Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klára Doležalová (36): Jsem v pozici zlé matky!

Fotografie
4. října 2010 | 04:56

Herečka Klára Doležalová se před deseti lety provdala za Miograma Maksimoviče (51). S o patnáct let starším Srbem má Klára dvě dcery. Jak funguje společné manželství dvou kultur? Mají partneři na výchovu dětí rozdílné názory? Na to vše i víc se herečky zeptala autorka knihy ‚Výchova podle slavných maminek‘ Markéta Behinová.

Klára potkala budoucího chotě na castingu. Byla to láska na první pohled. Z letmé náklonnosti byla večeře a pak už se pár nerozloučil. „Museli jsme se potkat už v minulém životě. Jako bychom se znali odjakživa,“  vzpomíná na setkání sama herečka. Filmového producenta fascinovalo, že Klára umí srbsky. Sice už tehdy česky uměl, ale udělalo mu radost, že si s tehdy pětadvacetiletou kráskou může povídat v mateřštině.

„Netušila jsem nikdy, že by mým partnerem mohl být Jugoslávec a ještě k tomu starší a rozvedený,“ povídá Doležalová, která umí srbsky díky své babičce, která se u moře narodila. Z počátku měl tedy pár problém, zda být doopravdy spolu. Nakonec ale usoudili, že bez sebe nemohou žít a před deseti lety se vzali.

Mezinárodní domácnost

Celá rodina mluví střídavě česky a srbsky. „Oba jazyky mícháme. Jinak to snad ani nejde. Manžel mluví většinou srbsky. Speciálně v emočních případech, kdy chceme oba vyjádřit nahlas své pocity,“ vypráví herečka. „Když jsme na návštěvě v Srbsku, mluvíme všichni srbsky včetně dcery Natálky. A jakou řečí jsem mluvila třeba dnes ráno? Upřímně si fakt nevzpomenu,“ přiznává Doležalová.

Sedmiletá Natálie ale umí samozřejmě lépe česky. Chodí tu do školy a prožívá většinu roku. Otcův rodný jazyk ale také zvládá dobře. Miodrag na děti mluví většinou srbsky.

„Manželství s cizincem je jiné.“

„Nejen v zásadních věcech, ale i v nepatrných detailech,“ tvrdí Doležalová. Klára je také přesvědčena o tom, že čím jižněji je stát posazen, tím víc se v něm dodržuje klasické rozdělení pohlaví. Muž vydělává peníze a žena se stará o domácnost a děti. „Emancipace je sice krásná věc, ale rozvodovost je v těchto státech nižší,“ říká Klára.

I výchova dětí je v obou zemích odlišná. „Tam, odkud pochází choť se dítě rovná Bohu. na děti se tam dívají s obdivem a láskou a pokud zlobí, pohladí ho po hlavě,“ srovnává kultury Klára. „Z českého pohledu je to tak trochu rozmazlování.“

Ta zlá

A jak to tedy chodí u Kláry doma? „Manžel si moc přál holčičky, a tak je náležitě rozmazluje. Tedy půlroční Miu ještě moc nemůže,“ přiznává Doležalová. Klára tedy v hodně věcech musí hledat ve výchově kompromis. „Na výchovu prostě máme rozdílný názor,“ komentuje rodinné neshody herečka.

„U nás v rodině prostě nefungují metody typu: tohle ti nekoupím, dostaneš to k narozeninám, nebo když se budeš dobře chovat. Když totiž Natálka projeví přání, tatínek jí to hned koupí,“ si trochu s úsměvem stěžuje Klára. „Už jsem se s tím smířila, ale jen mi trochu vadí, že pak já musím být často v pozici zlé matky, která vychovává a Miodrag je ten hodný tatínek!“


 

Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp, kamp