Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Film Fotograf: Jan versus Sára! Šokující pomsta na filmovém plátně

6. ledna 2015 | 15:10

Musím říct, že na projekci filmu Fotograf o Janu Saudkovi jsem šla, stejně jako na každou jinou, s jistou dávkou zvědavosti, ale bez větších očekávání. Pokud mám totiž očekávání příliš velká, většinou nejsou naplněna, tak se raději držím při zemi.

Film je dlouhý celých 155 minut, ale uteče to jako voda. Karel Roden v hlavní roli byl skvělou volbou. Je neuvěřitelně přesvědčivý a občas jsem se přistihla, že si říkám, jak je možné, že mu to tak baštím. Saudek sám spolupracoval na scénáři, takže spousta hlášek, které běžně užívá a které jsou všem notoricky známé, pomáhá snadnějšímu ztotožnění se s hrdinou. Jako například jeho vysvětlení, proč mají muži rádi plnější ženy: „Muži nejsou psi a kosti nežerou.“

O vtipné dialogy a scény také není nouze, a jak jsem pozorovala, smích, který se ozýval zaplněným sálem, byl především mužský. Vůbec si ale nemyslím, že by je ženy neshledaly vtipnými, já se bavila skvěle. Samozřejmě, že občas jsou vtípky trochu sexistické, ale vždyť je to o životě muže, který je nejen svým přímočarým vyjadřováním o ženách a sexu, ale také svérázným humorem proslavený.

Nejvíce mě šokovala postava, kterou ztvárnila herečka Máša Málková, ve filmu se jmenuje Líba. Ve skutečnosti je to ovšem postava ženy v Saudkově životě velice zásadní, a to Sáry Saudkové. Když na konci filmu Jan Saudek v rámci tiskovky povykoval z pódia, jestli se nám film líbil, a ptal se, zda nebude muset chodit kanály v ostudě, napadlo mě, že on není ta osoba, která to bude mít zapotřebí.

Autor: Archiv Blesku

Samozřejmě, že kauza, která mezi Sárou a Janem probíhala, byla mediálně sledována, ale nahlížet do jejich vztahu takhle zblízka a do detailů, to bylo dechberoucí. Především způsob, jakým byla její postava vykreslena  jakožto nejmanipulativnější tvor, který kdy žil na světlu světa. Za ta léta si každý udělá nějaký obrázek podle toho, co se v novinách píše, a věří tomu či onomu, tohle byl ale opravdu šok. Nabízí se tu samozřejmě i otázka, zda to opravdu takhle bylo a Saudek si jen nevyléval vztek. Sám prohlásil, že podle jeho návrhu by se byl býval film jmenoval „Starý prasák a mladá svině“. Rozhodně se běžte podívat a udělejte si svůj vlastní názor.