíhodná. On se totiž o své postavení v patriarchální společnosti nezasloužil nijak jinak, než že měl to "štěstí" narodit se s penisem mezi nohama. I když jsme na poli emancipace ušli za posledních sto let dlouhou cestu, dokud budou na tak vysokých místech, jako je Evropský parlament, stále slyšet křiklouni jako Korwin-Mikke, pořád není vyhráno. A proto se modleme za více takových Garcií Perez.

Video se připravuje ...
Olga Sommerová: Za feminismus jsem zaplatila manželstvím. Sledujte Nej ženy Česka! Nově na Blesku pro ženy!

Autor: brig