Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nominace na Oscary: Meryl Streep bude bojovat už po devatenácté!

Kdo letos získá cennou sošku Oscara?
19. ledna 2015 | 14:00

Letošní 87. ročník cen Americké filmové akademie odtajnil své nominace. Herečka Meryl Streep bude o Oscara bojovat již po devatenácté, tentokrát díky roli čarodějnice v muzikálu Čarovný les, a Bradley Cooper je dvaadvacátým hercem v historii, který byl nominován třikrát za sebou. Prozradíme vám, kteří herci a které filmy se letos poperou o vzácnou sošku.

Nejlepší film

Do nejužší nominace v kategorii Nejlepší film se dostalo devět snímků. Současný trhák Americký sniper, komediální drama Birdman, drama Chlapectví, které minulý týden získalo tři Zlaté glóby, drama Zmizelá, komedie Grandhotel Budapešť, válečný thriller Kód Enigmy, historické drama Selma, životopisný román Teorie všeho a hudební drama Whiplash.

Nejlepší herečka

Do pětice nominovaných se probojovala francouzská herečka a módní ikona Marion Cotillard za roli ve snímku Dva dny, jedna noc. O sošku Oscara budou také bojovat Felicity Jones za roli ve filmu Teorie všeho, Julianne Moore za snímek Still Alice, kde ztvárnila harvardskou profesorku trpící Alzheimerovou chorobou, Rosamund Pike za film Zmizelá a Reese Witherspoon za roli v životopisném filmu Divočina.

Nejlepší herec

V kategorii Nejlepší herec se letos sešla tato velká jména: Steve Carell za roli ve sportovním dramatu Hon na lišku, Bradley Cooper za výše zmiňovaný trhák Americký sniper, britský miláček Benedict Cumberbatch za hlavní roli v nominovaném snímku Kód Enigmy, Michael Keaton za roli v úspěšném filmu Birdman a Eddie Redmayne za snímek Teorie všeho.

Emma Stone
Autor: profimedia.cz

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Stálice stříbrného plátna Meryl Streep bojuje letos o Oscara již po devatenácté, tentokrát v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Spolu s ní se do pětice nominovaných dostaly také Patricia Arquette za film Chlapectví, Laura Dern za snímek Divočina, Keira Knightley, která si zahrála po boku nominovaného Benedicta Cumberbatche, a Emma Stone za vedlejší roli ve filmu Birdman.

Nejlepší herec ve vedlejší roli

V této kategorii si to mezi sebou "rozdají" Ethan Hawk za vedlejší roli ve filmu Chlapectví, Robert Duvall za snímek Soudce, Edward Norton za film Birdman, Mark Ruffalo za vedlejší roli po boku Steva Carella ve snímku Hon na lišku a J.K. Simmons za vedlejší roli v hudebním dramatu Whiplash.

Nominace dalších v dalších kategoriích najdete zde!

Jak to všechno dopadne, se dozvíme na slavnostním vyhlášení 22. února 2015, které vysílá americká televize ABC.