Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vzpomeňte na úžasnou princeznu Dianu: Dnes je to 17 let od její tragické smrti

  • 30. srpna 2014 | 06:00

    Dnes nad ránem uplynulo již neuvěřitelných sedmnáct let od jedné z nejtragičtějších událostí Velké Británie - od nešťastné havárie, při které zahynul miláček lidu a matka budoucího následníka britského trůnu - Lady Diana. I když to vypadá, že část prázdnoty v srdcích Britů dokázala zaplnit Vévodkyně Kate, je nad slunce jasné, že laskavou, usměvavou a obětavou Dianu nikdo nenahradí. Připomeňte si s námi, jaký byl život této památné ženy.

  • Dětství a mládí

    Princezna Diana s bratrem Charlesem Spenserem
    Autor: Profimedia.cz
    1. července 1961 se v aristokratické rodině Johna Spencera a Frances Rocheové narodila budoucí princezna z Walesu a první manželka následníka britského trůnu, prince Charlese - Diana Frances Spencerová.

     

    Její dětství nebylo zdaleka tak bezstarostné, jak by si zasloužila. Dianu i její sourozence totiž těžce zasáhl rozvod jejich rodičů v roce 1969, když byla společně se svým bratrem a dvěma sestrami svěřena do otcové péče. I přesto si ale k oběma rodičům dokázala zachovat vřelý vztah.

     

    Diana byla během svých školních let považována za podprůměrnou studentku a v roce 1977 dokonce nezvládla zkoušky, takže musela školu opustit. Chvíli pracovala jako vychovatelka v Londýně a poté se stala učitelkou v mateřské školce.

  • Seznámení s Charlesem

    Diana si prince Charlese brala velmi mladá
    Autor: Profimedia.cz
    S Charlesem se Diana seznámila již v roce 1977, když budoucí následník trůnu randil s její starší sestrou Lady Sarah. V té době už Charlesovi bylo téměř třicet let a cítil tak na sobě silný tlak britské společnosti, která ho chtěla vidět po boku budoucí matky jeho dětí.

     

    První náznaky, že by snad Diana a Charles mohli být spolu, přišly ale až v roce 1980. Charles pozval Dianu na víkend na královskou jachtu Britannia a toto pozvání bylo brzy následováno společným víkendem v Balmoral, královské skotské rezidenci. Princ Charles byl nadšený, jak jeho rodina a především Královna Alžběta II. Dianu přijali a už 6. února 1981 požádal tehdy dvacetiletou Dianu o ruku.

  • Královská svatba

     

    Oficiálního zasnoubení se však britská společnost dočkala až 24. února 1981, tedy až poté, co Diana obdržela obrovský zásnubní prsten osázený 14 diamanty, obklopujícími dvanácti karátový modrý Cejlonský safír, zasazený v osmnácti karátovém bílém zlatě. Tento dokonalý šperk vyrobil speciálně pro tuto příležitost královský klenotník Gerrard a v roce 2010 jej jako zásnubní prsten obdržela také Kate Middleton, když přijala žádost o ruku od Dianina syna - prince Williama.

    Lady Di a Charles ve svatební den
    Autor: Profimedia

     

    Na základě zasnoubení s budoucím panovníkem Anglie odešla Diana z práce v mateřské školce a až do svatby se přestěhovala do Buckinghamského paláce.

     

    Dvacetiletá Diana se stala Princeznou z Walesu 29. července 1981, když si v londýnské St Paul´s Cathedral řekla své ano s Princem Charlesem. Už svatba ovšem dávala znát Dianinu osobitost a budoucí princezna se rozhodla z tradičního slibu vynechat, že bude svého manžela "poslouchat", což si v té době zasloužilo řadu komentářů ze strany konzervativních Britů. Dianiny svatební šaty stály 9000 britských liber (v přepočtu asi 300 000 korun) a měly 8 metrovou vlečku.

  • První syn - William

     

    1859857:gallery:true:truePo svatbě se královští novomanželé přestěhovali Kensingtonského paláce a necelý rok po svatbě, tedy 5. listopadu 1981 oficiálně oznámili bitské veřejnosti, že Princezna Diana je v očekávání budoucího královského potomka.

     

    21. června 1982 tak spatřil světlo světa první syn Price Charlese a Princezny Diany - William Arthur Phillip Louis. A to ve stejném soukromém křídle londýnské nemocnice St Mary´s Hospital, jako o 31 let později také jeho syn - princ George.

  • Druhý syn - Harry

     

    Princezna z Walesu se svými dvěma syny
    Autor: Profimedia.cz
    Druhý syn Diany a Charlese - Henry Charles Albert David, se narodil dva roky po Williamovi, přesně 15. září 1984. Diana se tak ve svých pouhých 23 letech stala dvojnásobnou matkou. I když Diana věděla, že i druhý potomek bude syn, rozhodla se nechat si tuto skutečnost až do porodu pro sebe. A neřekla ji dokonce ani Charlesovi nebo Williamovi.

     

    Narození druhého syna však nebylo pouze radostnou událostí. Bulvární média už v té době vítala každou zmínku o královské rodině a dokonce se objevily zvěsti, že otcem malého Harryho není princ Charles, ale James Hewitt, se kterým měla Diana aférku. Zjevná podobnost Harryho s Princem Charlesem však musela umlčet všechny zlé jazyky.

  • Služba ostatním

     

    Diana v roce 1996 ve Washingtonu
    Autor: ČTK
    I když byla Diana členkou královské rodiny a veřejnou osobou,nikdy nezapomínala na druhé. Bojovala proti nášlapným minám, navštívila Bosnu a Angolu, a také se aktivně účastnila pomoci lidem postiženým AIDS a v charitách pro děti. Také z toho důvodu se brzy stala v očích veřejnosti světicí.

     

    O to absurdnější byl zájem médií o každý její přešlap a je naprosto šílené, že od svého zasnoubení s Charlesem až do své tragické smrti byla Diana jednou z nejvíce fotografovaných osob planety.

  • Rozchod a rozvod

     

    I když se Diana i Charles brali jako velmi zamilovaní a jejich manželství bylo dlouhých z počátku šťastné, už aférou s Hewittem začalo dostávat trhliny. Charles miloval koně a architekturu (jak se na příslušníka královské rodiny sluší), Diana zbožňovala popovou hudbu a módu.

    Během manželství s Charlesem trápila Dianu mimo jiné bulimie a manželova nevěra, kvůli které se několikrát pokusila o sebevraždu
    Autor: Isifa.com, Profimedia.cz

     

    Když kolem roku 1986 začal Charles znovu navštěvovat svoji dávnou lásku Camillu (svoji druhou manželku, se kterou se momentálně rozvádí), Diana tím velmi trpěla. Na veřejnost pak dokonce prosákly zprávy, že také díky tomu trpěla bulimií a pokusila se o sebevraždu.

     

    9. prosince 1992 tehdejší předseda britské vlády oznámil parlamentu, ze Charles a Diana žijí odděleně. Po dlouhém řízení byli rozvedeni 28. srpna 1996, avšak Diana nadále zůstávala členkou královské rodiny, jako matka budoucího panovníka trůnu. Rozvod nic nezměnil ani na tom, jak Dianu viděla veřejnost. Naopak veškerou vinu na svých bedrech nesl Charles, který byl v té době v očích Britů nepříliš oblíbený.

  • Dianiny lásky

     

    Památník Diany a Dodiho, který na jejich počest vybudovali v obchodním domě Harrods v Londýně.
    Autor: profimedia.cz
    Po rozvodu se Diana chvíli scházela s Hasnatem Khanem, uznávaným kardiochirurgem, který byl jejími nejbližšími přáteli mnohokrát označován za "lásku jejího života". Svůj dvouletý vztah ale drželi úzkostlivě v tajnosti, aby unikli pozornosti médií a Diana proto tisku také často lhala.

     

    Zhruba měsíc po jejich rozchodu v roce 1997 už Diana začala vídat Dodiho Al Fayeda, se kterým také navštívila jeho rodinné sídlo ve Francii. Kvůli ní a jejím dvěma synům také Dodi koupil 60 metrovou jachtu, aby si během své dovolené užili hodně zábavy. Vypadalo to, že po boku Dodiho znovu Diana nalezla štěstí a pohodu, po kterých tak dlouho toužila.

  • Tragická smrt

    Jako první je na místě fotograf Serge Arnal – od nehody v tu chvíli uběhlo deset vteřin
    Autor: profimedia.cz
    Pozdě v noci 30. srpna 1997 opustili Lady Diana s Dodim hotel Ritz v Paříži a snažili se uniknout devíti francouzským novinářům, kteří je v touze po senzaci pronásledovali.

     

    Krátce po půlnoci v neděli 31. srpna vjelo auto, ve kterém oba unikali, do tunelu nedaleko Palace de l´Alma. Ve snaze uniknout překročil řidič povolenou rychlost a v rychlosti více než 100 km/h narazil s vozem do zdi na pravé straně tunelo, od které se odrazil a čelně skončil v jednom ze třinácti pilířů, který podpíral střechu tunelu.

     

    Dodi Al Fayed byl mrtvý hned na místě nehody, Diana však ležela pod troskami auta. Poté, co ji záchranáři vyprostili, stabilizovali a s nadějí odvezli do nemocnice se zjistilo, že její zranění byla natolik rozsáhlá, že nebyla slučitelná se životem. I přes několikahodinové operace tak museli lékaři konstatovat princezninu smrt. Zpět do anglie převezl Dianino tělo osobně Princ Charles a Dianiny dvě sestry.

     

    Poslední rozloučení s "královnou lidských srdcí" se konalo za celosvětového zármutku 6. září 1997 ve Westminster Abbey. Na pohřeb se dostavilo na tři miliony prostých lidí a prostřednictvím médií jej sledovalo zhruba dvě a půl miliardy diváků v necelých 200 státech. Místo posledního odpočinku Lady Diany je v jejím domově v Althorp Park v Northamptonshire, na malém ostrově uprostřed jezírka. Cestu k němu lemuje 36 dubů, tedy přesně tolik, kolik bylo Dianě, když zemřela a stráží jej čtyři černé labutě.

Autor: red
Diskuse ke článku
.