Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recept na šťastný vztah Petry Černocké a Jiřího Pracného

10. ledna 2012 | 10:32

Někomu se vztah rozpadne po pár letech, někomu vydrží celý život. Je v tom kus štěstí a pořádná dávka alchymie. Na to, v čem vězí kouzlo spokojeného manželství, jsme se zeptali známého páru, který je i po letech stále zamilovaný, zpěvačky Petry Černocké a hudebníka Jiřího Pracného.

Vzali se po třináctiletém vztahu a zpěvačka Petra Černocká říká, že si svatbou udělali radost.

Vzhledem k tomu, že jsou spolu dalších osm let a klape jim to, zdá se, že to bylo správné rozhodnutí.

Co je k sobě táhne, kde jim to skřípe a jak je možné, že jsou spolu tak dlouho šťastní, i když jsou skoro pořád spolu (nejen že spolu žijí, ale také pracují)?


Petra Černocká o Jiřím Pracném

Co na něm nejvíc obdivujete?
Že má dobré srdce. Miluje staré dámy, je galantní a skoro s nimi laškuje. Krásně to umí s dětmi, skvěle je baví. A pochopitelně zbožňuje i zvířata.

Čím vás zaručeně rozčílí?
Když máme jít na nějakou společenskou akci, je viditelně otrávený a nechce se mu pořádně se obléct. Jeho garderoba je mu opravdu upřímně ukradená.

Čím rozčilujete vy jeho?

Tím, že trvám na tom, aby nic nedělal jen „na půl cesty“. Když mu dám pokyn vynést odpadky, postaví je jen před dům, a když pak večer někam odchází, tak je tam zapomene. Když má pověsit obrázek, zůstane po něm na podlaze kladívko, hřebíčky a trochu omítky. To si pište, že si  na parkety nepoloží noviny! Dokončovačky jsou prostě na mně.

Petra si libuje ve starožitném nábytku
Autor: Petr Merta
Kdy je vám s ním nejlépe?
V létě na chalupě, když je krásně, moc ho neúkoluji a kolem máme svoje kočky a psa.

Co uvaříte, když mu chcete udělat radost?
Zapékané brambory nebo těstoviny se zeleninovou směsí a sójovými ďobáčky. Je to jeden z mála chlapů, kterému opravdu chutnají zdravá a jednoduchá jídla.

Jaké jste od něj zažila nejkrásnější vyznání lásky?
On to moc neumí. Pro mě je ale nejkrásnější vyznání lásky, když mu sdělím, že jsem něco opravdu zvorala, prošvihla nebo ztratila třeba jeho mobil, a on se nezlobí, uklidňuje mě, že o nic nejde. Nikdy mi neřekne něco jako, že „vždyť jsem ti to říkal“, nebo „ no jo, to se může stát jenom tobě“! Tak tomu říkám láska!

V čem se neshodnete?
Shodneme se na všem, ale někdy mě to stojí hodně vysvětlování, než mu rozmluvím jeho rychlé, kategorické soudy. Třeba ohledně politiky nebo negativních společenských jevů.

Co uděláte, když vás opravdu rozčílí?
Rozhodně to neřeším hned a v momentálním afektu. Prostě počítám do deseti, a když i pak se schyluje k hádce, zmizím z dosahu. Jdu třeba na nákup nebo ke kamarádce. Nechám to vychladnout a až druhý den na to opatrně a v klidu zavedu řeč.

Jak vypadá váš společný ideální den?

Žádný není úplně ideální a žádný taky vyloženě špatný. Na ideál já nehraju. Stačí mi, že mi můj muž poskytuje lásku, trvalý pocit bezpečí a že nejsem na nic sama.

Jiří Pracný o Petře Černocké

Kdy je Petra nejkrásnější?
Mně se zdá krásná pořád. Je vlastně jedno, jak fakticky vypadá, jestli je hezky oblečená a namalovaná, nebo ráno nenamalovaná v pyžamu. Vidím ji pořád stejně.

Čím vás zaručeně rozčílí?
Když udělám něco pořádného na chalupě, stojí mě to hodně práce, ale ona to bere jako samozřejmost a moc to ani neocení. Tak to mě mrzí.

Čím rozčilujete vy ji?
Já nevím. Někdy ji naštvu, ale jde spíš o hlouposti. No, možná ji rozčilují moje boty. Vždycky mi koupí nějaké drahé, elegantní, ale já mám rád ty svoje sportovní a pěkně vyšlápnuté.

Umíte si ji udobřit?

Moc to neumím, ale ona to nějak pozná, že se chovám jinak, když mám pocit, že jsem něco udělal špatně a že mě to mrzí.

Čím jí zaručeně uděláte radost?

Nějakou hezkou věcí, kterou objevím ve starožitnostech nebo bazarech.

Posledním obrazem, který Petra namalovala, je kočka na židli.
Autor: Petr Merta
Jakou její slabost máte nejraději?
Petra má slabost pro svého kocoura, je to její miláček. Takže to mám jednoduché, protože já ho mám rád taky.

V čem se absolutně shodnete?
V tom, kdo je pěkný blbec. Když se s takovým potkáme, jenom se na sebe podíváme a víme, že si oba myslíme totéž. No, a v muzice máme absolutně stejný vkus.

Co uděláte, když vás opravdu rozčílí?

Vůbec si nevzpomínám, že by mě nějak hrozně rozčílila. Já vím, že není dokonalá, ale kdo je? Nějakou slabost máme všichni.

Kdy je vám spolu nejlépe?
Když jsme spolu v klidu, třeba na chalupě, není příliš moc práce a máme na sebe čas.

Jak si představujte ideální den?
Když se člověk ráno vzbudí, nemá za sebou žádné resty, před sebou žádné povinnosti a může si dělat, co chce, nebo taky nedělat skoro nic.

 

Tipy na šťastný vztah

(podle posledních psychologických průzkumů)

Nebavte se o politice

Tedy pokud vy jste levičák a partner fandí ODS. Americká psycholožka Rose McDermott tvrdí, že pokud se pár neshodne politicky, vztah má malé šance na přežití.

Buďte hubenější
Váš partner může klidně tvrdit, že se mu líbíte i s faldy, ale pokud jste udělanější než on, riskujete. Podle psychologů z americké University of Tennessee vydrží muž většinou déle se ženou, která je ve srovnání s ním štíhlejší.

Autor: Majka Vinická, Kbak