Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrubešová: Dcera (4) se líčí a nosí boty na podpatku!

9. srpna 2010 | 04:13

Malá holčička Markéty Hrubešové (38) je česká Suri Cruise. Jak o ní maminka říká, je to velká parádnice. Miluje růžovou, maminčina líčidla a hitem se u ní staly dětské střevíce s podpatky. „Nechci dopadnout jako Katie Holmes. Každá máma, která má dceru, ví, že je to naprosto normální. Holčičky zkrátka touží nosit to, co maminka,“ říká Hrubešová.

Čtyřletá Christel, kterou má Markéta Hrubešová s partnerem fotografem Davidem Krausem, dokonale ví, jak své rodiče zpracovat. Ač se maminka i tatínek snaží být přísní co to jde, když si dcerka dupne, je většinou po jejím. „David si myslí, že je přísnější než já,“ povídá autorce knihy Výchova podle slavných maminek Markétě Behinové její jmenovkyně Hrubešová. „Hned, jak ho ale Christelka obejme a dá mu vekou pusu, jsou jeho otcovské zásady pryč. Ženské zbraně dokáže dcera používat už teď dokonale.“

To se také projevilo v tom, že je velká parádnice. Když se Christel narodila, rodiče se dohodli, že hlavně z ní nechtějí mít přeslazenou princezničku. „Do roka a půl lidé nevěděli, jestli je to kluk nebo holka,“ vypráví herečka a moderátorka. „Dcera byla unisexově oblečená. Nosila džíny, kecky, kšiltovku a vlasy na krátko.“

V půldruhém roce ale nastal obrat. Christel se začala zajímat o to, jak se obléká. A teď jinou barvu, než růžovou v jejím šatníku nenajdete. „To jsou samé růžové spončičky, korálky, svetříky a všudypřítomný motiv kočičky Hello Kitty,“ povídá Markéta.

Malá holčička si oblíbila nejen pink šatičky. Ráda napodobuje maminku a tak se i ráda líčí. „Christel si prostě zajde potají do mé taštičky se šminkami a udělá si stíny. Dětská malovátka ji vůbec nezajímají,“ přiznává Hrubešová. „Každá máma asi ví, že dcery jsou parádnice,“ říká a je sama upřímně překvapená, že je v tomto směru tak benevolentní.

„Dávám ji poměrně velkou svobodu, nepřikazuji ji, co si má obléknout,“ podotýká Markéta. Sama je překvapená, jak dcera dokáže outfit krásně sladit a že má vkus. „Co ohlídám vždycky, je zdravotní hledisko. Zkrátka aby nešla do sněhu punčocháčích a šatičkách.“

Po čem ale Christel nejvíc toužila byly střevíčky na podpatku. „Doufám, že nedopadnu jako ta americká herečka o které se psalo 'Týrá dceru v botách na podpatku!‘,“ říká Hrubešová a tvrdí, že kdo má doma holku, ví o čem mluví. „Holčičky napodobují maminku a nikdo nepředpokládá, že v takových botách bude běhat celý den,“ zastává se sebe i Katie Holmes Markéta Hrubešová.

Pokud jde o zbytek výchovy, rodiče se rozhodli, že Christel začne chodit do státní školky. „Chceme, aby chodila mezi normální děti,“ říká Hrubešová. „Nechceme mít doma privilegované dítě, které je odmalička zvyklé na nadstandard a řeší se spolužáky kdo hraje golf a kdo byl na dovolené v JAR.“

Zároveň se i Markéta jako každá maminka obává, jak si Christel ve školce a následně škole, povede. „Děsí mě, že přijde domů s výrazy, které od nás nikdy neslyšela,“ přiznává Markéta.

A co až přijde dospívání? „To se nejspíš zblázním. Jak ji člověk vychovává od miminka, tak je to pro mě dost nepředstavitelné. Ale to už je koloběh života. Je třeba si sní užívat každého dne,“ končí svou zpověď maminky osmatřicetiletá Markéta Hrubešová.

Kniha k zakoupení se slevou 15% na novém e-shopu Mladé fronty www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: amp