Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Johanka Kaplická oslavila rok: Táta moc chybí...

17. ledna 2010 | 11:41

Pro architekta Jana Kaplického by byla včerejší sobota šťastným dnem. Byl by na oslavě prvních narozenin své dcery Johanky. Loni v lednu ale ve stejný den, kdy se stal jejím otcem, nečekaně zemřel.

Při oslavě na pražské Novotného lávce tak Johanka prožila svou první oslavu bez tatínka, jen s maminkou Eliškou (31), příbuznými a přáteli. Rozesmála se až v okamžiku, kdy dostala houpacího koně od herce Bolka Polívky.

Šťastný den, který měl přece jen slabý nádech smutku. Taková byla sobota dcery architekta Jana Kaplického, Johanky. Ta totiž oslavovala své první narozeniny, na kterých nechyběl nikdo blízký – kromě táty. O toho přišla ve stejný den, kdy se narodila, když 14. ledna nečekaně, uprostřed ulice zemřel.

„Fyziognomicky ho v ní vidím, a nejenom já. Je to černoočka po mně, ale ten pohled a obočí… Johanka už o Vánocích začala chodit, je klidná, pozitivní a má takový zkoumavý pohled,“ říká o své dceři Johance Eliška.

Rok plný bolesti, ale i radosti z dítěte prožila Eliška Kaplicky Fuchsová (31). Pro ni byl letošní 14. leden krutou vzpomínkou. „Ráno jsem měla mít schůzku v televizi kvůli dokumentu Oko nad Prahou. Ale přišla jsem o dvě hodiny později, byla jsem totiž úplně mimo. Pak už to šlo, poplakala jsem si u sestříhaného filmu a nakonec jsem se sešla s farářem, s kterým jsme si dlouho povídali o věcech mezi nebem a zemí.“

A tak prý tohle smutné a zároveň šťastné výročí nakonec Eliška přežila bez velkého trápení. S Johankou slavil narozeniny na Novotného lávce i její dědeček Jaroslav Bouček. Dědeček byl ale, pokud jde o dárky, poněkud v pozadí.

Před Johankou stála dlouhá fronta gratulantů, především z rozvětvené Eliščiny rodiny. Přišel její nevlastní bratr Kryštof i sestra Ester. Johanka dostala hromady dárků. Objevil se i herec Bolek Polívka, od kterého dostala velkého a řehtajícího houpacího koně. To bylo poprvé za celý »mejdan«, kdy se malá oslavenkyně rozesmála.

Originální dort v podobě zeleno – fialové chobotnice roční oslavenkyni přinesli reportéři Blesku, kteří byli mezi pozvanými hosty jediní novináři.

Autor: Zuzana Pšenicová