Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Benedict Cumberbatch známý jako Sherlock Holmes v novém filmu rozpláče i chlapy

29. ledna 2015 | 13:21

Dlouho očekávaná pecka, Kód Enigmy, ve které hraje anglický herec s krkolomným příjmením Benedict Cumberbatch, opravdu nezklamala. Herec, jenž se po celém světě proslavil jako nejznámější detektiv všech dob Sherlock Holmes, dostal úžasnou roli matematického génia Alana Turinga, díky jehož talentu byly ušetřeny miliony lidských životů.

Příběh se odehrává střídavě v několika časových liniích, ve kterých sledujeme Turingovo dětství, období za války a v padesátých letech. Postupně se odkrývá příběh člověka, pro kterého nebylo snadné zařadit se mezi normální lidi. Jeho geniální mysl byla vykoupena mírnou neschopností zařadit se do kolektivu.

Celých padesát let držela anglická vláda pod pokličkou tajemství dekódovacího zařízení, které během druhé světové války postavil právě Turing a díky kterému se podařilo zlomit kód legendárního německého šifrovacího stroje Enigma, a zkrátit tak válku o dva roky.

Po boku Benedicta Cumberbatche hraje mimo jiné Keira Knightley, jež svou inteligencí předčí kdejakého muže. V této době ještě ženy nebyly zdaleka tam, kde jsou dnes, a tak inteligence u žen stále překvapovala. Je tedy zajímavou postavou především z pohledu nás žen.

Životní příběh Alana Turinga je také ukázkou lidské omezenosti a hlouposti, nespravedlnosti a křivdy. Člověku při podobných vyprávěních zůstává rozum stát a přistihne se při tom, jak se stydí za vlastní rasu. V každém případě stojí film rozhodně za zhlédnutí, nejen kvůli skvělým hereckým výkonům, ale také kvůli tomu, abychom se zamysleli nad sebou samými. Připravte si kapesníky, budete ronit slzy jako hrachy.