Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jacques hřeší: Používám jednorázové pleny

"Na životní prostředí kašli, důležitější je tvé pohodlí!" Třeba právě to šeptá Bursík do ouška své partnerce!
15. prosince 2009 | 15:49

Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques ve svém rozhovoru pro MF Dnes prozradila, že používá jednorázové pleny.

Jacques, které se dcerka Noemi, jejímž otcem je exministr životního prostředí Martin Bursík, narodila letos v říjnu, v rozhovoru přiznala, že se při péči o svou dvouměsíční dcerku neobejde bez jednorázových plenkových kalhotek. Uvedl to v úterý server iDNES.cz.

"Látkové pleny versus jednorázové - tam je to jasné. Ty látkové, pokud je to děláno tak, jak se má - tedy že se nespotřebuje přílišné množství energie na jejich praní - tak jsou optimální. V mém případě je tohle kvůli kombinaci profesního a rodinného života téměř nemožné, takže se přiznávám bez mučení: máme jednorázové pleny. Je to hřích, který si musíme odčinit někde jinde," řekla Jacques.

A není to jen tak nějaký malý hříšek. Jednorázové pleny jsou totiž k životnímu prostředí opravdu velmi nešetrné. Jde totiž o nerecyklovatelný odpad, jehož doba rozkladu je 200 až 400 let. Další možností je jejich spalování, při němž ovšem dochází k produkci jedovatých dioxinů.

To ale zřejmě Jacques, která kandidovala za stranu, jež ve svém předvolebním programu klade značný důraz na ekologii a ochranu životního prostředí, nechává naprosto klidnou. Jde přece o její pohodlí. A tomu nemůže nějaká ochrana životního prostředí přece vůbec konkurovat.