Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sušenky, které jí princ George, jsou nebezpečné!

Sušenky, které mlsá malý princ George, nejsou pro děti jeho věku příliš vhodné.
10. dubna 2014 | 06:00

Nejslavnější dítě světa, prince George trápí rostoucí zoubky. Proto mu královský kuchař peče speciální sušenky, které údajně zklidňují dásně a tlumí bolest zubů. Jsou ovšem tyhle sušenky vhodné pro tak malé dítě? Zeptaly jsme se nutriční terapeutky.

Královský kuchař Darren McGrady pekl poprvé zmiňované "zázračné" sušenky již v roce 1988 pro královnu Alžbětu II.

Recept na sušenky

Suroviny:

  • 1 hrnek (250 ml) mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek slazeného strouhaného kokosu
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 10 polévkových lžic másla
  • 2 polévkové lžíce sirupu (může být kukuřičný)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 polévkové lžíce vařící vody

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Smíchejte mouku, cukr, kokos a vločky v misce. Poté na pánvi rozehřejte máslo a sirup.

Jedlou sodu rozpusťte ve 3 polévkových lžicích vařicí vody. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.

Z těsta vytvořte koule a na plechu je rozmáčkněte na placičky. Nechte mezi nimi místo, aby se nespekly k sobě. Pečte 10 až 15 minut dokud neztuhnou a nezezlátnou. Poté je nechte vychladnout.

Věra Boháčová, nutriční terapeutka, členka Fóra zdravé výživy a odborného týmu Poradenského centra Výživa dětí.
Autor: archiv

Názor odborníka

"Množství cukru a sirupu v sušenkách může hrát významnou roli. Jednak kvůli energii, která pokud je vysoká (ani množství tuku v těchto sušenkách není nejmenší), může dítě zasytit tak, že bude odmítat další jídla, která jsou však pro něj z hlediska zdraví, růstu a vývoje důležitá. Záleží samozřejmě na zkonzumovaném množství. A jednak kvůli sladké chuti. Ta je podle mě ještě důležitější, než samotný obsah cukru. Pokud bude chuť příliš sladká, je to nevýhodou z důvodu návyku na sladké. Obecně také platí, že dítěti do jednoho roku nezařazujeme cukr a med do jídelníčku," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka. 

"V případě těchto sušenek bych se také u takto malých dětí obávala vdechnutí. Speciální dětské sušenky se v ústech rychle rozpouští, v případě tvrdších sušenek je třeba větší obezřetnost," dodává odbornice na výživu.