Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ikony První republiky: Smutné příběhy Mandlové, Baarové a dalších

  • Adina Mandlová s Oldřichem Novým
    29. ledna 2014 | 13:00

    Česká televize vysílá každý pátek nový dobový seriál s názvem První republika. Proto jsme pro vás připravili drobnou vzpomínky na největší ženské ikony té doby, které jsou pro mnoho žen inspirací i v dnešním moderním světě.

  • Adina Mandlová

    Adina Mandlová a Bertička prý byly více než kamarádky...
    Autor: Archiv Blesku
    Dětství české filmové a divadelní herečky bylo poněkud komplikované. Její otec ji velmi rozmazloval, ale brzy zemřel a Adina vyrůstala pouze se zoufalou matkou, která střídala milence jako běžícím pásu. V šestnácti ji matka poslala do francouzského penzionátu, kde otěhotněla, následně absolvovala potrat a za nevhodné chování byla vyloučena.

    V osmnácti letech se začala věnovat herectví a díky své kráse a talentu se stala sexsymbolem 30. let. Nikdo ovšem netušil, že je okouzlující herečka psychicky velmi nevyrovnaná. Na prahu "třicítky" se kvůli nešťastné lásce pokusila o sebevraždu. Její stav ještě mnohem zhoršila sebevražda jejího manžela Zdeňka Tůmy. A život jí nepřestával fackovat. Nejlepší kamarádka Nataša Gollová jí přebrala milence. Když se Adina vzpamatovala z ran osudu, zamilovala se do divadelního kolegy Vladimíra Šmerala, se kterým otěhotněla. Holčičku ovšem porodila mrtvou.

    Adina Mandlová byla mimořádně krásná
    Autor: ČTK, profimedia.cz a Pressdata

    Po válce byla Adina zatčena a obviněna z kolaborace. Pro nedostatek důkazů byla nakonec propuštěna, ale stala se vyvrhelem a jako herečka skončila. Proto se rozhodla odcestovat do Anglie, kde se během svého pobytu stihla třikrát vdát. Po návratu do Čech v roce 1966 zjistila, že velká herecká pauza ji naprosto odřízla od prken, která znamenají svět. Odstěhovala se tedy se svým posledním manželem na Maltu a později do Kanady.

    Píše se rok 1990 a Adina Mandlová se ve svých 80 letech vrací do Československa. O rok později umírá.

    Nejznámější filmy: Život je pes, Nezlobte dědečka, Ducháček to zařídí, U pokladny stál, Kristian a Hotel Modrá hvězda.

  • Lída Baarová

    Ve filmu Švadlenka se ukázala v plavkách
    Autor: ČTK, Pressdata, archiv
    Lída Baarová, vlastním jménem Ludmila Babková, měla velmi smutné dětství. Zemřela jí maminka na srdeční zástavu během policejního výslechu. v dospělosti byla Lída vyhledávanou herečkou, která nejčastěji hrála sličné dívky a mladé energické ženy.

    Ve 30. letech, když natáčela film v Německu, o ní začal bulvární tisk psát jako o milence tehdejšího ministra propagandy Josepha Goebblese. Lída Baarová milostný vztah s pravou rukou Hitlera popírala. Nakonec opustila Německo a následně se na dva roky přestěhovala do Itálie.

    Lídu Baarovou Vávra vroucně miloval
    Autor: ČTK
    Stejně jako Adina Mandlová byla po válce obviněna z kolaborace a rok a půl seděla ve vězení. Po propuštění se provdala za loutkaře Jana Kopeckého a společně s ním hrála loutkové divadlo. O rok později ovšem emigrovala do Rakouska, kde potkala svou životní lásku, lékaře Kurta Lundwalla, s nímž žila krásných 25 let.

    Ikona 30. let Lída Baarová zemřela v roce 2000 ve věku 86 let.

    Nejznámější filmy: Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa, Baby, Ohnivé léto, Dívka v modrém a Darmošlapové.

  • Zita Kabátová

    Zita Kabátová zemřela ve věku 99 let
    Autor: Archiv Blesku
    Česká herečka pocházela z umělecky zaměřené rodiny, oba rodiče hráli divadlo. Jejím první mužem byl Jerry Král, který vlastnil firmu v Bombaji. Zita však nedostala vízum a nakonec byl mladý pár na dálku rozvedl. Dalším manželem krásné Zity byl olympijský sportovec Jiří Zavřel, se kterým má syna žijícího v Americe.

    Za svůj dlouhý život si zahrála přibližně v šedesáti filmech. Také hrála v Divadle Oldřicha Nového, pro které napsala i vlastní autobiografickou hru.

    Zita Kabátová patřila k hvězdám, kterým muži padali k nohám.
    Autor: Archiv Blesku

    Od roku 2005 žila v léčebně dlouhodobě nemocných, kde také o sedm let později zemřela v úctyhodném věku 99 let.

    Nejznámější filmy: To byl český muzikant, Přednosta stanice, Zlaté dno, Muži nestárnou a Ženy v ofsajdu.

  • Nataša Gollová

    Gollová byla půvabná herečka
    Autor: Archiv Blesku
    Nataša Gollová, vlastním jménem Hodáčová, své umělecké příjmení zdědila po dědečkovi. Pocházela z velmi bohaté rodiny, proto také jako jedna z mála v tehdejší době studovala vysokou školu. Také byla velmi talentovaná na jazyky, mluvila plynule francouzsky, německy, anglicky a rusky.

    Ve dvaadvaceti letecj získala angažmá v olomouckém divadle a od té doby se nabídky jen hrnuly. Jejím nejčastějším filmovým partnerem byl legendární herec a gentleman Oldřich Nový.

    Poprvé se Nataša vdala v roce 1947 za Karla Konstantina. Její životní láskou však byl Tristan Tsara, francouzský básník židovského původu.

    Nataša Gollová nakonec zemřela v roce 1988 opuštěná v domově důchodů.

    Nejznámější filmy: Eva tropí hlouposti, Kristian, Císařův pekař a Pekařův císař nebo Spalovač mrtvol.

    Gollová s Werichem v Pekařovo císaři
    Autor: Archiv Blesku

Diskuse ke článku
.