Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vánoce Kate a Williama: Tradiční oběd a blbosti pod stromečkem

Letos se Kate a William rozhodli trávit svátky pouze ve třech.
11. prosince 2014 | 06:00

Jsou nejpopulárnějším párem v Anglii, a to platí i pro jejich dvě rodiny, které se mohou přetrhnout, aby Kate a Williamovi udělaly pomyšlení. Jenže svátky jsou docela krátké na to, aby manželský pár cestoval křížem krážem přes celou Británii.

Proto se letos Kate a William rozhodli trávit svátky v sídle Anmer Hall, které je kousíček od Sandringhamu. Takže v klidu stihnou navštívit s královnou mši a poobědvat a poté se na chvíli otočit i u vévodkyniných rodičů.

Ale co je hlavní, většinu času budou trávit pouze ve třech – Kate, William a malý George, kterému už v dubnu přibude sourozenec. „Tento rok, vlastně poprvé, bude George slavit se vším všudy, čeká ho rozzářený stromeček a vybalování dárečků,“ prozradil zdroj z okolí královského páru.

Co letos malé princátko pod stromeček dostane, je samozřejmě zatím přísně střežené tajemství. Není ale vyloučeno, že vévodkyně mu, stejně jako loni, opět nadělí oblečky z oblíbeného butiku plné vtipných motivů spojených s královskou rodinou a Velkou Británií jako takovou.

Jak tradičně slaví Vánoce královská rodina?

23. prosince se královna Alžběta II. a princ Filip tradičně potkávají s rodinou a nejbližšími přáteli na svém sídle v Norfolku. Na Štědrý den pak zdobí královnina vnoučata a pravnoučata vánoční stromeček v Sandringhamu, rozbalují se dárky a poté mají slavnostní večeři, kam se nesmí bez kravaty!

25. prosince navštěvuje královská rodina nedaleký kostel svaté Máří Magdaleny, kde zůstávají také na vánoční oběd. A večer se všichni posadí k televizi, aby se společně podívali na královnin každoroční projev.

Vánoční menu podle královské rodiny

Tradiční britské vánoční koláčky mince pies
Autor: profimedia.cz
Zatímco pro nás je nejdůležitějším jídlem vánočních svátků štědrovečerní večeře, v Británii je to oběd na Boží hod. Na královské štědrovečerní tabuli zpravidla naleznete hovězí pečeni nebo pečenou husu. Tradiční krůta se na stole objevuje až o den později k obědu.

Samozřejmostí je nádivka, silná omáčka vyrobená z výpeku a také další druhy masa, většinou podávané studené. Na stole naleznete také mnoho příloh – brambory na 3 způsoby (vařené, pečené a bramborovou kaši), zeleninu vařenou v páře, chlebovou omáčku, brusinkový kompot či želé a tradiční dezerty, mezi kterými nechybějí tradiční trifle, vánoční puding a především koláčky mince pie z křehkého těsta plněné sladkou ovocnou náplní, bez kterých si drtivá většina Britů neumí představit Vánoce.

Protřepat, nemíchat

Kate v New Yorku trénovala balení vánočních dárků.
Autor: profimedia.cz
Z nápojů pak vánoční večeři i oběd doplňuje samozřejmě několik druhů vína, podle toho, které se hodí k jakému chodu. Pánům je po jídle tradičně servírována sklenička likéru na dobré trávení. V příslušnou chvíli se pak servírují koktejly, kterým kraluje suché martini. Na to si ovšem královna nepotrpí a místo něj popíjí horký vermut.

Poněkud nečekané dárky

V duchu tradice rozbalují členové královské rodiny vánoční dárky na Štědrý den po tradičním odpoledním čaji a scones (typické sladké čajové pečivo). Přesně v 18.00 se přesunou k vánočnímu stromečku a na pokyn královny rozbalují jeden dárek po druhém.

A jaké dárky už se pod královským vánočním stromečkem objevily? Mnohem levnější a bláznivější, než byste čekali. Vzhledem k tomu, že je velmi těžké koupit něco někomu, kdo už všechno má a cokoliv si může koupit sám, obdarovávají se členové královské rodiny blbůstkami a nápaditými drobnostmi.

Sada Vypěstuj si přítelkyni, kterou darovala Kate Harrymu.
Autor: www.amazon.com
Královna prý miluje praktické dárky, takže jedním z nejvzpomínanějších je bezesporu kuchařská zástěra, o které prohlásila, že přesně takovou si přála.

Typické rebelství a smysl pro humor pak projevil princ Harry, když své babičce pod stromeček zabalil koupací čepici s poněkud "nekrálovským" nápisem: "Není život svině?" Ve smyslu pro humor ovšem nezaostává ani Kate, která svému švagrovi, princi Harrymu, loni na Vánoce nadělila kutilskou sadu Vypěstuj ji svoji přítelkyni.

Autor: brig