Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Otevřená zpověď pracující matky Michele Obama: O děti by měli pečovat i muži

Pro první dámu USA je rodina na prvním místě.
31. července 2014 | 06:00

„Díky tomu, že Barack v prvních měsících pečoval o naše dcery se mnou, vybudoval si nimi silný vztah, který by jinak nezískal,“ prohlásila na nedávné konferenci o pracujících rodinách první dáma USA Michelle Obama. Podle ní by na přebalování, čtení pohádek a péči o malé děti měli mít nárok všichni pracující muži i ženy.

„Měli jsme štěstí, že si to tehdy mohl ve své pracovní situaci dovolit.“ Podle ní proto není boj za flexibilní pracovní podmínky jen záležitostí žen. "Stále více mužů uvědomuje, že čas, který s dětmi, nestráví v dětství, už nikdy nedoženou." Proto by stejně jako ženy měly bojovat o flexibilnější pracovní podmínky. Její otevřená zpověď pracující matky právničky, kterou poskytla moderátorce Robin Robins, se záhy stala hitem internetu.

Americký prezident není žádný morous, hrál si s tisícovkou dětí u Bílého domu
Autor: ČTK
Práce na půl úvazku byla chyba

„Barack byl tehdy stále mimo domov a já pracovala na půl úvazku. To je mimochodem chyba, kterou už bych neudělala. Platí vás sice za polovinu, ale v mojí profesi pracujete stejně naplno a navíc musíte být k dispozici kvůli schůzkám, takže si stejně platíte hlídání na plný úvazek.“

S kojencem k pohovoru

S narozením druhé dcery Sashi navíc přišli o chůvu. „Bylo to asi nejtěžší období mého mateřství. Najít někoho, komu svěříte své malé dítě, klíče od domu a vlastně celou svou rodinu není vůbec jednoduché, proto jsem se rozhodla práce nechat,“ vzpomíná. Když tehdy dostala novou exkluzivní pracovní nabídku, zvažovala, zda na pohovor vůbec jít. „Nakonec jsem si řekla, že ačkoli tu práci teď vzít nemohu, zajdu tam, abych si otestovala své možnosti. A protože jsme neměli chůvu, vzala jsem čtyřměsíční Sashu sebou,“ vypráví. „Můj manžel pracuje mimo město a mám dvě malé děti. Budu pro vás pracovat do posledních sil, ale vy mě za to dobře zaplatíte a bude respektovat mé rodinné povinnosti,“ řekla prý u pohovoru. K jejímu velkému překvapení však zaměstnavatel souhlasil a tak se stala vice prezidentkou Univerzitní nemocnice v Chicagu.

„Ale kdybych byla učitelka nebo posunovač jako můj otec, žádné takové podmínky bych si klást nemohla. Proto se s Obamou snažíme, aby byly flexibilní pracovní podmínky dostupné všem rodinám. Víme totiž, že sladit rodinný život s prací je zatraceně těžké, ale člověk se spokojeným rodinným životem pracuje lépe,“ dodala. „Obě naše dcery půjdou na brigádu, aby poznaly, co práce obnáší, uvědomily si její cenu a naučili se sladit pracovní a osobní život,“ prozradila dále s tím, je že jí jedno co a za kolik budou dělat, jen když za to budou placené.