Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zkoušená matka Cher (63): Z dcery se stal muž

Cher s Chastity, když ještě byla dívkou.
17. května 2010 | 05:00

Ve stínu slavné mámy se snadno nevyrůstá. Své o tom ví i jediný potomek Cher, holčička Chastity Sun, která byla pravým opakem toho, co hvězdná herečka a zpěvačka představuje. Mluvit o Chastity v minulém čase, je patřičné, neboť si nechala změnit pohlaví a stal se z ní Chaz Bono.

Zpěvačka Cher porodila jen jediné dítě. Má je s prvním manželem Sonnym Bonem, s ním tvořili světově populární pár. Svou dceru Chastity Sun pojmenovali po prvním filmu, který ejí otec Sonny produkoval a matka Cher v něm hrála bisexuálku.

Jako oheň a voda

Na jedné straně populární, všemi obdivovaná matka, která je na plastických klinikách jako doma a na jejím těle se sotva najde místo, které by si nenechala vylepšit. Žena posedlá kultem krásy, štíhlosti, dokonalosti; žena jež tráví před zrcadlem hodiny.

Dříve to byla žena Chastity, nyní už ale muž Chaz. Po boku kráčí jeho přítelkyně Jennifer Eliu.
Autor: Isifa.com


Vedle mámy dcera, které je glamour svět divy totálně vzdálený. A citlivá puberta jí přinese ještě větší zmatek zesílený jinou sexuální orientací. Musí si ji přiznat sama, pak ji odhalit jiným. Zkrátka komplikované dětství a mnohem těžší dospívání. Chastity sáhla k drogám, alkoholu, přejídala se.

Cher se s  odlišnou dcerou dlouho nemohla srovnat. Nechápala, jak může být plod z jejího lůna takový. Byla absolutně hysterická, když Chastity Sun vyrostla do velikosti XL a odmítala s tím cokoli dělat. Cher toužila vychovat svou nástupkyni, ne zanedbanou tlusťošku.

Čím víc se Cher snažila předělat k obrazu svému, tím křehčí byl jejich vztah. Chaz matčinu touhu po dokonalosti těžko snášela.

Láska versus zklamání

Novinářka a poměrně zdatná autorka textů i hudby Chastity se před patnácti lety, ve svých šestadvaceti ke své lesbické orientaci veřejně přiznala. To byla pro matku poslední kapka. S takovým genetickým neúspěchem se těžko mohla vyrovnat. Porodila otylou, nevzhlednou, totálně nepůvabnou dceru, která je na ženský.

Cher sjednala dceři terapii, platila nesmírné prachy psychiatrovi a jako hloupá naivka věřila, že se Chastity změní. Samozřejmě nezměnila. Lesbičkou zůstala a začala v ní zrát touha po změně pohlaví. Nějakou dobu se přestaly s matkou stýkat, jakkoli komunikovat. Cher dceru brala jako prohru života.

Chastity se na změnu pohlaví připravovala dlouho. Psychicky a poté i fyzicky. Šlo o dlouhodobý hormonální proces, v němž se s matkou smířila. Mimo jiné musela i zhubnout, dát se tělesně v rámci možností do formy. „Máma je na mě teď pyšná, že jsem se rozhodla udělat něco pro své tělo, pro zdraví. Bála se, že bych si obezitou mohla ublížit,“ komentuje sblížení s Cher Chastity, nyní Chaz Bono, který byl po operativním zákroku uznán americkými úřady mužem.

Happy end

„Bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal, řekl Chaz Bono po zákroku. A dodal: „A jsem velmi pyšný na to, jaké se mi dostalo podpory od přátel a rodiny. Doufám, že tohle odhalení pravé identity otevře srdce a mysl veřejnosti k tomuto ožehavému tématu.“ Tím a nejen tím, se Chaz stal pro komunitu gayů stejnou ikonou jako pro fanoušky jeho matka.

A pozadu s prohlášeními nezůstává ani matka Cher. „Ačkoli tomu moc nerozumím, budu usilovat ze všech sil, abych byla alespoň chápavá,“ komentovala proměnu své dcery v muže zpěvačka. Můj Chaz se každopádně vydal na těžkou cestu a já ho budu podporovat. Obdivuji jeho odvahu, s níž podstoupil takovou proměnu před zraky veřejnosti. To, co se ale nikdy nezmění, je má neutuchající láska k vlastnímu dítěti bez ohledu na jeho pohlaví.“

Autor: Františka Čížková, Adéla Pěničková