Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Královské děti: Podívejte se na nejkrásnější fotky malých princů a princezen

  • 23. července 2014 | 06:00

    Svět zaplavily fotky budoucího britského krále George, který v úterý oslavil své první narozeniny. Proč si ale při této příležitosti nepřipomenout i další dětské členy evropských monarchií. Ponořili jsme se proto do archivů a našli pro vás fotky rozkošných princátek.

  • Princezna Elizabeth

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    Princezna Elizabeth se narodila  21. dubna 1926 v Londýně. Fotografie roztomilé princezny je z roku 1927. Její Veličenstvo královna Alžběta II. (Elizabeth Alexandra Mary), anglicky Elizabeth II, je vládnoucí královna šestnácti nezávislých států označovaných jako Commonwealth Realm. Britskou královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI. 6. února 1952. Roku 1947 vdala za Philipa, vévodu z Edinburghu a královský pár má čtyři potomky. Alžběta je také jedním z nejdéle vládnoucích britských panovníků (déle vládla jen královna Viktorie). V současnosti je královna trojnásobnou prababičkou. Její pravnuk v přímé následnické linii princ George z Cambridge se narodil v červenci 2013.
  • Princ Philip

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    Vévoda z Edinburghu se narodil 10. června 1921 jako syn řeckého prince Andrewa a princezny Alice z Battenburgu. Později se stal manželem princezny Elizabeth (budoucí královny Alžběty II.). Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, před svatbou princ řecký a dánský,je členem šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, která zahrnuje královské rodiny Dánska, Řecka a Norska. Na fotografii z roku 1922 je zachycen jako roční miminko.
  • Princ Charles

    Princezna Elizabeth se svým synem princem Charlesem z Edinburghu
    Autor: profimedia.cz
    Jeho královská Výsost princ z Walesu (celým jménem Charles Philip Arthur George) se narodil 14. listopadu 1948 jako nejstarší syn britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Je následníkem trůnu 16 suverénních států, mimo Spojeného království, se kterým je nejvíce spjat, také států Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy a Tuvalu. Na fotografii je mu pouhý měsíc. Nad ním bdí Princezna Elizabeth, budoucí královna Anglie Elizabeth II.
  • Princezna Anne

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    A ještě jednou princezna Elizabeth se svojí jedinou dcerou, princeznou Anne, která se narodila 15. srpna 1950.Její královská Výsost Královská princezna (Anne Elizabeth Alice Louise ) je v současnosti jedenáctá v pořadí na britský královský trůn. Do roku 2012 byla jediným členem britské královské rodiny, který soutěžil na olympijských hrách v jezdectví v soutěži všestranné způsobilosti, v roce 2012 v této soutěži na Letních olympijských hrách startovala její dcera Zara Phillips. V jezdectví se také stala mistryní Evropy. Na fotografii v náručí své matky v Buckinghamském paláci v roce 1950 poté, co byla 21. října pokřtěna.
  • Princ Edward

    Princ Edward
    Autor: profimedia.cz
    Jeho královská Výsost hrabě z Wessexu (Edward Antony Richard Louis) se narodil 10. března 1964 jako člen britské královské rodiny. Jde o nejmladšího syna královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa. Je osmý v pořadí na britský trůn. Na snímku je ve věku 12 měsíců. Zezadu ho jistí jeho otce, princ Philip.
  • Edward VIII (Princ z Walesu), George VI (Albert) a Mary, The Princess Royal

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    Tři potomci George V. (*1865- +1936), anglického krále (1910-36) a královny Mary (*1867- +1953). Zprava: Edward VIII, 1894-1972 (Princ z Walesu), George VI (Albert), 1895-1952 a Mary, The Princess Royal, 1897-1965.
  • Princ William

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    Nejstarší syn Charlese, prince z Walesu, a jeho první manželky princezny Diany, se narodil 21. června 1982. Jeho královská Výsost vévoda z Cambridge, otec všemi médii sledovaného oslavence, prince Gorge,
    je po svém otci druhým dědicem v pořadí na britský trůn a trůny některých členských států Commonwealthu. Na fotografii jako roční v zahradách Kensingtonského paláce v prosinci roku 1983.
  • Princ Harry

    Lady Di byla vzorná matka, William (vlevo) a Harry pro ni byli vždy na prvním místě
    Autor: Isifa.com, Profimedia.cz
    Williamův mladší bratr Harry (vpravo) se narodil 15. září 1984. Jeho královská Výsost princ Henry z Walesu (Henry Charles Albert David) je synem britského následníka trůnu prince Charlese a jeho první ženy princezny Diany. Jako vnuk královny Alžběty II. je čtvrtý v pořadí na trůn Spojeného království a ostatních zemí Commonwealthu.
  • Princ Ludwig

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    Jedna ze čtyř starších sester prince Philipa, Vévody z Edinburgu, princezna Cecile se svým synem, princem Ludwigem. Ten bohužel zemřel při leteckém neštěstí v roce 1937. Bylo mu šest let.
  • Princ Christian

    Královské děti
    Autor: profimedia.cz
    Prvorozený syn dánského korunního prince Frederika a jeho ženy korunní princezny Mary se narodil 15. října 2005. Po svém otci je druhý v nástupnictví na dánský trůn. Na fotografii si užívá v zahradách parlamentu.

     

Klíčová slova:  královská rodina
Diskuse ke článku
.