Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jadran Šetlík: Jak jsem fotil české dámy

Čeksý fotograf Jadran Šetlík se poslední dobou soustředil na portréty a zaujal svými rodinnými fotografiemi.
3. ledna 2010 | 05:00

Jak vznikal kalendář Jadrana Šetlíka nazvaný Czech Ladies 2010? Jak se mu pracovalo se slavnými Češkami? Která z nich měla nejluxusnější šaty?

Ivana Trump

Ivana Trump
Autor: archiv Jadran Šetlíka

Fotila se 20 minut
Všechny ženy fotografoval Jadran Šetlík ve svém ateliéru – s jedinou výjimkou – Ivanou Trump. Neměla moc času, a tak se vše muselo odehrát v luxusním pražském hotelu, kde bydlela. „Vyhlídl jsem si ten nejlépe vyhovující prostor na fotografování. Jenže se líbil i jedné firmě, která tu zrovna chtěla uspořádat prezentační výstavu. Ivana navíc dorazila pozdě, a tak byl trochu nervák to stihnout. S Ivanou se naštěstí znám dlouho, takže k ní nemám okázale přehnaný respekt. Fotil jsem ji totiž už v jejích jednadvaceti ve Stromovce jako nadějnou lyžařku…“ vypráví fotograf. Lidé z firmy na něj tlačili, ale když viděli, o koho jde, trochu se uklidnili. Portrét prý byl za dvacet minut hotov. Jakoby nezávazně pak Ivana fotografa pozvala k sobě nahoru do prezidentského apartmá.

„Myslel jsem, že je to jen formální pozvání, tak jsem v klidu balil fotoaparáty, jenže za chvíli pro mne přišli, že madam Trump na mne čeká. No, vypili jsme pár gin toniků a zavzpomínali na staré časy. Rád bych jí ten portrét na plátně předal při své příští cestě do New Yorku,“ vypráví Jadran Šetlík.

Tamara Bendlová

Tamara Bendlová
Autor: archiv Jadran Šetlíka

Měla nejluxusnější šaty
Snad nejluxusnější róbu a šperky si do ateliéru přinesla Tamara Bendlová, podnikatelka a manželka bývalého středočeského hejtmana. „Nedivil jsem se, pokud vím, patří mezi naše nejúspěšnější podnikatelky. Je velmi šik a umí světové značky nosit s elegancí jí vlastní,“ komentuje fotografování Šetlík. Také ona byla v pohodě, chovala se jako rozená fotomodelka a portrét vznikl za krátkou dobu.

Táňa Kuchařová

Táňa Kuchařová
Autor: archiv Jadran Šetlíka

Vizážistu dělal fotograf
Setkání s Táňou Kuchařovou bylo pro fotografa přinejmenším kuriózní. Poprvé ji totiž fotografoval jako dvanáctiletou dívku. „ Už tehdy měla velké plány a já si upřímně nedokázal představit, že se jí to podaří. Myslím, že Táňa je hodně cílevědomá. Mám ale vždycky radost, když se z některých dívek, které prošly v začátcích mým ateliérem, jako třeba Alena Šeredová, Alice Bendová nebo Jana Štefánková, stávají hvězdy. Fotografování s Táňou bylo milé, jen nám nějak vybouchla vizážistka, a tak jsem musel zaskočit i za ni a Táně jsem upravoval účes,“ směje se Jadran Šetlík.

Eva Jiřičná

Eva Jiřičná
Autor: archiv Jadran Šetlíka

Nastříhala si šál
Slavná architektka Eva Jiřičná kvůli focení přiletěla z Londýna. Už předtím se zajímala, jakou si má vzít garderobu, když ovšem má v šatníku skoro všechno černé. „Slíbila, že na mé přání najde i něco barevného a nakonec to byl neuvěřitelný šál, který si sama vyrobila prostříháním ze dvou červených barev. Ten pak byl na portrétu skoro dominantní,“ líčí fotograf. Po čtrnácti dnech se potkali v Londýně na gala večeři s Billem Clintonem, kam jí Jadran přinesl už hotový zmenšený obraz na plátně. Možná díky jemu bude zanedlouho portrétovat i amerického exprezidenta…

Beata Rajská

Beata Rajská
Autor: archiv Jadran Šetlíka

Pomáhala s kompozicí
Asi nejuvolněnější bylo fotografování módní návrhářky Beaty Rajské. „Známe se už léta a jsme kamarádi, a protože i Beata má velkou představivost, vymýšleli jsme kompozici portrétu společně,“ vzpomíná Šetlík. Zajímavé je, že Šetlík fotografuje na klasický film, ručně fotografie zvětšuje a nepoužívá žádné počítačové retuše či fotoshopy. U něj hraje hlavní roli atmosféra, světlo a dokonalá práce vizážistky, jeho ženy Gábiny. Díky speciální technologii své fotografie přenáší na malířské plátno. Portréty pak vypadají jako staré obrazy.

Autor: Zuzana Pšenicová